r
Nosalty Logó

Linzer alaptészta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Pancsika
Linzer alaptészta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 248 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 2980 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 475 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    67.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    38 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    120 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    118 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 248 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    36 g

Zsír

  • Összesen
    170.5 g
  • Telített zsírsav
    103 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    647 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    814.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    116 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    451 mg
  • Nátrium
    39 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    330.7 g
  • Cukor
    101 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1444 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    8 mg
  • D vitamin:
    44 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    114 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1416 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    334 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    274 micro
Összesen 2980 kcal
  • 6% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 13% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    27.2 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    129.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    6 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    13.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    230 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    226 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    44 micro
Összesen 475 kcal
  • Legnézettebb receptje

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Kimérjük, előkészítjük az alapanyagokat, megmossuk a citromot, és lereszeljük a héját, átszitáljuk a lisztet, majd a porcukrot is.
  2. Egy nagyobb tálba (vagy gyúródeszkára) halmozzuk a lisztet, és a kis kockákra vágott, hideg vajjal gyorsan összemorzsoljuk.
  3. Utána belekeverjük a porcukrot, majd a vaníliaőrleményt, a reszelt citromhéjat, és gyors mozdulatokkal elkeverjük.
  4. Hozzáadjuk a tojássárgáját, és rövid idő alatt készre gyúrjuk a tésztát, majd minimum 20 percig hűtőben pihentetjük (5°C körüli hőmérsékleten).
  5. Ha a hűtőből kivesszük a tésztát, akkor gyorsan átgyúrjuk, majd lisztezett deszkán a kívánt vastagságúra nyújtjuk, és alakítjuk. Előmelegített sütőben (tésztavastagságtól és sütőtől függően kb. 15-20 perc alatt) készre sütjük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 20 alkalommal
  • Receptkönyvben: 145
  • Tegnapi nézettség: 110
  • 7 napos nézettség: 915
  • Össznézettség: 139300
  • Feltöltés dátuma: 2020. június 13.

Ajánló

Ha lepényekhez használom a tésztát, akkor 8-10 mm vastagra nyújtom. Ha formákat szúrok ki, akkor 3-4 mm vastagra nyújtom, és készre sütés után tölthetem, és/vagy csokiba márthatom.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Linzer alaptészta
Pancsika 101 recept

Nagyon jó linzer alaptészta sokoldalú felhasználásra, készíthetünk belőle lepények alapját (almás, diós, túrós, stb.), de hagyományos linzerkoszorút, linzerkarikát vagy islert (Ischlert) is, de ezt az alaptésztát dúsíthatjuk darált dióval (kb. 5 dkg) vagy cukrozatlan kakaóporral is (1 evőkanálnyi liszt helyett 1 csapott evőkanálnyi kakaóport használunk). Az alábbiak nagyon fontosak a tökéletes linzertészta készítéséhez: - a gyúrást hűvösebb helyen végezzük, - a vajat nem melegítjük, hanem közvetlenül a hűtőszekrényből használjuk fel, - megfelelő pihentetési (dermesztési) idő elengedhetetlen, - enyhén gőzös, előmelegített sütőben sütjük.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...