
A konfitált tojássárgája egy selymes, lágy textúrájú, gazdag ízű alapanyag, amely tökéletesen illik pirítósra, salátákra, tésztákra vagy akár steak mellé. Lényege, hogy a tojássárgáját alacsony hőmérsékleten, zsírban vagy olajban készítjük el, így krémes, kenhető és egyben formázható marad.

A konfitálás technikája évszázadok óta ismert, eredetileg a francia konyhából származik. Az eljárás lényege, hogy az alapanyagokat alacsony hőmérsékleten, saját zsírjukban vagy olajban főzzük, így megőrizve szaftosságukat, és különleges textúrát adva nekik. Bár leggyakrabban húsok konfitálásáról hallunk, a tojássárgája is tökéletesen alkalmas erre az eljárásra – az eredmény pedig egy selymes, lágy állagú finomság, amelyet sokféleképpen felhasználhatunk.
A konfitált tojássárgája elkészítése egyszerű, mégis precizitást igényel. A legfontosabb, hogy a hőmérsékletet pontosan tartsuk, mert a túl magas hő hatására a tojás keményre főhet, míg a túl alacsony hőmérsékleten nem éri el a kívánt állagot.
A tökéletes konfitált tojássárgája állaga akkor az igazi, ha egy kanállal óvatosan megnyomod. Enyhén ruganyosnak kell lennie, de ne legyen folyós. Ha túl lágy, valószínűleg alacsony volt a hőmérséklet vagy rövid volt az idő. Ha szilárd és töredezik, akkor túl magas hőfokon készült vagy túl sokáig hagytad az olajban/zsiradékban.
A legjobb állag akkor érhető el, ha 60-75°C között, pontosan tartott hőmérsékleten készíted el. Ha először próbálkozol vele, érdemes kisebb adaggal kísérletezni, és időnként ellenőrizni a sárgája állagát!

Tippek és trükkök a tökéletes konfitált tojássárgájához
- A túl magas hő hatására a tojássárgája megkeményedik, míg a túl alacsony hő nem hozza létre a kívánt textúrát. Használjunk konyhai hőmérőt, hogy pontosan mérjük a folyamatot. A konfitált tojás tökéletes állaga attól függ, hogy milyen hőmérsékleten és mennyi ideig készíted. A cél egy lágy, krémes, kissé remegős, de még formázható tojássárgája, amely szinte elolvad a szájban.
- Minél frissebb a tojás, annál jobb! – A konfitálásnál nagyon fontos, hogy a tojássárgája egyben maradjon, ezért érdemes friss tojást használni.
- A konfitált tojássárgája önmagában is csodás ízű, ezért ha ízesítjük az olajat, maradjunk a visszafogott aromáknál, például egy kis fokhagymánál vagy snidlingnél, kakukkfűnél.
- Ha nem használjuk fel azonnal, a tojássárgákat légmentesen záródó edényben, olajban elmerítve 1-2 napig a hűtőben tarthatjuk.
Hogyan használjuk fel?
A konfitált tojássárgája igazi gasztrokincs, amelyet számtalan módon felhasználhatunk:
Pirítóson: egy szelet ropogós kenyérrel és egy csipet sóval tökéletes reggeli, de fel is dobhatjuk ráreszelt parmezánnal, snidlinggel, sóval és frissen őrölt fekete borssal.
Tésztákhoz: krémes textúrája miatt akár egy egyszerű spagettit is feldobhat.
Steak vagy grillezett húsok mellé: egy szelet omlós hús tetejére helyezve kiváló kiegészítő.
Salátákhoz: friss zöldekkel és parmezánforgácsokkal tálalva mennyei.

Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!