r
Nosalty Logó

Krémesen kenhető konfitált tojássárgája

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Krémesen kenhető, selymes, konfitált tojássárgája pirítóson, megszórva snidlinggel és parmezánnal
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

  • 2 db tojássárgája (fejenkét 2-2 darab, vagy tetszőleges darabszámban)
  • 2.5 dl olívaolaj (vagy más semleges ízű olaj - például szőlőmagolaj, napraforgóolaj)
  • 1 gerezd fokhagyma (vagy opcionálisan más fűszerek: snidling, kakukkfű, rozmaring)
2012
Kalória
6.5g
Fehérje
2.3g
Szénhidrátok
223.1g
Zsír
22.5g
Víz
434g
Koleszterin
56.7mg
Rost
251mg
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
Összesen 2012 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
Összesen 4023 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
Összesen 787 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    223.1 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    160 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    271.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    128 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    329 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    438 micro
Összesen 2012 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    446.3 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    319 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    543 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    63 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    257 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    659 mg
  • Retinol - A vitamin:
    297 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    876 micro
Összesen 4023 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    87.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    170 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    8.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    171 micro
Összesen 787 kcal

Elkészítés

  1. Mossuk meg a tojásokat, törjük fel őket, majd óvatosan válasszuk el a tojássárgáját a fehérjétől, ügyelve, hogy a sárgája ne sérüljön. Finoman bánjunk velük, hogy a tojássárgáják egyben maradjanak, használhatunk szétválasztó eszközt is.
  2. Helyezzük őket egy kis sütőtálba vagy hőálló edénybe.
  3. Nagyon óvatosan öntsünk rájuk annyi olajat, hogy teljesen ellepje őket. Ha szeretnénk, ízesíthetjük a zsiradékot fokhagymával vagy zöldfűszerekkel (kakukkfűvel, rozmaringgal, snidlinggel, stb.)
  4. Melegítsük elő a sütőt 75-80°C-ra. Fedjük le az edényt alufóliával, majd helyezzük egy nagyobb sütőtálba, és öntsünk köré forró vizet, hogy félig lepje el a kisebb edényt.
  5. Süssük 45 percig, majd kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk bent további 20-30 percig egyenletesen hűlni.
  6. Elkészíthetjük tűzhelyen sous-vide módszerrel is: ebben az esetben melegítsük fel az olajat 60-65°C-ra egy kis lábosban, majd óvatosan helyezzük bele a tojássárgákat. Tartsuk az olaj hőmérsékletét 60-65°C-on 45-60 percig a hőforrásunkon, használjunk konyhai hőmérőt!
  7. Óvatosan emeljük ki a tojássárgájákat egy kanállal, és csepegtessük le róluk az olajat. Azonnal tálalhatjuk pirítóson, tésztán, húsokon vagy salátákon. Ha nem használjuk fel rögtön, légmentesen záródó edényben, olajban elmerítve 1-2 napig hűtőben tárolható.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 75 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A konfitált tojássárgája egy selymes, lágy textúrájú, gazdag ízű alapanyag, amely tökéletesen illik pirítósra, salátákra, tésztákra vagy akár steak mellé. Lényege, hogy a tojássárgáját alacsony hőmérsékleten, zsírban vagy olajban készítjük el, így krémes, kenhető és egyben formázható marad.

Konfitált tojássárgája pirítóson, frissen reszelt parmezánnal és őrölt fekete borssal
Luxusreggeli: Konfitált tojássárgája pirítóson, frissen reszelt parmezánnal és őrölt fekete borssal | recept és fotó: Hering András

A konfitálás technikája évszázadok óta ismert, eredetileg a francia konyhából származik. Az eljárás lényege, hogy az alapanyagokat alacsony hőmérsékleten, saját zsírjukban vagy olajban főzzük, így megőrizve szaftosságukat, és különleges textúrát adva nekik. Bár leggyakrabban húsok konfitálásáról hallunk, a tojássárgája is tökéletesen alkalmas erre az eljárásra – az eredmény pedig egy selymes, lágy állagú finomság, amelyet sokféleképpen felhasználhatunk.

A konfitált tojássárgája elkészítése egyszerű, mégis precizitást igényel. A legfontosabb, hogy a hőmérsékletet pontosan tartsuk, mert a túl magas hő hatására a tojás keményre főhet, míg a túl alacsony hőmérsékleten nem éri el a kívánt állagot.

A tökéletes konfitált tojássárgája állaga akkor az igazi, ha egy kanállal óvatosan megnyomod. Enyhén ruganyosnak kell lennie, de ne legyen folyós. Ha túl lágy, valószínűleg alacsony volt a hőmérséklet vagy rövid volt az idő. Ha szilárd és töredezik, akkor túl magas hőfokon készült vagy túl sokáig hagytad az olajban/zsiradékban.

A legjobb állag akkor érhető el, ha 60-75°C között, pontosan tartott hőmérsékleten készíted el. Ha először próbálkozol vele, érdemes kisebb adaggal kísérletezni, és időnként ellenőrizni a sárgája állagát!

Konfitált tojássárgája pirítóson, frissen reszelt parmezánnal és őrölt fekete borssal
A konfitált tojássárgája elkészítése egyszerű, mégis precizitást igényel. | recept és fotó: Hering András

Tippek és trükkök a tökéletes konfitált tojássárgájához

  • A túl magas hő hatására a tojássárgája megkeményedik, míg a túl alacsony hő nem hozza létre a kívánt textúrát. Használjunk konyhai hőmérőt, hogy pontosan mérjük a folyamatot. A konfitált tojás tökéletes állaga attól függ, hogy milyen hőmérsékleten és mennyi ideig készíted. A cél egy lágy, krémes, kissé remegős, de még formázható tojássárgája, amely szinte elolvad a szájban.
  • Minél frissebb a tojás, annál jobb! – A konfitálásnál nagyon fontos, hogy a tojássárgája egyben maradjon, ezért érdemes friss tojást használni.
  • A konfitált tojássárgája önmagában is csodás ízű, ezért ha ízesítjük az olajat, maradjunk a visszafogott aromáknál, például egy kis fokhagymánál vagy snidlingnél, kakukkfűnél.
  • Ha nem használjuk fel azonnal, a tojássárgákat légmentesen záródó edényben, olajban elmerítve 1-2 napig a hűtőben tarthatjuk.

Hogyan használjuk fel?

A konfitált tojássárgája igazi gasztrokincs, amelyet számtalan módon felhasználhatunk:

Pirítóson: egy szelet ropogós kenyérrel és egy csipet sóval tökéletes reggeli, de fel is dobhatjuk ráreszelt parmezánnal, snidlinggel, sóval és frissen őrölt fekete borssal.

Tésztákhoz: krémes textúrája miatt akár egy egyszerű spagettit is feldobhat.

Steak vagy grillezett húsok mellé: egy szelet omlós hús tetejére helyezve kiváló kiegészítő.

Salátákhoz: friss zöldekkel és parmezánforgácsokkal tálalva mennyei.

Konfitált tojássárgája pirítóson, frissen reszelt parmezánnal és őrölt fekete borssal
A végeredmény egy lágy, krémes textúrájú tojássárgája, amely szinte szétolvad a szájban! | recept és fotó: Hering András

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Fűszeres sajtgolyók

Ezek a sajtgolyók ellenállhatatlanok, ráadásul könnyedén és változatosan elkészíthetőek. Hűtőben jó ideig elállnak, és nagy mennyiségben előre gyárthatók, sőt ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti vendégváró őzgerinc

Mostanában nincsenek túl jó napjaim. Arra gondoltam, hogy legalább összeállítom a húsvéti menüt, hátha ez feldob egy kicsit. Egyébként is épp itt is az ideje a tervezgetésnek, hisz ...

Zsidótojás

A zsidótojás egy hagyományos kóser étel, ami feltételezhetően Lengyelországból érkezett hazánkba, ezért lengyel tojás néven is ismert. Hagyományosan libazsírral készült, ami mellé ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!