r
Nosalty Logó

Muhallebi, a Közel-Kelet villámgyors pudingja

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Muhallebi, a Közel-Kelet villámgyors pudingja
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 327 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 1305 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
Összesen 164 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    8.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    227.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    93 mg
  • Nátrium
    60 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    10.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    87 micro
Összesen 327 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.3 g

Zsír

  • Összesen
    35.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    909.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    131 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    142 mg
  • Foszfor
    373 mg
  • Nátrium
    240 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    224 g
  • Cukor
    112 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    40.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    44 micro
  • Kolin:
    51 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    348 micro
Összesen 1305 kcal
  • 7% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 11% Zsír
  • 12% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    114.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    47 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    5.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 164 kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kb. fél-egy deci mandulatejjel kikeverjük a rizslisztet.
  2. A maradék mandulatejet összemelegítjük a cukorral és a rózsavízzel, majd amikor már épp forrna, hozzáadjuk a rizslisztes keveréket.
  3. Folyamatos keverés mellett besűrűsítjük a pudingot.
  4. A kész krémet poharakba adagoljuk, a tetejükre pedig rákenjük a lekvárt. (Tipp: a lekvárt forraljuk össze 2 kanál vízzel és kevés rózsaszirommal, majd turmixoljuk le.)
  5. Rózsaszirommal, pisztáciával és mandulával megszórva díszítjük. Hűtsük be legalább 1-2 órára tálalás előtt, hogy jól ki tudjon dermedni a puding.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 78
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 3777
  • Feltöltés dátuma: 2024. január 19.

Receptkategóriák

további kategória: mentes receptek kategória: tejmentes receptek
további kategória: mentes receptek kategória: laktózmentes receptek
Muhallebi, a Közel-Kelet villámgyors pudingja
Rosanics Petra 351 recept

A muhallebi vagy malabi a közel-keleti régió egyik legkedveltebb desszertje, amit Isztambultól Teheránig fogyasztanak ilyen-olyan változatban. A puding alapját állati és növényi tej (főleg mandula) egyformán adhatja, sűrítéshez pedig rizst, rizslisztet és keményítőt egyaránt szokás használni. A legenda szerint az első malabit a középkor hajnalán egy perzsa szakács készítette el Al-Muhallab arab tábornok számára, akinek annyira ízlett a desszert, hogy magáról nevezte el. Azt nem tudni, anno milyen ízesítésben szolgálhatták fel a generálisnak, de manapság gyakran ízesítik rózsavízzel vagy narancsvirágvízzel a tálkákban vagy poharakban kínált pudingot, melynek tetejét pedig aprított magvakkal szórják meg.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...