r
Nosalty Logó

Lokum, a török csemege

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Rosanics Petra
Lokum, a török csemege
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

lokum

tálalás, díszítés

Összesen 125 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

lokum

tálalás, díszítés

Összesen 1487 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír

lokum

tálalás, díszítés

Összesen 197 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    28 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    15 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    28.4 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    32.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    5 micro
  • Kolin:
    3 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 125 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    14.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    335.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    61 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    182 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    340.3 g
  • Cukor
    257 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    384.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    20 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    55 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    266 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    555 micro
Összesen 1487 kcal
  • 2% Fehérje
  • 45% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    1 g

Zsír

  • Összesen
    1.9 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    44.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    24 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.4 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    36 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 197 kcal

Hozzávalók

lokum

tálalás, díszítés

Elkészítés

lokum

  1. 225 gramm cukrot és 1 deci vizet egy kis lábasban összekeverünk. Közepes lángon addig főzzük, amíg teljesen egynemű lesz.
  2. Ekkor forrásig hevítjük, kevergetve, és vigyázva, hogy ne kezdjen karamellizálódni. Amikor épp felforrna, mérsékeljük alatta a lángot. Lassú tűzön főzzük innen, keverés NÉLKÜL, egészen addig, amíg el nem éri a 115°C-os hőmérsékletet - ehhez bizony elengedhetetlen valamilyen konyhai hőmérő.
  3. Amint 115°C-ra hevül a cukorszirup, lehúzzuk a tűzről.
  4. Egy nagyobb tálban gyorsan elkészítjük a keményítős alapot: ehhez 50 gramm keményítőt, 1 teáskanál borkősavat (ez biztosítja a szükséges savanyúságot a sok cukor mellé) és 120 ml vizet csomómentesre keverünk, majd közepes lángon, folyamatosan keverve addig melegítjük, amíg sűrű, ragasztószerű állagot kap.
  5. A besűrűsödött keményítőhöz csorgatjuk apránként a cukorszirupot, és az egészet forralásig hevítjük. Utána mérsékeljük a lángot, és 20-30 percet főzzük, időnként keverve rajta egyet-egyet.
  6. Ekkorra már láthatóan be kellett hogy sűrűsödjön/zselésedjen egy kicsit a masszánk. Ezen a ponton adjuk hozzá az ízesítést: hagyományosan rózsavízzel ízesítik a török csemegét, de nyugodtan használhatunk helyette narancslevet is. Én most 2 narancs levét használtam, ami nagyjából fél deci folyadék lehetett.
  7. Az ízesítő aromát vagy gyümölcslevet alaposan elkeverjük. Mivel itt változó, hogy mennyi folyadék kerül a masszába, előfordulhat, hogy ismét túl híg lesz. Ez esetben további redukálás helyett - ami megkeserítheti az aromát - azonban azt javaslom, az üres cukorszirupos tálba készítsünk pluszba egy kis keményítős keveréket. Most nem kell sűrűre főzni, csak melegítsük meg annyira, hogy ne tudjon kicsapódni, majd apránként csepegtessük a cukros masszánkhoz, míg el nem éri az ízesítés előtti sűrűséget/zselésséget.
  8. Utolsó lépésként hozzáadjuk az ételfestéket - nem kell, hogy nagyon erőteljes színe legyen, inkább az opálosság a célunk. A kész masszát szilikonos formába vagy folpackkal kibélelt műanyag tálkába töltjük, és kihűtjük.

tálalás, díszítés

  1. A porcukrot és a keményítőt összekeverjük, és egy kisebb vágódeszkára öntjük. Erre fordítjuk ki a megdermedt török csemegét - így érjük el, hogy ne ragadjon az édességünk külseje.
  2. Miután a két oldalát bevontuk a keményítős porcukorral, egy éles késsel vágjuk 1,5 x 1,5 cm-es kockákra, amiknek aztán szintén minden oldalát vonjuk be.
  3. A törökcsemege-kockákat tegyük sütőpapírral bélelt dobozba. A maradék keményítős keverékhez forgassuk hozzá az aprított pisztáciát, és szórjuk meg vele a lokum-kockáinkat.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 95
  • Tegnapi nézettség: 24
  • 7 napos nézettség: 132
  • Össznézettség: 43605
  • Feltöltés dátuma: 2019. december 20.

Receptkategóriák

Lokum, a török csemege
Rosanics Petra 360 recept

Lokum, török csemege, szultánkenyér - sokféle néven ismert ez a roppant megosztó, egzotikus édesség, amit a legtöbben vagy gyűlölnek, vagy imádnak. Az ínyencség az Oszmán Birodalom fénykorából származik, és bár a legtöbben a mai Törökországhoz kötik, valójában a környező országokban, így Görögországban, Bulgáriában, sőt Romániában is elterjedt édességnek számít. Bár házilag nem a legegyszerűbb elkészíteni, ha valaki szereti a zselés nyalánkságokat, annak mindenképpen ajánlom, hogy egyszer próbálja ki! Nem mellesleg ez az a finomság, amivel C.S. Lewis Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény című regényében a gonosz Fehér Boszorkány ráveszi Edmundot, hogy elárulja testvéreit.

Hozzávalók

lokum

tálalás, díszítés

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...