r
Nosalty Logó

Müncheni sörperec

0,0

0 ÉRTÉKELÉS9 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Dacota
Müncheni sörperec
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A tetejére

387
Kalória
12g
Fehérje
77.7g
Szénhidrátok
2.2g
Zsír
72.2g
Víz
24.9g
Koleszterin
2.9g
Rost
1.2g
Cukor
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 387 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 3094 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír

A tésztához

A tetejére

Összesen 233 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12 g

Zsír

  • Összesen
    2.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    615.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    77.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    72.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    50 micro
  • Kolin:
    32 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    48 micro
Összesen 387 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    95.6 g

Zsír

  • Összesen
    17.7 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    200 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4926.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    291 mg
  • Kálcium
    343 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    211 mg
  • Foszfor
    1170 mg
  • Nátrium
    2885 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    621.4 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    23 mg

Víz

  • Összesen
    577.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    118 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    398 micro
  • Kolin:
    255 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    387 micro
Összesen 3094 kcal
  • 7% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 44% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    369.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    217 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    43.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    29 micro
Összesen 233 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Az összes hozzávalót készítés előtt fél órával kikészítjük, hogy minden szobahőmérsékletű legyen.
  2. A liszet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben felfuttatjuk (csipet cukorral rásegíthetünk).
  3. A sót a liszt mellé szórjuk, a joghurtot melléöntjük. A felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, és a maradék 2 dl langyos víz folyamatos adagolásával összegyúrjuk ( legalább 10 perc, de csak ha gyakorlott tésztagyúrók vagyunk. Meg kell vele dolgozni, mint a fánktésztával). A tésztánk akkor jó, ha a kezünk és a tál oldala is tiszta lesz.
  4. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. Ha megkelt, enyhén lisztezett munkafelületen ökölnyi darabokat szakítunk belőle, és ezekből hosszú rudakat sodrunk. Perecformát hajtogatunk belőle (két végét megfogjuk, behajtjuk, a találkozásipontnál megcsavarjuk, és úgy rögzítjük az aljára). A találkozási pontokat kicsit összenyomjuk, hogy ne nyíljon szét. Egy-két helyen óvatosan bevagdalhatjuk, akkor sütés közben szépen megnyílik.
  6. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és újabb fél órát pihentetjük.
  7. Egy széles szájú lábosban vizet forralunk, teszünk bele 2 ek szódabikarbónát. Ha már gyöngyözik, óvatosan beletesszük a pereceket. Ne pakoljuk tele, mert úgy nem tudjuk megforgatni.
  8. Minden perecet kb. 1 percig főzünk, majd megfordítjuk, és a másik oldalnak is adunk 1 percet. Szűrőlapáttal óvatosan kivesszük, és egy tepiben hagyjuk, hogy leszáradjanak (pár perc)
  9. Visszatesszük őket a sütőpapíros tepsibe, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk sóval. Előmelegített sütőbe dugjuk, és aranybarnára sütjük őket.
  10. Melegen letakarjuk, és megvárjuk, míg kicsit kihűlnek. Ebből a mennyiségből 16 tenyérnyi perec lesz.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 45 perc
  • Főzés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Te nem vagy komplett... Ezt a kedves megjegyzést egy német kollégista társamtól kaptam, miután reggel hétkor perecgyúráson kapott a konyhában. Nem igazán értette, hogy ha már olyan mázlim van, hogy nem kell épp vizsgázni, akkor miért nem alszom? És ha bajor tízórait rendezek, miért nem a boltban veszem a mélyfagyasztottat? Na, mikor leült a frissen sült, kívül roppanós, belül puha perec mellé, kent rá egy kis Obatzert, akkor visszaszívta, amit mondott :) A pereckészítés gondolata egyébként már régóta foglalkoztatott, csak nem találtam hozzá megfelelő receptet, valahogy a bajor szakácskönyvek elfelejtik említeni, valószínűleg azért, mert mindenki készen veszi. Aztán a botanikus kertben, ahol dolgoztam, megkérdeztem az egyik helybéli kolléganőt, hogy tud-e valami jó szakácskönyvet, ahol végre megvilágosodok perec-ügyileg. Hát, könyvet nem tudott, volt viszont saját, nagymamától tanult receptje. Azt mondta, a nagyi gyakran sütötte, első szerelme péklegény volt, és az I. világháborúból nem jött vissza, ő meg így adózott az emlékének. Kollegina aztán nem értette, mitől gyomlálok olyan vidáman a  nap hátralévő részében. De ha van valami, amit a történettel rendelkező receptnél is jobban szeretek, akkor az a generációkon át vándorló kincs :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!