r
Nosalty Logó

Mézeskalács házikó Hevikétől

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Hevike
Mézeskalács házikó Hevikétől
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

Az írókához

A ragasztáshoz

A szóráshoz

Összesen 1035 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

Az írókához

A ragasztáshoz

A szóráshoz

Összesen 4141 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 5% Zsír

A tésztához

Az írókához

A ragasztáshoz

A szóráshoz

Összesen 325 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    18.3 g

Zsír

  • Összesen
    13.6 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    599.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    55 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    189 mg
  • Nátrium
    279 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.2 g
  • Cukor
    118 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    63.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    87 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 1035 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    73.3 g

Zsír

  • Összesen
    54.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    23 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    360 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2397.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    219 mg
  • Kálcium
    153 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    137 mg
  • Foszfor
    756 mg
  • Nátrium
    1114 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    852.9 g
  • Cukor
    471 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    252.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    564 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    48 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    349 mg
  • Retinol - A vitamin:
    539 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    305 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    577 micro
Összesen 4141 kcal
  • 6% Fehérje
  • 69% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 20% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    188.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    60 mg
  • Nátrium
    88 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    67.2 g
  • Cukor
    37 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    42 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    45 micro
Összesen 325 kcal

Hozzávalók

A tésztához

Az írókához

A ragasztáshoz

A szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A mézet megolvasztjuk, belekeverjük a margarint, a porcukrot, a mézeskalács fűszerkeveréket, majd ha kihűlt, akkor 1 egész tojást.
  2. A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, és a mézes keverékkel összedolgozzuk.
  3. Az elkészült tésztát 3-5 órára hideg helyre tesszük.
  4. Amíg a tészta pihen, elkészítjük a házikó sablonját. A képen látható ház méretei: tető: 16x9,5 cm (2 db kell), a ház oldala: 13x7,5 cm (2 db), ház eleje: 10x7,5x8 cm (2 db), kémény (tetszőleges) és egy ház alap (ami nagyobb legyen a háznál).
  5. Pihentetés után a tésztát kis adagokban lisztezett deszkán kinyújtjuk vékonyra, majd a sablonokat ráhelyezzük, körbevágjuk, és óvatosan sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
  6. Kivágjuk az ablakok és az ajtó helyét. (Az ablakokat be is "üvegezhetjük"., ha színes töltetlen kemény cukorkát két zacskó között összetörünk klopfolóval, és az ablak helyét a cukortörmelékekkel kitöltjük, majd úgy sütjük.)
  7. A felvert másik egész tojással lekenjük a tésztát, és hideg helyen kb. fél órát még pihentetjük.
  8. 8-10 percig sütjük, éppen csak addig, hogy szép barna színt kapjon, de vigyázat, gyorsan megég.
  9. Sütőből kivéve, még egy tojásfehérjével is lekenjük, ettől lesz fényes a tészta. A tésztát a tepsibe hagyjuk kihűlni.
  10. Az írókához 1 tojásfehérjébe apránként fakanállal belekeverjük a porcukrot. A tojásfehérjét nem kell felverni. Annyi porcukrot teszünk hozzá, hogy a fakanálról ne csöppenjen le a massza.
  11. A ház alapját egy nagyobb tálcára tesszük. Kis lábasban cukrot olvasztunk, majd a ház elemeit óvatosan a forró olvadt cukorba mártjuk, és egyesével a ház alapjára helyezzük. A illesztéseknél ügyeljünk arra, hogy az oldalait is bele kell mártani a cukorba. Gyorsan kell dolgozni, mert a cukor forró, és hamar megköt. Ha a lábosban kihűlt a cukor, akkor kis lángon újra felmelegítjük, és tovább "ragaszthatunk" vele.
  12. Ha készen van a ház, akkor az írókát erősebb zacskóba töltjük, pici lyukat szúrunk a végére, és körberajzoljuk vele a házat. Így eltüntetjük vele az illesztéseket, illetve a cukormázat. Megrajzoljuk a cserepet, a jégcsapot, a havas tetőt, kéményt stb.
  13. 15 percre hidegre tesszük, hogy az íróka megszáradjon, ezután a porcukrot szűrőbe téve, leporcukrozzuk az egész házat, mintha havas lenne.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 30x20x6
  • Sütés ideje: 10 perc
  • Receptkönyvben: 34
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 11700
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 09.

Ajánló

Mielőtt nekifogtok, érdemes előre kigondolni a ház méreteit, a díszítést és minden apró részletet, mert időt spóroltok meg vele. Karácsony előtt elég pár nappal elkészíteni. Nem tudom, mennyire "tartós", de az enyém 4 napja megvan, és jól bírja még. Ajándékba is lehet készíteni, csak a szállításnál óvatosan. Ebből a tészta mennyiségből nekem ez a két ház lett, a fent megadott ház méretével.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tavaly láttam valahol egy mézeskalács házat, ami teljesen megbabonázott, de akkor valahogy idő hiányában ennek a készítése elmaradt. Kihívásnak tekintettem, és már nagyon vártam az ünnepek közeledtét. Hetekkel ezelőtt elkezdtem keresgélni a neten, ki hogyan készíti ezt a remekművet. A több órányi olvasgatásból és tapasztalatokból született ez a két házikó, amire igen büszke vagyok. Nem könnyű feladat, nekem 2 napomba került az elkészítése (munka mellett). A sikeren felbuzdulva elhatároztam, hogy jövőre sorozatgyártásba kezdek!

Hozzávalók

A tésztához

Az írókához

A ragasztáshoz

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...