Kenyér Kitti konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
250 °C
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
90g víz0 kcal
-
5g élesztő5 kcal
-
3g só0 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
5g lenmag27 kcal
A lekenéshez
Összesen
581
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.8 g
Zsír
-
Összesen 3.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1534.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 52 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 209 mg
-
Nátrium 1173 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 117.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 119.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 79 micro
-
Kolin: 21 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
581
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.6 g
Zsír
-
Összesen 7.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3069.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 105 mg
-
Kálcium 80 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 111 mg
-
Foszfor 418 mg
-
Nátrium 2345 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 234.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 238.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 157 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 119 micro
Összesen
1160
kcal
- 7% Fehérje
- 46% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 46% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 587.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 80 mg
-
Nátrium 449 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 45 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 45.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
222
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A kimért lisztet egy nagy tálba szórjuk. Kimérjük a vizet, és kettéöntjük.
- Az egyik vízbe beleöntjük a sót, és jól összekeverjük, míg a másikban az élesztőt és a cukrot. Homogén elegyet kapunk.
- Ezt követően mind a két elegyet a liszthez öntjük. (Ilyenkor mehetnek bele a magok is.)
- Míg el nem válik az edény falától a tészta, addig gyúrjuk. (A tenyerünk alsó részével simítjuk/gyúrjuk a tésztát.)
- Kilisztezett tálban, letakarva pihentetjük 30 percig 30 C-on (a pihentetési idő betartása nagyon fontos, ugyanis 30 percig a tészta felfelé fog duzzadni, 40 vagy 50 perc elteltével pedig a végső tészta lapos, tömör állagú lesz).
- A fél óra elteltével a tálban ismét átgyúrjuk a tésztát néhány percig, majd letakarjuk, s ugyanúgy 30 percig 30 C-on kelesztjük.
- A kelesztést követően cipót formázunk a tésztából, cukros vízzel lekenjük a cipót (ennek a célja, hogy a kenyér nem fog kiszáradni, illetve a cukor karamellizálódik, ami a színét adja).
- Sütjük 30-35 percig.
- Sütés hőfoka: 250 °C
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 23
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 2294
- Feltöltés dátuma: 2013. április 21.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Élelmiszermérnök hallgatóként kipróbálhattam magam a kenyérsütésben, gyakorlat keretén belül. A magyar élelmiszerkönyvben előírt alapanyagok szerint, és a megadott keverési %-ok alapján készítette mindenki a saját kenyerét. Nagy sikerélményben volt részünk, és úgy gondoltam, hogy ezt a receptet meg kell osztanom mindenkivel.