New York-i sajttorta 3. - eperöntettel
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
21g kekszmorzsa87 kcal
-
2g cukor6 kcal
-
4g vaj25 kcal
A krémhez
-
75g krémsajt188 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
17g cukor65 kcal
-
0g vaníliaaroma0 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
18g tojás23 kcal
-
21g tejföl41 kcal
Az öntethez
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
250g kekszmorzsa1048 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
42g vaj301 kcal
A krémhez
-
900g krémsajt2250 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
5g vaníliaaroma0 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
250g tejföl495 kcal
Az öntethez
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
11.6g kekszmorzsa49 kcal
-
0.9g cukor4 kcal
-
1.9g vaj14 kcal
A krémhez
-
41.7g krémsajt104 kcal
-
0.3g citromhéj0 kcal
-
9.3g cukor36 kcal
-
0.2g vaníliaaroma0 kcal
-
2.1g finomliszt8 kcal
-
10.2g tojás13 kcal
-
11.6g tejföl23 kcal
Az öntethez
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.7 g
Zsír
-
Összesen 27 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 80 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 199.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 35 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 44.1 g
-
Cukor 25 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 43.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 87 micro
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 104.3 g
Zsír
-
Összesen 323.9 g
-
Telített zsírsav 60 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 958 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2390.1 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 87 mg
-
Kálcium 418 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 84 mg
-
Foszfor 678 mg
-
Nátrium 1113 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 529.7 g
-
Cukor 306 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 518.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 909 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 121 mg
-
D vitamin: 159 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 165 micro
-
Kolin: 641 mg
-
Retinol - A vitamin: 894 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 142 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1042 micro
- 7% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 15 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 110.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 19 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 4 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 24.5 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 24 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 42 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 41 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
25 dkg kekszmorzsa
-
2 ek cukor
A krémhez
-
900 g krémsajt
-
1 citromból nyert citromhéj
-
200 g cukor
-
1 teáskanál vaníliaaroma
-
3 evőkanál finomliszt
-
4 db tojás
-
250 ml tejföl
Az öntethez
Elkészítés
A tésztához
- A sütőt kapcsoljuk be.
- Keverjük össze a kekszmorzsát a cukorral és a vajjal, egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk bele a keveréket, és egy kerek pohár aljával egyengessük el.
- Süssük 10 percig.
- Tegyünk a sütő aljába egy kb. 25x35 cm-es tepsit, melyet előzőleg félig felöntöttünk meleg vízzel.
- A krémsajthoz kézi mixerrel a legalacsonyabb fokon keverjük hozzá a citromhéjat, a cukrot, a lisztet és a vaníliát. Majd a tojásokat egyenként. Fontos, hogy csak addig keverjük, amíg rendesen el nem keveredik, a krémsajtnak nem tesz jót, ha túlkeverik.
- Kézi habverővel keverjük hozzá a tejfölt.
- Öntsük a tortaformába, tegyük a sütőbe.
- Addig kell a tortát sütni amíg már csak a közepén egy kb. 10 cm-es rész remegős, ez az idő változó lehet a sütő erősségétől függően, úgyhogy figyelni kell sütés közben.
- Ha a víz elpárolog, után kell tölteni, mert a tortának nedves közegben kell megsülnie.
- Ha kész a torta, hagyjuk a sütőben nyitott sütőajtónál kihűlni, majd szobahőmérsékleten még két órát pihentessük, végül tegyük hűtőbe minimum 4 órára.
- Az öntethez fagyasztott epret pár evőkanál cukorral tegyünk fel a tűzhelyre, forraljuk fel, majd turmixoljuk össze.
- Tálalás előtt fél órával vegyük ki a hűtőből, a szeletekre csorgassunk eperszószt.
- Sütés hőfoka: 110 °C
- Tepsi mérete: 23
- Sütés ideje: 90 perc
- Receptkönyvben: 590
- Tegnapi nézettség: 7
- 7 napos nézettség: 19
- Össznézettség: 87896
- Feltöltés dátuma: 2011. február 16.
Ajánló
Még néhány tipp az előkészítéshez és sütéshez a tökéletes torta érdekében: A krémsajt legyen szobahőmérsékletű. Egy csomag Győri édes pont elég, (kicsit több, mint 250 ml), turmixgépben remek morzsát lehet gyártani. Én ledaráltam a cukrot is, így könnyebben elolvad. Ha a tortaforma nem mai darab, érdemes alufóliába bugyolálni, hogy nehogy kifolyjon alul a cucc, de ne érjen feljebb a tortakeret felénél, mert úgy nem fog rendesen megsülni a széle. Amint kisült, érdemes körbevágni a keret mentén, a közepén való szétrepedést megelőzendő Ha nincs hagymaszag a hűtőben, ne letakarva tegyük be, mert a víz lecsapódik a fóliára, és eláztatja a tetejét.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Főiskola alatt két nyarat töltöttem az USA-ban, de sajnos csak a második alkalommal sikerült megismerkednem a sajttortával. Bárcsak több időt tölthettünk volna együtt.. :) Amikor tudatosult bennem, hogy haza kell jönnöm, és itthon még sehol sem láttam ilyesmit azelőtt, akcióba lendültem. A munkahelyemen volt egy kedves háziasszony, akin látszott, hogy szeret enni, a családján pedig, hogy a főzést is jól csinálja, ezért elkértem tőle a cheesecake receptjeit. Most kíséreltem meg először elkészíteni, 3 évvel az eset után, és úgy éreztem, a receptet meg kell osztanom mindenkivel, akit érdekelhet. Ott ez az egyik legnépszerűbb típusa a sajttortának, és ez egy eredeti amerikai recept, majdnem minden 'magyarosítás' nélkül. A Cheesecake előkészítése macerás, a sütésnél pedig sok apróságra oda kell figyelni, de szerintem megéri. Ez a legfinomabb sütemény amit mostanában ettem. Végezetül: Ez nem egy nagyon dekoratív torta, inkább az íze miatt ellenállhatatlan, továbbá nem valami olcsó, de aki szereti a krémes finomságokat, az rá fog jönni, hogy minden fillért megér.