r
Nosalty Logó

Kovászos házi kenyér

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Thinkingtulip
Kovászos házi kenyér
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

458
Kalória
13.7g
Fehérje
89.7g
Szénhidrátok
3.5g
Zsír
65g
Víz
-
Koleszterin
2.9g
Rost
1.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 458 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2283 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 233 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1075.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    857 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    65 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 458 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    68.3 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5375.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    604 mg
  • Nátrium
    4285 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    448.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

Víz

  • Összesen
    325.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 2283 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    550.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    33.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 233 kcal

Elkészítés

  1. A langyos meleg vízben feloldjuk a kovászt, és hozzákeverjük a 2 db kockacukrot, ezután hozzászitáljuk a liszteket, és összekeverjük úgy, hogy ne vagy alig maradjon szárazon liszt. Még nem dagasztjuk!
  2. 1.5 óra pihentetés következik, hogy ruganyos, jó állagú legyen a kenyér.
  3. Ezután jön a dagasztás: géppel 1-es fokozaton 5 perc, majd 2-es fokozaton is 5 perc. A 2-es fokozat közben adjuk hozzá a sót.
  4. A dagasztás után kikenünk egy fedéllel zárható tálat az olajjal, beletesszük a tésztát, és 40 percet pihentetjük. Ha nincs fedelünk, frissentartó fólia is megteszi a tál tetejére.
  5. Az idő lejártával meghajthatjuk a tésztát: fentről, lentről, balról jobbról.
  6. Ezután ismét 40 perc pihentetés következik, és ismét hajtogatás. Majd ugyanezt megismételjük még egyszer. Tehát 3x40 percet pihentetünk és 3x hajtogatunk összesen.
  7. Mindezek után előkelesztjük a tésztát, 1.5 órát pihentetjük.
  8. Végül a tepsibe vagy kenyérformába teszünk sütőpapírt. Laza, könnyű mozdulatokkal megformázzuk a kenyeret, hogy minél jobban megmaradjon a kialakult szerkezete, óvatosan a formába/tepsire helyezzük, kevés lisztet szórunk a tetejére, és további 1 órán át kelesztjük letakarva.
  9. Közbe 250 fokra melegítjük a sütőt, egy kis tál vízzel, ami jól be fogja gőzölni, és a gőz segít majd megemelkedni a kenyérnek. Mielőtt a sütőbe tesszük, bevágjuk a kenyerünk vékonyan tetszés szerint, hogy szépen tudjon emelkedni. Alsó rácson sütjük. Először 15 percet sütjük 250 fokon. Majd kivesszük a vizet, és visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, és ha szépen barnul a kenyér teteje, akkor lazán, nem lefojtva, éppen hogy csak ráhelyezünk a kenyerünkre egy kis alufóliát, hogy ne égjen meg. Így sütjük további 15 percet. Végül kivesszük az alufóliát, és további 5 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből és a tepsiből/formából, és legalább 1 órán át hagyjuk hűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 20 perc
  • Főzés módja: vadkovászos
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Sokat kísérleteztem. Ez a kenyér olyan, mintha egy jó péktől hoztad volna, csak nincs benne semmilyen adalékanyag. Puha, ruganyos, a héja pedig kellemesen ropogós, nem vastag. Jó szívvel ajánlom! :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Mázas fánkfocaccia

Ennek az úgynevezett fánkfocacciának olyan íze van, mint a lekváros fánknak, de sokkal kevesebb erőfeszítéssel jár! A kenyérsütés őszintén szólva a biográfiám központi részévé ...

Gerzsenyi Flóra

Krumplis focaccia

Kívül ropogós, belül légiesen puha kenyértészta hordozza magán a fűszeres krumplikockákat és sajttal-hagymával pirult burgonyaszeleteket. Ez a focaccia kiváló étkezéskísérő vagy ...

Lakos Benedek

Yudane szendvicskenyér

A yudane egy zseniális japán technika, amivel magasabb szintre lehet emelni a szendvicskenyér minőségét. Lényege, hogy 1:1 arányban kell összekeverni forró folyadékkal, így a hőkezelés ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – 30 zsenge tavaszi és húsvétra hangoló étel,...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Áprilisban egy csomó új, frissen előbújt alapanyag, könnyed és zamatos fogás, no meg persze pár húsvéti klasszikus kerül terítékre. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján!

Top Receptek

Kárpátok-krémes

A lengyel cukrászat nagy kedvenc süteménye, a karpatka két réteg égetett tésztából és egy nagy adag, lágy vaníliakrémből áll. A torta hullámos felszínét porcukorral behintve kapjuk ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!