r
Nosalty Logó

Kovászos házi kenyér

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
Thinkingtulip
Kovászos házi kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
vadkovászos
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 458 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 2283 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 233 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    13.7 g

Zsír

  • Összesen
    3.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1075.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    29 mg
  • Foszfor
    121 mg
  • Nátrium
    857 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    89.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    65 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    70 micro
Összesen 458 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    68.3 g

Zsír

  • Összesen
    17.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5375.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    227 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    147 mg
  • Foszfor
    604 mg
  • Nátrium
    4285 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    448.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    14 mg

VÍZ

  • Összesen
    325.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    184 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 2283 kcal
  • 8% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 38% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    1.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    550.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    62 mg
  • Nátrium
    439 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    45.9 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    36 micro
Összesen 233 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A langyos meleg vízben feloldjuk a kovászt, és hozzákeverjük a 2 db kockacukrot, ezután hozzászitáljuk a liszteket, és összekeverjük úgy, hogy ne vagy alig maradjon szárazon liszt. Még nem dagasztjuk!
  2. 1.5 óra pihentetés következik, hogy ruganyos, jó állagú legyen a kenyér.
  3. Ezután jön a dagasztás: géppel 1-es fokozaton 5 perc, majd 2-es fokozaton is 5 perc. A 2-es fokozat közben adjuk hozzá a sót.
  4. A dagasztás után kikenünk egy fedéllel zárható tálat az olajjal, beletesszük a tésztát, és 40 percet pihentetjük. Ha nincs fedelünk, frissentartó fólia is megteszi a tál tetejére.
  5. Az idő lejártával meghajthatjuk a tésztát: fentről, lentről, balról jobbról.
  6. Ezután ismét 40 perc pihentetés következik, és ismét hajtogatás. Majd ugyanezt megismételjük még egyszer. Tehát 3x40 percet pihentetünk és 3x hajtogatunk összesen.
  7. Mindezek után előkelesztjük a tésztát, 1.5 órát pihentetjük.
  8. Végül a tepsibe vagy kenyérformába teszünk sütőpapírt. Laza, könnyű mozdulatokkal megformázzuk a kenyeret, hogy minél jobban megmaradjon a kialakult szerkezete, óvatosan a formába/tepsire helyezzük, kevés lisztet szórunk a tetejére, és további 1 órán át kelesztjük letakarva.
  9. Közbe 250 fokra melegítjük a sütőt, egy kis tál vízzel, ami jól be fogja gőzölni, és a gőz segít majd megemelkedni a kenyérnek. Mielőtt a sütőbe tesszük, bevágjuk a kenyerünk vékonyan tetszés szerint, hogy szépen tudjon emelkedni. Alsó rácson sütjük. Először 15 percet sütjük 250 fokon. Majd kivesszük a vizet, és visszavesszük a hőmérsékletet 200 fokra, és ha szépen barnul a kenyér teteje, akkor lazán, nem lefojtva, éppen hogy csak ráhelyezünk a kenyerünkre egy kis alufóliát, hogy ne égjen meg. Így sütjük további 15 percet. Végül kivesszük az alufóliát, és további 5 perc alatt készre sütjük. Kivesszük a sütőből és a tepsiből/formából, és legalább 1 órán át hagyjuk hűlni.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 12
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 887
  • Feltöltés dátuma: 2021. március 16.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Kovászos házi kenyér
Thinkingtulip 3 recept

Sokat kísérleteztem. Ez a kenyér olyan, mintha egy jó péktől hoztad volna, csak nincs benne semmilyen adalékanyag. Puha, ruganyos, a héja pedig kellemesen ropogós, nem vastag. Jó szívvel ajánlom! :)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...