Lucskos-mákos szilvásgombóc
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
dorcus89
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
A gombóchoz
-
167g burgonya96 kcal
-
50g finomliszt182 kcal
-
5g margarin36 kcal
-
0g só0 kcal
-
140g szilva61 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
1g fahéj2 kcal
A tetejére
Összesen
592
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.2 g
Zsír
-
Összesen 15.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 948.2 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 400 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 136 mg
-
Foszfor 365 mg
-
Nátrium 15 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 104.6 g
-
Cukor 37 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 222.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 63 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 283 micro
-
β-crypt 47 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Összesen
592
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 79.2 g
Zsír
-
Összesen 92.5 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 52 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5689.2 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 126 mg
-
Kálcium 2402 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 819 mg
-
Foszfor 2188 mg
-
Nátrium 93 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 15 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 627.5 g
-
Cukor 220 mg
-
Élelmi rost 67 mg
VÍZ
-
Összesen 1333.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 381 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 225 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 96 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 354 micro
-
Kolin: 155 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1697 micro
-
β-crypt 284 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 711 micro
Összesen
3554
kcal
- 4% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 3.8 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 231.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 98 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 54.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 9 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 69 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 29 micro
Összesen
146
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A gombóchoz
- A krumplit sós vízben megfőzzük, leszűrjük, majd még melegen meghámozzuk. Egy műanyag tálba krumplinyomóval szétnyomjuk. Ha időközben kihűlne, érdemes mikróba rámelegíteni, hogy jól szét tudjuk nyomni.
- Hozzáadjuk a margarint, csipetnyi sót és a lisztet, majd robotgéppel tésztát gyúrunk belőle. Ha a tészta igényli, utánalisztezünk.Akkor jó a tészta, ha elválik az edénytől.
- A tésztát lisztezett deszkára tesszük, kissé kinyújtjuk, majd 2 ujjnyi vastag csíkokra vágjuk. Ezekből vágjuk majd ki a négyzet alakú tésztákat, így nem ragad le. Tehát vágunk egy négyzetet, ezt kézzel kinyújtjuk. A fél szilvát beleforgatjuk a fahéjas cukorba, majd a tészta közepére helyezzük. A sarkokat összenyomjuk és gombócot formázunk belőle. Ha szeretnénk nudlit is, akkor a végén hagyjunk tésztát, gyurmázzuk 1 ujjnyi vastagra, majd ezt vágjuk a kívánt méretre.
- Egy lábasban sós vizet forralunk. Ha már forr, beledobjuk a gombócokat és addig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére.
- Egy másik magas falú (üveg) tálaló edénybebeletesszük a mákot és a porcukrot - összekeverjük. Rögtön ebbe tesszük majd bele a vízből kiemelt gombócokat. Majd még forrón jól összerázzuk/ összedobáljuk, hogy a cukor ráolvadjon. Ha igényli utánamákozzuk/ porcukrozzuk.
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 70
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 9994
- Feltöltés dátuma: 2012. augusztus 28.
Ajánló
Ebből az adagből 24 gombóc jön ki. De csinálhatunk pár gombócnyi tésztából hozzá nudlit, úgy még finomabb. A nudlit gyerekek is készíthetik, nagy öröm lesz ha a saját formájú nudlijukat eszik.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
dorcus89
81 recept
A "lucskosság" kóspallagi nagymamámtól származik. Kislánykoromban együtt készítettük a gombócokat, ő mondta mindig, hogy így lucskosan a legfinomabb, és mutatta az összeforgatás "technikáját". Mi sose ettük zsemlemorzsával, mindig csak mákosan, számomra sokáig ismeretlen is volt a morzsás szilvásgombóc. Nekem így mákosan az igazi.