r
Nosalty Logó

Kovászos bagel

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Lousha
Kovászos bagel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
kenyérsütő
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 262 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 2097 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
Összesen 240 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    11 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    803.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    540 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    5 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    20 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    83 micro
Összesen 262 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    70.2 g

Zsír

  • Összesen
    34.5 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6429.4 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    174 mg
  • Kálcium
    429 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    373 mg
  • Foszfor
    1098 mg
  • Nátrium
    4323 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    377.6 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    267.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    191 micro
  • Kolin:
    162 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    667 micro
Összesen 2097 kcal
  • 10% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    3.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    10 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    735.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    49 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    494 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    76 micro
Összesen 240 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Előző nap vegyük ki a kovászt a hűtőből, etessük meg olyan időpontban, hogy lehetőleg addigra legyen a legaktívabb, mire sütnénk. (Kovász készítésének módja megtalálható a receptjeim között.)
  2. Másnap az összes lisztet és a sikért keverjük el alaposan az összes vízzel, letakarva hagyjuk állni fél-egy órát.
  3. Apránként adjuk a kovászt a lisztes keverékhez, jól dolgozzuk össze, majd hagyjuk állni 10 percet. Utána dagasszuk addig a tésztát, míg rugalmas, egységes és nem túl ragacsos lesz. Pihentessük 10 percig.
  4. Dolgozzuk a tésztához az aszkorbinsavat és a sót, majd az olajat is. Dolgozzuk ki nagyon alaposan, míg selymes, rugalmas, nagyon szép és egyáltalán nem ragacsos tésztát kapunk. Végül formázzuk gombóccá, letakarva pihentessük 10 percet.
  5. Tegyük kilisztezett (rizsliszt a legjobb), fedeles kelesztőedénybe, hintsük meg a tetejét is liszttel, majd takarjuk be, tegyük meleg helyre. Kelesszük 1-2 órát, míg duplájára nem kel.
  6. Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett deszkára, és óvatosan lapogassuk nagyjából téglalappá. Attól függően, hogy kis tenyérnyi vagy csecsemőfej méretű bageleket szeretnénk, vágjuk 8 vagy 4 egyforma darabra.
  7. Minden darabot húzogassunk-lapogassunk óvatosan nagyjából körré, majd egy oldalát hajtsuk középre, kicsit nyomjuk le. Kicsivel a hajtás mellett húzzuk fel a tészta következő szélét, ezt is hajtsuk be középre. Menjünk így körbe, mindig a következő darabkát ráhajtva az előzőre, míg végig nem érünk. Csípjük kicsit össze az illesztéseket, majd fordítsuk meg a gombócot, nyomjuk kicsit le a deszkára, aztán forgassuk körbe-körbe, óvatosan lapogatva oldalról, míg szép, formás cipóvá nem alakítjuk. Ha minden darabbal megvagyunk, letakarva megint pihennek 15 percet.
  8. Szúrjunk lyukat a gombócok közepébe pl. egy fakanál nyelével, majd az ujjunkkal óvatosan tágítgassuk azt, míg már 3 ujjunk is befér. Vegyük figyelembe, hogy a bagelek bőven nőni fognak még, és ha nem elég nagy a lyuk, el fog tűnni, mire megsül a bagel. Helyezzük a kész karikákat egymástól 2-3 ujjnyira egy rizsliszttel erősen megszórt lapra, majd csomagoljuk az egészet zacskóba, zárjuk azt le, és mehet az egész a hűtőbe 4-8 órára.
  9. Mielőtt kivennénk a megkelt bageleket a hűtőből, forraljunk vizet egy nagy lábasban, készítsünk elő sütőrácsokat, szűrőkanalat és lapos szedőlapátot, felvert tojást, ecsetet, szezámmagot, szódabikarbónát. Innentől gyorsan kell majd dolgozni, minden legyen kéznél. Továbbá melegítsük elő a sütőt is, 220 fokra, és tegyünk az aljába egy kis méretű edényt. Ha ezekkel megvagyunk, és forr már a víz, szórjunk bele egy púpos evőkanál szódabikarbónát. Vegyük elő a bageleket, óvatosan emeljünk le egyet a tepsiről, seperjük le az aljáról a felesleges lisztet, majd a lisztes felével felfelé engedjük bele a lobogva forró vízbe. Főzzük 1 percig, fordítsuk meg, így is egy perc, majd szűrőkanállal szedjük ki és tegyük rácsra. Ha mindegyikkel megvagyunk, kenjük le őket tojással, szórjuk rájuk a szezámmagot vagy egyéb, tetszés szerinti feltétet, és lapáttal óvatosan tegyük őket bevizezett sütőpapírral borított tepsire.
  10. Spricceljük le őket vízzel jó alaposan, és öntsünk vizet a sütőbe készített edénybe is. Süssük őket így, 220 fokon, gőzzel 15-20 percig. Aztán ha már nem nőnek, vegyük lejjebb a hőfokon, 180 fokra, és távolítsuk el a vizes edényt. Süssük őket még 15-20 percig, amíg szép sötétbarnára sülnek.
  11. Szedjük őket rácsra, spricceljük le őket vízzel, majd 10 perc múlva takarjuk le őket konyharuhával, amíg teljesen ki nem hűlnek. Csak hidegen szeljük őket fel.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 14
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 2228
  • Feltöltés dátuma: 2016. június 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Az egyik legjobban sikerült kovászos kísérletem. Nagyon finom, nagyon laktató, nagyon szép.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...