Meggy darabos meggydzsem
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Vircsike
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
643
kcal
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
2571
kcal
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
145
kcal
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 0.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 182.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 46 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 42 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 163.2 g
-
Cukor 153 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 242.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 180 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2166 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 239 micro
Összesen
643
kcal
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 11.3 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 729.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 185 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 101 mg
-
Foszfor 169 mg
-
Nátrium 264 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 652.9 g
-
Cukor 611 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 969.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 720 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 113 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 24 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 90 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 8663 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 956 micro
Összesen
2571
kcal
- 1% Fehérje
- 40% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 59% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 41.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 10 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.8 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 54.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 41 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 488 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
145
kcal
Hozzávalók
-
1.3 kg meggy
-
50 dkg cukor
-
3 késhegynyi nátrium-benzoát
Elkészítés
- Vegyünk elő üvegeket, és forró vízben mossuk ki, majd hagyjuk megszáradni.
- A meggyet mossuk meg, csumázzuk le, és magozzuk ki.
- Kb. 25 dkg-nyit tegyünk félre, a többit darájuk le.
- A ledarált és az egészben (de kimagozott) hagyott szemeket tegyük egy megfelelő méretű edénybe, öntsünk hozzá a cukrot, és kezdjük el főzni. Ha úgy látjuk, hogy a leve egy részét elfőtte, és közben rottyant is egyet, akkor tegyük hozzá a dzsemfixet, és főzzük tovább, de most csak addig, amíg újra felforr.
- Ekkor tegyük, a már előzőekben kisterilizált üvegekbe, tegyünk mindegyik tetejére egy-egy késhegynyi nátrium- benzoátot, tegyük rájuk a kupakokat, fordítsuk őket fejre pár percre, és már mehetnek is a hideg dunsztba. (Tudom jól, hogy sokan a dzsemfix alkalmazásakor nem használják sem a dunsztot, sem pedig a tartósítószert, de én igen, mert így tanultam, és nekem ez a biztos. :))
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 30
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8473
- Feltöltés dátuma: 2014. június 28.
Ajánló
Mivel meggyről van szó, így nem biztos, hogy elegendő lesz a fél kg cukor, hogy kellően édes legyen a dzsemünk, így azt javaslom, hogy mielőtt üvegekbe tesszük, kóstoljuk meg, és ha szükséges, akkor adjunk még hozzá cukrot.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Vircsike
18 recept
Papáéknál megérett a meggy, és ha már egyszer lekvár és dzsem készítésbe kezdtem, úgy voltam vele, hogy ezt se hagyhatom ki. Viszont, én jóval nagyobb mennyiséggel dolgoztam (20 kg), de ettől függetlenül az itt megadott adatok is teljesen reálisak és használhatók.