Kovászos bagel
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Lousha
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
kenyérsütő
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
25g kovász46 kcal
-
62 kcal
-
31g kenyérliszt bl80113 kcal
-
1g sikér5 kcal
-
23g víz0 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g aszkorbinsav0 kcal
-
1g repceolaj11 kcal
-
3g tojás4 kcal
-
4g szezámmag21 kcal
-
0 kcal
Összesen
262
kcal
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
200g kovász364 kcal
-
498 kcal
-
250g kenyérliszt bl80903 kcal
-
10g sikér37 kcal
-
185g víz0 kcal
-
11g só0 kcal
-
1g aszkorbinsav0 kcal
-
10g repceolaj88 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
30g szezámmag172 kcal
-
0 kcal
Összesen
2097
kcal
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
22.9g kovász42 kcal
-
17.2g teljes kiőrlésű liszt57 kcal
-
28.6g kenyérliszt bl80103 kcal
-
1.1g sikér4 kcal
-
21.2g víz0 kcal
-
1.3g só0 kcal
-
0.1g aszkorbinsav0 kcal
-
1.1g repceolaj10 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
3.4g szezámmag20 kcal
-
0 kcal
Összesen
240
kcal
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.8 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 11 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 803.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 54 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 540 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 33.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 5 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 24 micro
-
Kolin: 20 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 83 micro
Összesen
262
kcal
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 70.2 g
Zsír
-
Összesen 34.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 90 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6429.4 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 174 mg
-
Kálcium 429 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 373 mg
-
Foszfor 1098 mg
-
Nátrium 4323 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 377.6 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 267.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 162 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 667 micro
Összesen
2097
kcal
- 10% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8 g
Zsír
-
Összesen 3.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 10 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 735.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 49 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 43 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 494 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 30.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 4 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 76 micro
Összesen
240
kcal
Hozzávalók
-
150 g teljes kiőrlésű liszt
-
250 g kenyérliszt bl80
-
10 g sikér
-
185 g víz
-
11 g só
-
1 g aszkorbinsav
-
10 g repceolaj
Elkészítés
- Előző nap vegyük ki a kovászt a hűtőből, etessük meg olyan időpontban, hogy lehetőleg addigra legyen a legaktívabb, mire sütnénk. (Kovász készítésének módja megtalálható a receptjeim között.)
- Másnap az összes lisztet és a sikért keverjük el alaposan az összes vízzel, letakarva hagyjuk állni fél-egy órát.
- Apránként adjuk a kovászt a lisztes keverékhez, jól dolgozzuk össze, majd hagyjuk állni 10 percet. Utána dagasszuk addig a tésztát, míg rugalmas, egységes és nem túl ragacsos lesz. Pihentessük 10 percig.
- Dolgozzuk a tésztához az aszkorbinsavat és a sót, majd az olajat is. Dolgozzuk ki nagyon alaposan, míg selymes, rugalmas, nagyon szép és egyáltalán nem ragacsos tésztát kapunk. Végül formázzuk gombóccá, letakarva pihentessük 10 percet.
- Tegyük kilisztezett (rizsliszt a legjobb), fedeles kelesztőedénybe, hintsük meg a tetejét is liszttel, majd takarjuk be, tegyük meleg helyre. Kelesszük 1-2 órát, míg duplájára nem kel.
- Fordítsuk a tésztát enyhén lisztezett deszkára, és óvatosan lapogassuk nagyjából téglalappá. Attól függően, hogy kis tenyérnyi vagy csecsemőfej méretű bageleket szeretnénk, vágjuk 8 vagy 4 egyforma darabra.
- Minden darabot húzogassunk-lapogassunk óvatosan nagyjából körré, majd egy oldalát hajtsuk középre, kicsit nyomjuk le. Kicsivel a hajtás mellett húzzuk fel a tészta következő szélét, ezt is hajtsuk be középre. Menjünk így körbe, mindig a következő darabkát ráhajtva az előzőre, míg végig nem érünk. Csípjük kicsit össze az illesztéseket, majd fordítsuk meg a gombócot, nyomjuk kicsit le a deszkára, aztán forgassuk körbe-körbe, óvatosan lapogatva oldalról, míg szép, formás cipóvá nem alakítjuk. Ha minden darabbal megvagyunk, letakarva megint pihennek 15 percet.
- Szúrjunk lyukat a gombócok közepébe pl. egy fakanál nyelével, majd az ujjunkkal óvatosan tágítgassuk azt, míg már 3 ujjunk is befér. Vegyük figyelembe, hogy a bagelek bőven nőni fognak még, és ha nem elég nagy a lyuk, el fog tűnni, mire megsül a bagel. Helyezzük a kész karikákat egymástól 2-3 ujjnyira egy rizsliszttel erősen megszórt lapra, majd csomagoljuk az egészet zacskóba, zárjuk azt le, és mehet az egész a hűtőbe 4-8 órára.
- Mielőtt kivennénk a megkelt bageleket a hűtőből, forraljunk vizet egy nagy lábasban, készítsünk elő sütőrácsokat, szűrőkanalat és lapos szedőlapátot, felvert tojást, ecsetet, szezámmagot, szódabikarbónát. Innentől gyorsan kell majd dolgozni, minden legyen kéznél. Továbbá melegítsük elő a sütőt is, 220 fokra, és tegyünk az aljába egy kis méretű edényt. Ha ezekkel megvagyunk, és forr már a víz, szórjunk bele egy púpos evőkanál szódabikarbónát. Vegyük elő a bageleket, óvatosan emeljünk le egyet a tepsiről, seperjük le az aljáról a felesleges lisztet, majd a lisztes felével felfelé engedjük bele a lobogva forró vízbe. Főzzük 1 percig, fordítsuk meg, így is egy perc, majd szűrőkanállal szedjük ki és tegyük rácsra. Ha mindegyikkel megvagyunk, kenjük le őket tojással, szórjuk rájuk a szezámmagot vagy egyéb, tetszés szerinti feltétet, és lapáttal óvatosan tegyük őket bevizezett sütőpapírral borított tepsire.
- Spricceljük le őket vízzel jó alaposan, és öntsünk vizet a sütőbe készített edénybe is. Süssük őket így, 220 fokon, gőzzel 15-20 percig. Aztán ha már nem nőnek, vegyük lejjebb a hőfokon, 180 fokra, és távolítsuk el a vizes edényt. Süssük őket még 15-20 percig, amíg szép sötétbarnára sülnek.
- Szedjük őket rácsra, spricceljük le őket vízzel, majd 10 perc múlva takarjuk le őket konyharuhával, amíg teljesen ki nem hűlnek. Csak hidegen szeljük őket fel.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 14
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 2211
- Feltöltés dátuma: 2016. június 11.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Lousha
63 recept
Az egyik legjobban sikerült kovászos kísérletem. Nagyon finom, nagyon laktató, nagyon szép.