r
Nosalty Logó

Meggydzsem Kaporkától

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Kaporka2011
Meggydzsem Kaporkától
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 999 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1998 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 143 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    4.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    201.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    74 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    254.8 g
  • Cukor
    238 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    387.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    288 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    45 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    36 micro
  • Kolin:
    27 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3465 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    383 micro
Összesen 999 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    2.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    403.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    148 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    81 mg
  • Foszfor
    135 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    509.5 g
  • Cukor
    476 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    775.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    576 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    90 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    72 micro
  • Kolin:
    55 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6930 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    765 micro
Összesen 1998 kcal
  • 1% Fehérje
  • 39% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    10 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.4 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    41 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    495 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    55 micro
Összesen 143 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az alaposan megmosott és kimagozott meggyet húsdarálón ledaráljuk. Akinek nincsen húsdarálója, nyugodtan dolgozzon botmixerrel. A lényeg, hogy ne pépesítsük el teljesen a gyümölcsöt, az egész állaga maradjon kicsit rusztikus.
  2. Az így ledarált meggyet lábosba tesszük, és kb. 2 órán keresztül, időnkénti keverés mellett, alacsony lángon rotyogtatjuk (gyöngyözve forraljuk).
  3. Ezután hozzáadjuk a cukrot, nátrium-benzoátot, és kevergetés mellett további 30 percig rotyogtatjuk. Mi nem szeretjük a nagyon édes lekvárokat, ezért 40 dkg cukrot teszek a meggyhez. Amennyiben azonban valaki édes szájú, illetve a meggy nem annyira édes, 1 kg meggyenként lehet még további 10 dkg cukornyi mennyiségig hozzáadni (többel nem javaslok, mert az már émelyítően édes lenne).
  4. A lekvárosüvegeket alaposan megmossuk, és 2 perce betesszük őket a mikróba, további sterilizálásra.
  5. Ezután az üvegeket forró vízzel teli magas falú tepsibe állítjuk, hogy amikor a forró dzsemet az üvegekbe öntjük, ne pattanjanak szét. A dzsem állaga ilyenkor még elég folyós. Ettől nem kell megijedni. A dzsem lehűlés és állás után, az üvegben fog szilárdabb állagot kapni. Persze ezzel a recepttel végső állapotában sem szilárd állagú lekvárt kapunk, de nem is ez a cél. :)
  6. Az üvegeket betöltjük a dzsemmel, majd egymás mellé rakva, jó alaposan, vastag takaróba bugyoláljuk, és így pihentetjük őket egy napig (kb. ennyi idő alatt hűl ki).
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 22
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 6030
  • Feltöltés dátuma: 2014. június 21.

Receptkategóriák

Felhasználó képe
Kaporka2011 12 recept

Itt a nyár, roskadozik a meggyfánk a sok finom gyümölcstől. Ilyenkor a meggyet is meggyel esszük, és természetesen a finomságból jut bőven dzsemnek valónak télire. A receptben megadott értékekből kb. 7.5 dl dzsem készül.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...