Két lábon járó csirke
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
400g csirke585 kcal
-
250g burgonya144 kcal
-
68g vöröshagyma25 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
25g füstölt szalonna164 kcal
-
4g sertészsír34 kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
1600g csirke2339 kcal
-
1000g burgonya578 kcal
-
270g vöröshagyma98 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
100g füstölt szalonna655 kcal
-
15g sertészsír135 kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
53.5g csirke78 kcal
-
33.4g burgonya19 kcal
-
9g vöröshagyma3 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.2g fokhagyma0 kcal
-
3.3g füstölt szalonna22 kcal
-
0.5g sertészsír5 kcal
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 56.8 g
Zsír
-
Összesen 62.4 g
-
Telített zsírsav 20 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 27 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 11 g
-
Koleszterin 230 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 983.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 41 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 105 mg
-
Foszfor 548 mg
-
Nátrium 211 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 389.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 46 mg
-
D vitamin: 31 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 22 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 191 mg
-
Retinol - A vitamin: 112 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 20 micro
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 227.2 g
Zsír
-
Összesen 249.4 g
-
Telített zsírsav 78 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 108 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 45 g
-
Koleszterin 920 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3934.9 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 163 mg
-
Kálcium 280 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 419 mg
-
Foszfor 2192 mg
-
Nátrium 842 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 155.9 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 1556.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 449 micro
-
B6 vitamin: 6 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 185 mg
-
D vitamin: 124 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 87 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 226 micro
-
Kolin: 764 mg
-
Retinol - A vitamin: 449 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
- 10% Fehérje
- 7% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 71% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 8.3 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 131.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 73 mg
-
Nátrium 28 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 8 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
-
1 db csirke
-
10 közepes db burgonya
-
3 közepes db vöröshagyma
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
2 gerezd fokhagyma
-
10 dkg füstölt szalonna
-
1 ek sertészsír
Elkészítés
- A csirkét sózzuk, borsozzuk, összenyomott fokhagymával fűszerezzük, a bőre alatt elrejtünk néhány szalonnadarabkát. A krumplit és a hagymát megtisztítjuk, karikákra vágjuk.
- A tálat vékonyan kizsírozzuk, a köretet körben ízlésesen elhelyezzük, sózzuk, borsozzuk. Számoljunk vele, hogy a csirkéből is fűszeres lé fog a köretre kerülni, így nehogy túlfűszerezzük.
- A csirkét a tál közepére felhúzzuk, és hideg sütőbe helyezzük. 200 fokon, légkeveréses sütőben kb. 1,5 óra alatt készre sütjük. Közben a szemünket rajtatartjuk, nehogy a lé túlfolyjon, és a sütőre égjen.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1575
- Feltöltés dátuma: 2017. augusztus 31.
Ajánló
Ez alkalommal rozmaringos körtét is készítettem hozzá. A fűszerezést bátran variálhatjuk, de néha a legegyszerűbb, só-bors-fokhagyma, a legjobb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Első emlékem a csirkesütőről a budapesti Mesterségek Ünnepéről való. Ott a keramikus a következő szöveg kíséretében hirdette a portékáját: "A csirkét mindenekelőtt ajánlatos likvidálni, mert az élő állat viszonylag nehezen viseli, ha fenékkel előre ráhúzzák egy vastag izére, ráadásul 80 C feletti hőmérsékletnél nyugtalanná válik. Mielőtt a sütést elkezdenénk, a megtisztított jószágot kívül-belül sózzuk meg, a tál középső részébe pedig töltsünk sört, amelybe ízlés szerint tegyünk fűszereket: erős paprikát, tárkonyt, hagymát, egész borsot, fokhagymát stb., majd a tállal együtt tegyük a hideg sütőbe, de ne felejtsük el aztán bekapcsolni. Amikor kezd levet ereszteni, tegyük köré az előkészített köretet (krumpli, zöldségek), és aztán hagyjuk magára, hisz sülés közben a csirke kifejezetten utálja a társaságot. Szűk másfél óra elteltével, amikor szégyenében már jól megpirult, tehetjük is az asztalra." Azt hiszem nem kell magyaráznom, hogy eme leírás mély nyomokat hagyott bennem. Így évekkel később, Erdélyben, idén végre beszereztem egy ilyen sütőalkalmatosságot, bár az enyém belül nem üreges, így nem tudok sört tenni bele, de ennek ellenére állíthatom, hogy így sem szárad ki.