r
Nosalty Logó

Krémesen kenhető konfitált tojássárgája

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Krémesen kenhető, selymes, konfitált tojássárgája pirítóson, megszórva snidlinggel és parmezánnal
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

  • 4 db tojássárgája (fejenkét 2-2 darab, vagy tetszőleges darabszámban)
  • 5 dl olívaolaj (vagy más semleges ízű olaj - például szőlőmagolaj, napraforgóolaj)
  • 2 gerezd fokhagyma (vagy opcionálisan más fűszerek: snidling, kakukkfű, rozmaring)
2012
Kalória
6.5g
Fehérje
2.3g
Szénhidrátok
223.1g
Zsír
22.5g
Víz
434g
Koleszterin
56.7mg
Rost
251mg
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
Összesen 2012 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
Összesen 4023 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
Összesen 787 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    223.1 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    160 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    271.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    22.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    152 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    32 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    128 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    329 mg
  • Retinol - A vitamin:
    148 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    438 micro
Összesen 2012 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13 g

Zsír

  • Összesen
    446.3 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    319 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    48 g
  • Koleszterin
    868 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    543 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    117 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    320 mg
  • Nátrium
    48 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    305 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    63 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    174 micro
  • K vitamin:
    257 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    117 micro
  • Kolin:
    659 mg
  • Retinol - A vitamin:
    297 micro
  • α-karotin
    30 micro
  • β-karotin
    71 micro
  • β-crypt
    26 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    876 micro
Összesen 4023 kcal
  • 3% Fehérje
  • 1% Szénhidrát
  • 87% Zsír
  • 9% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.6 g

Zsír

  • Összesen
    87.3 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    63 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    170 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    106.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    1 mg
  • Foszfor
    63 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.9 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    8.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    60 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    34 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    23 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    58 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    171 micro
Összesen 787 kcal

Elkészítés

  1. Mossuk meg a tojásokat, törjük fel őket, majd óvatosan válasszuk el a tojássárgáját a fehérjétől, ügyelve, hogy a sárgája ne sérüljön. Finoman bánjunk velük, hogy a tojássárgáják egyben maradjanak, használhatunk szétválasztó eszközt is.
  2. Helyezzük őket egy kis sütőtálba vagy hőálló edénybe.
  3. Nagyon óvatosan öntsünk rájuk annyi olajat, hogy teljesen ellepje őket. Ha szeretnénk, ízesíthetjük a zsiradékot fokhagymával vagy zöldfűszerekkel (kakukkfűvel, rozmaringgal, snidlinggel, stb.)
  4. Melegítsük elő a sütőt 75-80°C-ra. Fedjük le az edényt alufóliával, majd helyezzük egy nagyobb sütőtálba, és öntsünk köré forró vizet, hogy félig lepje el a kisebb edényt.
  5. Süssük 45 percig, majd kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk bent további 20-30 percig egyenletesen hűlni.
  6. Elkészíthetjük tűzhelyen sous-vide módszerrel is: ebben az esetben melegítsük fel az olajat 60-65°C-ra egy kis lábosban, majd óvatosan helyezzük bele a tojássárgákat. Tartsuk az olaj hőmérsékletét 60-65°C-on 45-60 percig a hőforrásunkon, használjunk konyhai hőmérőt!
  7. Óvatosan emeljük ki a tojássárgájákat egy kanállal, és csepegtessük le róluk az olajat. Azonnal tálalhatjuk pirítóson, tésztán, húsokon vagy salátákon. Ha nem használjuk fel rögtön, légmentesen záródó edényben, olajban elmerítve 1-2 napig hűtőben tárolható.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 75 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A konfitált tojássárgája egy selymes, lágy textúrájú, gazdag ízű alapanyag, amely tökéletesen illik pirítósra, salátákra, tésztákra vagy akár steak mellé. Lényege, hogy a tojássárgáját alacsony hőmérsékleten, zsírban vagy olajban készítjük el, így krémes, kenhető és egyben formázható marad.

Konfitált tojássárgája pirítóson, frissen reszelt parmezánnal és őrölt fekete borssal
Luxusreggeli: Konfitált tojássárgája pirítóson, frissen reszelt parmezánnal és őrölt fekete borssal | recept és fotó: Hering András

A konfitálás technikája évszázadok óta ismert, eredetileg a francia konyhából származik. Az eljárás lényege, hogy az alapanyagokat alacsony hőmérsékleten, saját zsírjukban vagy olajban főzzük, így megőrizve szaftosságukat, és különleges textúrát adva nekik. Bár leggyakrabban húsok konfitálásáról hallunk, a tojássárgája is tökéletesen alkalmas erre az eljárásra – az eredmény pedig egy selymes, lágy állagú finomság, amelyet sokféleképpen felhasználhatunk.

A konfitált tojássárgája elkészítése egyszerű, mégis precizitást igényel. A legfontosabb, hogy a hőmérsékletet pontosan tartsuk, mert a túl magas hő hatására a tojás keményre főhet, míg a túl alacsony hőmérsékleten nem éri el a kívánt állagot.

A tökéletes konfitált tojássárgája állaga akkor az igazi, ha egy kanállal óvatosan megnyomod. Enyhén ruganyosnak kell lennie, de ne legyen folyós. Ha túl lágy, valószínűleg alacsony volt a hőmérséklet vagy rövid volt az idő. Ha szilárd és töredezik, akkor túl magas hőfokon készült vagy túl sokáig hagytad az olajban/zsiradékban.

A legjobb állag akkor érhető el, ha 60-75°C között, pontosan tartott hőmérsékleten készíted el. Ha először próbálkozol vele, érdemes kisebb adaggal kísérletezni, és időnként ellenőrizni a sárgája állagát!

Konfitált tojássárgája pirítóson, frissen reszelt parmezánnal és őrölt fekete borssal
A konfitált tojássárgája elkészítése egyszerű, mégis precizitást igényel. | recept és fotó: Hering András

Tippek és trükkök a tökéletes konfitált tojássárgájához

  • A túl magas hő hatására a tojássárgája megkeményedik, míg a túl alacsony hő nem hozza létre a kívánt textúrát. Használjunk konyhai hőmérőt, hogy pontosan mérjük a folyamatot. A konfitált tojás tökéletes állaga attól függ, hogy milyen hőmérsékleten és mennyi ideig készíted. A cél egy lágy, krémes, kissé remegős, de még formázható tojássárgája, amely szinte elolvad a szájban.
  • Minél frissebb a tojás, annál jobb! – A konfitálásnál nagyon fontos, hogy a tojássárgája egyben maradjon, ezért érdemes friss tojást használni.
  • A konfitált tojássárgája önmagában is csodás ízű, ezért ha ízesítjük az olajat, maradjunk a visszafogott aromáknál, például egy kis fokhagymánál vagy snidlingnél, kakukkfűnél.
  • Ha nem használjuk fel azonnal, a tojássárgákat légmentesen záródó edényben, olajban elmerítve 1-2 napig a hűtőben tarthatjuk.

Hogyan használjuk fel?

A konfitált tojássárgája igazi gasztrokincs, amelyet számtalan módon felhasználhatunk:

Pirítóson: egy szelet ropogós kenyérrel és egy csipet sóval tökéletes reggeli, de fel is dobhatjuk ráreszelt parmezánnal, snidlinggel, sóval és frissen őrölt fekete borssal.

Tésztákhoz: krémes textúrája miatt akár egy egyszerű spagettit is feldobhat.

Steak vagy grillezett húsok mellé: egy szelet omlós hús tetejére helyezve kiváló kiegészítő.

Salátákhoz: friss zöldekkel és parmezánforgácsokkal tálalva mennyei.

Konfitált tojássárgája pirítóson, frissen reszelt parmezánnal és őrölt fekete borssal
A végeredmény egy lágy, krémes textúrájú tojássárgája, amely szinte szétolvad a szájban! | recept és fotó: Hering András

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hentesleves

Lányom ballagására készült ez a finom, gazdag leves. Vendégeimet nézve, és a tálalóedényt üresen látva... nem is kellett megkérdeznem, mennyire találták finomnak. Ezután jöhetett a ...

Extra szaftos rakott krumpli

Gyerekkoromban utáltam a rakott krumplit! Ki nem állhattam, hiszen olyan száraz, és valahogy egyáltalán nem csúszik. Mármint az átlagos rakott krumpli. Persze, kötelező volt mindig ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!