Medvehagymás burgonyagombóc
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
75g burgonya43 kcal
-
42 kcal
-
1g só0 kcal
-
16g medvehagyma23 kcal
-
13g napraforgó olaj111 kcal
-
0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
20g tejföl40 kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
300g burgonya173 kcal
-
169 kcal
-
4g só0 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
50g napraforgó olaj442 kcal
-
0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
80g tejföl158 kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
-
54.6g burgonya32 kcal
-
9.1g burgonyakeményítő31 kcal
-
0.7g só0 kcal
-
11.8g medvehagyma17 kcal
-
9.1g napraforgó olaj81 kcal
-
0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
14.6g tejföl29 kcal
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.7 g
Zsír
-
Összesen 16.5 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 12 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 549.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 71 mg
-
Nátrium 400 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 68.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 8 micro
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11 g
Zsír
-
Összesen 66 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 19 g
-
Koleszterin 47 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2197.5 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 75 mg
-
Foszfor 284 mg
-
Nátrium 1599 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 272.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 99 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 64 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 40 micro
-
Kolin: 57 mg
-
Retinol - A vitamin: 97 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 33 micro
- 3% Fehérje
- 23% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2 g
Zsír
-
Összesen 12 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 400.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 52 mg
-
Nátrium 291 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 19.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 10 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
-
300 g burgonya
-
50 g burgonyakeményítő
-
1 kk só
-
50 ml napraforgó olaj
-
2 teáskanál füstölt pirospaprika
-
1 teáskanál fokhagymapor
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
4 ek tejföl
Elkészítés
- Forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet. Hámozzuk meg a burgonyát, daraboljuk fel, és főzzük teljesen puhára a forró, sós vízben. Amikor elkészültek, könnyedén átszúrhatóak villával.
- Öntsük le róla a vizet, tegyük egy nagy keverőtálba a főtt burgonyát, és törjük össze krumplinyomóval vagy villával, hogy jó pépes és sima legyen.
- Adjunk hozzá burgonyakeményítőt, ízesítsük sóval és finomra vágott medvehagymával. Keverjük el, és gyúrjunk belőle egynemű tésztát. Ha a tészta túl száraznak tűnik, adjunk hozzá egy kis vizet.
- A tésztát hagyjuk állni, közben forraljunk fel egy fazék friss sós vizet.
- A burgonyás masszából formázzunk kis golyókat. Majd (itt jön a mókás része) egy hosszú nyakú üveg szájával enyhén nyomjuk be minden gombóc tetejét, kis gombákat formázva ezzel.
- Adjuk forrásban lévő vízhez a gombócokat, keverjük meg, és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére (pár perc). Időben vegyük ki a vízből, nehogy túlfőjenek. Közben egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat.
- Szórjuk meg a gombócokat a fűszerekkel, és amikor az olaj már kellően forró, öntsük rá, és élvezzük a sistergés mennyei hangját. Alaposan keverjük össze, frissen, melegen, tejföllel tálaljuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 53
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 3855
- Feltöltés dátuma: 2023. április 12.
Ajánló
A gombócokat millióképpen variálhatjuk: mehet rájuk friss fűszernövényekkel, például kaporral és petrezselyemzölddel elkevert olvasztott fűszervaj, a tetejükre tehetünk tejfölt, sült szalonnát és reszelhetünk rájuk sajtot. A kifőtt galuskákat közvetlenül tehetjük levesekbe vagy pörköltek mellé. A gombócokat megforgathatjuk forró chilis-fokhagymás olajban, illetve készíthetünk egy mogyoróvajas szószt, és megszórhatjuk friss korianderrel és szezámmaggal.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- maradékból:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A tiktokos burgonyareceptek mindig nagy sikert aratnak. A mostani, legújabb burgonyaételt (ami vírusként terjed az interneten) pedig még szórakoztató is elkészíteni. Ezek az újonnan felkapott burgonyagombócok mindössze két összetevőből állnak: főtt burgonyából és (burgonya)keményítőből, bár igen sokoldalúan lehet őket ízesíteni. Különféle szószokban és levesekben tálalhatjuk őket, a világ bármely tájáról származó konyhák szája íze szerint. A Németországból származó burgonyagombóc hasonló az amerikai stílusú csirkelevesben található lisztalapú galuskához, de ez egy kevésbé sűrűbb változat, és természetesen gluténmentes. Csak néhány percet vesz igénybe az elkészítése (gyakorlatiasságtól függ, és szuper laktató a végeredmény. Mi most természetesen a hozzánk közelálló magyaros verziót mutatjuk meg nektek.