Meggydzsem Kaporkától
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Kaporka2011
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
999
kcal
- 1% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
1998
kcal
- 1% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
143
kcal
- 1% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.5 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 201.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 74 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 68 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 254.8 g
-
Cukor 238 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 387.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 288 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3465 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 383 micro
Összesen
999
kcal
- 1% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 9 g
Zsír
-
Összesen 2.7 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 403.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 148 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 81 mg
-
Foszfor 135 mg
-
Nátrium 31 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 509.5 g
-
Cukor 476 mg
-
Élelmi rost 14 mg
VÍZ
-
Összesen 775.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 576 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 90 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 19 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 72 micro
-
Kolin: 55 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6930 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 765 micro
Összesen
1998
kcal
- 1% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 28.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.4 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 55.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 495 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 55 micro
Összesen
143
kcal
Hozzávalók
-
1 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés
- Az alaposan megmosott és kimagozott meggyet húsdarálón ledaráljuk. Akinek nincsen húsdarálója, nyugodtan dolgozzon botmixerrel. A lényeg, hogy ne pépesítsük el teljesen a gyümölcsöt, az egész állaga maradjon kicsit rusztikus.
- Az így ledarált meggyet lábosba tesszük, és kb. 2 órán keresztül, időnkénti keverés mellett, alacsony lángon rotyogtatjuk (gyöngyözve forraljuk).
- Ezután hozzáadjuk a cukrot, nátrium-benzoátot, és kevergetés mellett további 30 percig rotyogtatjuk. Mi nem szeretjük a nagyon édes lekvárokat, ezért 40 dkg cukrot teszek a meggyhez. Amennyiben azonban valaki édes szájú, illetve a meggy nem annyira édes, 1 kg meggyenként lehet még további 10 dkg cukornyi mennyiségig hozzáadni (többel nem javaslok, mert az már émelyítően édes lenne).
- A lekvárosüvegeket alaposan megmossuk, és 2 perce betesszük őket a mikróba, további sterilizálásra.
- Ezután az üvegeket forró vízzel teli magas falú tepsibe állítjuk, hogy amikor a forró dzsemet az üvegekbe öntjük, ne pattanjanak szét. A dzsem állaga ilyenkor még elég folyós. Ettől nem kell megijedni. A dzsem lehűlés és állás után, az üvegben fog szilárdabb állagot kapni. Persze ezzel a recepttel végső állapotában sem szilárd állagú lekvárt kapunk, de nem is ez a cél. :)
- Az üvegeket betöltjük a dzsemmel, majd egymás mellé rakva, jó alaposan, vastag takaróba bugyoláljuk, és így pihentetjük őket egy napig (kb. ennyi idő alatt hűl ki).
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 6030
- Feltöltés dátuma: 2014. június 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Kaporka2011
12 recept
Itt a nyár, roskadozik a meggyfánk a sok finom gyümölcstől. Ilyenkor a meggyet is meggyel esszük, és természetesen a finomságból jut bőven dzsemnek valónak télire. A receptben megadott értékekből kb. 7.5 dl dzsem készül.