Linzer alaptészta
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
25g finomliszt91 kcal
-
17g vaj120 kcal
-
8g porcukor32 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
0g vanília0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
1g vanília0 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
0 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
47.8g finomliszt174 kcal
-
31.9g vaj229 kcal
-
15.9g porcukor62 kcal
-
3.2g tojássárgája10 kcal
-
0.2g vanília0 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0 kcal
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 14.2 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 67.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 120 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 19 mg
-
Retinol - A vitamin: 118 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 36 g
Zsír
-
Összesen 170.5 g
-
Telített zsírsav 103 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 647 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 814.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 116 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 451 mg
-
Nátrium 39 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 330.7 g
-
Cukor 101 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 83.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1444 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 233 mg
-
Retinol - A vitamin: 1416 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 334 micro
-
β-crypt 9 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 274 micro
- 6% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 13% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 27.2 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 129.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 20 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 230 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 226 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 53 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
-
Legnézettebb receptje
Hozzávalók
-
30 dkg finomliszt
-
20 dkg vaj
-
10 dkg porcukor
-
1 késhegynyi szódabikarbóna
Elkészítés
- Kimérjük, előkészítjük az alapanyagokat, megmossuk a citromot, és lereszeljük a héját, átszitáljuk a lisztet, majd a porcukrot is.
- Egy nagyobb tálba (vagy gyúródeszkára) halmozzuk a lisztet, és a kis kockákra vágott, hideg vajjal gyorsan összemorzsoljuk.
- Utána belekeverjük a porcukrot, majd a vaníliaőrleményt, a reszelt citromhéjat, és gyors mozdulatokkal elkeverjük.
- Hozzáadjuk a tojássárgáját, és rövid idő alatt készre gyúrjuk a tésztát, majd minimum 20 percig hűtőben pihentetjük (5°C körüli hőmérsékleten).
- Ha a hűtőből kivesszük a tésztát, akkor gyorsan átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán a kívánt vastagságúra nyújtjuk, és alakítjuk. Előmelegített sütőben (tésztavastagságtól és sütőtől függően kb. 15-20 perc alatt) készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 145
- Tegnapi nézettség: 110
- 7 napos nézettség: 915
- Össznézettség: 139300
- Feltöltés dátuma: 2020. június 13.
Ajánló
Ha lepényekhez használom a tésztát, akkor 8-10 mm vastagra nyújtom. Ha formákat szúrok ki, akkor 3-4 mm vastagra nyújtom, és készre sütés után tölthetem, és/vagy csokiba márthatom.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nagyon jó linzer alaptészta sokoldalú felhasználásra, készíthetünk belőle lepények alapját (almás, diós, túrós, stb.), de hagyományos linzerkoszorút, linzerkarikát vagy islert (Ischlert) is, de ezt az alaptésztát dúsíthatjuk darált dióval (kb. 5 dkg) vagy cukrozatlan kakaóporral is (1 evőkanálnyi liszt helyett 1 csapott evőkanálnyi kakaóport használunk). Az alábbiak nagyon fontosak a tökéletes linzertészta készítéséhez: - a gyúrást hűvösebb helyen végezzük, - a vajat nem melegítjük, hanem közvetlenül a hűtőszekrényből használjuk fel, - megfelelő pihentetési (dermesztési) idő elengedhetetlen, - enyhén gőzös, előmelegített sütőben sütjük.