Müncheni sörperec
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
19g joghurt11 kcal
-
3g élesztő3 kcal
-
38g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához
-
800g finomliszt2912 kcal
-
150g joghurt92 kcal
-
20g élesztő21 kcal
-
300g víz0 kcal
-
7g só0 kcal
-
0 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
A tésztához
-
60.1g finomliszt219 kcal
-
11.3g joghurt7 kcal
-
1.5g élesztő2 kcal
-
22.5g víz0 kcal
-
0.5g só0 kcal
-
0 kcal
A tetejére
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 615.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 26 mg
-
Foszfor 146 mg
-
Nátrium 361 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 72.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 32 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 48 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 95.6 g
Zsír
-
Összesen 17.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 200 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4926.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 291 mg
-
Kálcium 343 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 1170 mg
-
Nátrium 2885 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 6 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 621.4 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 577.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 118 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 43 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 398 micro
-
Kolin: 255 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 387 micro
- 7% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 44% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 369.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 217 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 43.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Az összes hozzávalót készítés előtt fél órával kikészítjük, hogy minden szobahőmérsékletű legyen.
- A liszet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben felfuttatjuk (csipet cukorral rásegíthetünk).
- A sót a liszt mellé szórjuk, a joghurtot melléöntjük. A felfuttatott élesztőt is hozzáöntjük, és a maradék 2 dl langyos víz folyamatos adagolásával összegyúrjuk ( legalább 10 perc, de csak ha gyakorlott tésztagyúrók vagyunk. Meg kell vele dolgozni, mint a fánktésztával). A tésztánk akkor jó, ha a kezünk és a tál oldala is tiszta lesz.
- Meleg helyen duplájára kelesztjük.
- Ha megkelt, enyhén lisztezett munkafelületen ökölnyi darabokat szakítunk belőle, és ezekből hosszú rudakat sodrunk. Perecformát hajtogatunk belőle (két végét megfogjuk, behajtjuk, a találkozásipontnál megcsavarjuk, és úgy rögzítjük az aljára). A találkozási pontokat kicsit összenyomjuk, hogy ne nyíljon szét. Egy-két helyen óvatosan bevagdalhatjuk, akkor sütés közben szépen megnyílik.
- Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és újabb fél órát pihentetjük.
- Egy széles szájú lábosban vizet forralunk, teszünk bele 2 ek szódabikarbónát. Ha már gyöngyözik, óvatosan beletesszük a pereceket. Ne pakoljuk tele, mert úgy nem tudjuk megforgatni.
- Minden perecet kb. 1 percig főzünk, majd megfordítjuk, és a másik oldalnak is adunk 1 percet. Szűrőlapáttal óvatosan kivesszük, és egy tepiben hagyjuk, hogy leszáradjanak (pár perc)
- Visszatesszük őket a sütőpapíros tepsibe, megkenjük a felvert tojással, és megszórjuk sóval. Előmelegített sütőbe dugjuk, és aranybarnára sütjük őket.
- Melegen letakarjuk, és megvárjuk, míg kicsit kihűlnek. Ebből a mennyiségből 16 tenyérnyi perec lesz.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 25 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 235
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 21780
- Feltöltés dátuma: 2010. július 18.
Ajánló
Ha igazán bajorosak szeretnénk lenni, akkor Obatzer (recept hamarosan!), főtt virsli (a fehér fajta, nálunk nürnbergi néven fut), és hideg sör. Külön felhívták rá a figyelmemet, hogy másnaposan már nem jó - egyet elraktam próbaképp, tényleg nem az igazi. Hiába, békebeli pékek minden nap frisset sütöttek...
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Te nem vagy komplett... Ezt a kedves megjegyzést egy német kollégista társamtól kaptam, miután reggel hétkor perecgyúráson kapott a konyhában. Nem igazán értette, hogy ha már olyan mázlim van, hogy nem kell épp vizsgázni, akkor miért nem alszom? És ha bajor tízórait rendezek, miért nem a boltban veszem a mélyfagyasztottat? Na, mikor leült a frissen sült, kívül roppanós, belül puha perec mellé, kent rá egy kis Obatzert, akkor visszaszívta, amit mondott :) A pereckészítés gondolata egyébként már régóta foglalkoztatott, csak nem találtam hozzá megfelelő receptet, valahogy a bajor szakácskönyvek elfelejtik említeni, valószínűleg azért, mert mindenki készen veszi. Aztán a botanikus kertben, ahol dolgoztam, megkérdeztem az egyik helybéli kolléganőt, hogy tud-e valami jó szakácskönyvet, ahol végre megvilágosodok perec-ügyileg. Hát, könyvet nem tudott, volt viszont saját, nagymamától tanult receptje. Azt mondta, a nagyi gyakran sütötte, első szerelme péklegény volt, és az I. világháborúból nem jött vissza, ő meg így adózott az emlékének. Kollegina aztán nem értette, mitől gyomlálok olyan vidáman a nap hátralévő részében. De ha van valami, amit a történettel rendelkező receptnél is jobban szeretek, akkor az a generációkon át vándorló kincs :)