Lokum, a török csemege
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 2% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
lokum
-
19g cukor73 kcal
-
8g víz0 kcal
-
16 kcal
-
0g borkősav0 kcal
-
10g víz0 kcal
-
15g narancslé7 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
tálalás, díszítés
Összesen
125
kcal
- 2% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
lokum
-
225g cukor871 kcal
-
100g víz0 kcal
-
191 kcal
-
0g borkősav0 kcal
-
120g víz0 kcal
-
180g narancslé85 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
tálalás, díszítés
Összesen
1487
kcal
- 2% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
lokum
-
30g cukor116 kcal
-
13.4g víz0 kcal
-
6.7g étkezési keményítő25 kcal
-
0g borkősav0 kcal
-
16g víz0 kcal
-
24g narancslé11 kcal
-
0g ételfesték0 kcal
tálalás, díszítés
Összesen
197
kcal
- 2% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 1.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 28 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 15 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.4 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 32.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
125
kcal
- 2% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 14.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 335.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 61 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 182 mg
-
Nátrium 27 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 340.3 g
-
Cukor 257 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 384.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 55 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 33 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 9 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 266 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 555 micro
Összesen
1487
kcal
- 2% Fehérje
- 45% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 52% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 1.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 44.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 24 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45.4 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 51.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
197
kcal
Hozzávalók
lokum
-
225 g cukor
-
1 dl víz
-
50 g étkezési keményítő
-
1 teáskanál borkősav
-
120 ml víz
-
2 narancsból nyert narancslé
-
1 csepp ételfesték
tálalás, díszítés
-
2 ek porcukor
-
2 ek étkezési keményítő
-
30 g pisztácia
Elkészítés
lokum
- 225 gramm cukrot és 1 deci vizet egy kis lábasban összekeverünk. Közepes lángon addig főzzük, amíg teljesen egynemű lesz.
- Ekkor forrásig hevítjük, kevergetve, és vigyázva, hogy ne kezdjen karamellizálódni. Amikor épp felforrna, mérsékeljük alatta a lángot. Lassú tűzön főzzük innen, keverés NÉLKÜL, egészen addig, amíg el nem éri a 115°C-os hőmérsékletet - ehhez bizony elengedhetetlen valamilyen konyhai hőmérő.
- Amint 115°C-ra hevül a cukorszirup, lehúzzuk a tűzről.
- Egy nagyobb tálban gyorsan elkészítjük a keményítős alapot: ehhez 50 gramm keményítőt, 1 teáskanál borkősavat (ez biztosítja a szükséges savanyúságot a sok cukor mellé) és 120 ml vizet csomómentesre keverünk, majd közepes lángon, folyamatosan keverve addig melegítjük, amíg sűrű, ragasztószerű állagot kap.
- A besűrűsödött keményítőhöz csorgatjuk apránként a cukorszirupot, és az egészet forralásig hevítjük. Utána mérsékeljük a lángot, és 20-30 percet főzzük, időnként keverve rajta egyet-egyet.
- Ekkorra már láthatóan be kellett hogy sűrűsödjön/zselésedjen egy kicsit a masszánk. Ezen a ponton adjuk hozzá az ízesítést: hagyományosan rózsavízzel ízesítik a török csemegét, de nyugodtan használhatunk helyette narancslevet is. Én most 2 narancs levét használtam, ami nagyjából fél deci folyadék lehetett.
- Az ízesítő aromát vagy gyümölcslevet alaposan elkeverjük. Mivel itt változó, hogy mennyi folyadék kerül a masszába, előfordulhat, hogy ismét túl híg lesz. Ez esetben további redukálás helyett - ami megkeserítheti az aromát - azonban azt javaslom, az üres cukorszirupos tálba készítsünk pluszba egy kis keményítős keveréket. Most nem kell sűrűre főzni, csak melegítsük meg annyira, hogy ne tudjon kicsapódni, majd apránként csepegtessük a cukros masszánkhoz, míg el nem éri az ízesítés előtti sűrűséget/zselésséget.
- Utolsó lépésként hozzáadjuk az ételfestéket - nem kell, hogy nagyon erőteljes színe legyen, inkább az opálosság a célunk. A kész masszát szilikonos formába vagy folpackkal kibélelt műanyag tálkába töltjük, és kihűtjük.
tálalás, díszítés
- A porcukrot és a keményítőt összekeverjük, és egy kisebb vágódeszkára öntjük. Erre fordítjuk ki a megdermedt török csemegét - így érjük el, hogy ne ragadjon az édességünk külseje.
- Miután a két oldalát bevontuk a keményítős porcukorral, egy éles késsel vágjuk 1,5 x 1,5 cm-es kockákra, amiknek aztán szintén minden oldalát vonjuk be.
- A törökcsemege-kockákat tegyük sütőpapírral bélelt dobozba. A maradék keményítős keverékhez forgassuk hozzá az aprított pisztáciát, és szórjuk meg vele a lokum-kockáinkat.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 24
- 7 napos nézettség: 132
- Össznézettség: 43605
- Feltöltés dátuma: 2019. december 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
360 recept
Lokum, török csemege, szultánkenyér - sokféle néven ismert ez a roppant megosztó, egzotikus édesség, amit a legtöbben vagy gyűlölnek, vagy imádnak. Az ínyencség az Oszmán Birodalom fénykorából származik, és bár a legtöbben a mai Törökországhoz kötik, valójában a környező országokban, így Görögországban, Bulgáriában, sőt Romániában is elterjedt édességnek számít. Bár házilag nem a legegyszerűbb elkészíteni, ha valaki szereti a zselés nyalánkságokat, annak mindenképpen ajánlom, hogy egyszer próbálja ki! Nem mellesleg ez az a finomság, amivel C.S. Lewis Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című regényében a gonosz Fehér Boszorkány ráveszi Edmundot, hogy elárulja testvéreit.