r
Nosalty Logó

Kovászos bagel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Lousha
Kovászos bagel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
kenyérsütő
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 262 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2097 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 240 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    803.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    540 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 262 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    70.2 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6429.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    429 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    1098 mg
  • Nátrium
    4323 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    377.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    267.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    667 micro
Összesen 2097 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    735.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    494 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 240 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző nap vegyük ki a kovászt a hűtőből, etessük meg olyan időpontban, hogy lehetőleg addigra legyen a legaktívabb, mire sütnénk. (Kovász készítésének módja megtalálható a receptjeim között.)
  2. Másnap az összes lisztet és a sikért keverjük el alaposan az összes vízzel, letakarva hagyjuk állni fél-egy órát.
  3. Apránként adjuk a kovászt a lisztes keverékhez, jól dolgozzuk össze, majd hagyjuk állni 10 percet. Utána dagasszuk addig a tésztát, míg rugalmas, egységes és nem túl ragacsos lesz. Pihentessük 10 percig.
  4. Dolgozzuk a tésztához az aszkorbinsavat és a sót, majd az olajat is. Dolgozzuk ki nagyon alaposan, míg selymes, rugalmas, nagyon szép és egyáltalán nem ragacsos tésztát kapunk. Végül formázzuk gombóccá, letakarva pihentessük 10 percet.
  5. Tegyük kilisztezett (rizsliszt a legjobb), fedeles kelesztőedénybe, hintsük meg a tetejét is liszttel, majd takarjuk be, tegyük meleg helyre. Kelesszük 1-2 órát, míg duplájára nem kel.
  6. Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett deszkára, és óvatosan lapogassuk nagyjából téglalappá. Attól függően, hogy kis tenyérnyi vagy csecsemőfej méretű bageleket szeretnénk, vágjuk 8 vagy 4 egyforma darabra.
  7. Minden darabot húzogassunk-lapogassunk óvatosan nagyjából körré, majd egy oldalát hajtsuk középre, kicsit nyomjuk le. Kicsivel a hajtás mellett húzzuk fel a tészta következő szélét, ezt is hajtsuk be középre. Menjünk így körbe, mindig a következő darabkát ráhajtva az előzőre, míg végig nem érünk. Csípjük kicsit össze az illesztéseket, majd fordítsuk meg a gombócot, nyomjuk kicsit le a deszkára, aztán forgassuk körbe-körbe, óvatosan lapogatva oldalról, míg szép, formás cipóvá nem alakítjuk. Ha minden darabbal megvagyunk, letakarva megint pihennek 15 percet.
  8. Szúrjunk lyukat a gombócok közepébe pl. egy fakanál nyelével, majd az ujjunkkal óvatosan tágítgassuk azt, míg már 3 ujjunk is befér. Vegyük figyelembe, hogy a bagelek bőven nőni fognak még, és ha nem elég nagy a lyuk, el fog tűnni, mire megsül a bagel. Helyezzük a kész karikákat egymástól 2-3 ujjnyira egy rizsliszttel erősen megszórt lapra, majd csomagoljuk az egészet zacskóba, zárjuk azt le, és mehet az egész a hűtőbe 4-8 órára.
  9. Mielőtt kivennénk a megkelt bageleket a hűtőből, forraljunk vizet egy nagy lábasban, készítsünk elő sütőrácsokat, szűrőkanalat és lapos szedőlapátot, felvert tojást, ecsetet, szezámmagot, szódabikarbónát. Innentől gyorsan kell majd dolgozni, minden legyen kéznél. Továbbá melegítsük elő a sütőt is, 220 fokra, és tegyünk az aljába egy kis méretű edényt. Ha ezekkel megvagyunk, és forr már a víz, szórjunk bele egy púpos evőkanál szódabikarbónát. Vegyük elő a bageleket, óvatosan emeljünk le egyet a tepsiről, seperjük le az aljáról a felesleges lisztet, majd a lisztes felével felfelé engedjük bele a lobogva forró vízbe. Főzzük 1 percig, fordítsuk meg, így is egy perc, majd szűrőkanállal szedjük ki és tegyük rácsra. Ha mindegyikkel megvagyunk, kenjük le őket tojással, szórjuk rájuk a szezámmagot vagy egyéb, tetszés szerinti feltétet, és lapáttal óvatosan tegyük őket bevizezett sütőpapírral borított tepsire.
  10. Spricceljük le őket vízzel jó alaposan, és öntsünk vizet a sütőbe készített edénybe is. Süssük őket így, 220 fokon, gőzzel 15-20 percig. Aztán ha már nem nőnek, vegyük lejjebb a hőfokon, 180 fokra, és távolítsuk el a vizes edényt. Süssük őket még 15-20 percig, amíg szép sötétbarnára sülnek.
  11. Szedjük őket rácsra, spricceljük le őket vízzel, majd 10 perc múlva takarjuk le őket konyharuhával, amíg teljesen ki nem hűlnek. Csak hidegen szeljük őket fel.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 2211
  • Feltöltés dátuma: 2016. június 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az egyik legjobban sikerült kovászos kísérletem. Nagyon finom, nagyon laktató, nagyon szép.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk