Kenyér ahogy Anyós készíti
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
kenyérsütő
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
100g finomliszt364 kcal
-
5 kcal
-
6g só0 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
28 kcal
-
30g víz0 kcal
Összesen
401
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
23 kcal
-
30g só0 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
-
150g víz0 kcal
Összesen
2003
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
70.6g finomliszt257 kcal
-
3 kcal
-
4.2g só0 kcal
-
0.7g cukor3 kcal
-
2.3g napraforgó olaj20 kcal
-
21.2g víz0 kcal
Összesen
283
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 4.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2524.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 23 mg
-
Foszfor 117 mg
-
Nátrium 2329 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 77.9 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 42 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 59 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 18 micro
Összesen
401
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.5 g
Zsír
-
Összesen 21.4 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 12620.6 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 170 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 585 mg
-
Nátrium 11647 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 389.4 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 15 mg
VÍZ
-
Összesen 209.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 294 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 90 micro
Összesen
2003
kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 31% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1782.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 24 mg
-
Kálcium 13 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 1645 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 13 micro
Összesen
283
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg finomliszt
-
1 tasak (7 gr) instant élesztő
-
2 ek napraforgó olaj
-
1.5 dl víz
Elkészítés
- Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, amihez hozzáadjuk a sót, és jól elkeverjük.
- Egy kis mélyedést csinálunk a liszt közepébe, erre mehet a cukor, majd jöhet rá az instant élesztő is.
- A kimért vizet ráöntjük az élesztőre. Én feles pohárral mérem ki, ebből 3-szor öntöm rá. Előfordul, hogy kell még egy fél pohárral, érzésből csináljuk.
- Az olajat a lisztre csorgatjuk, majd mehet hozzá a víz. Ha szükséges, adunk még hozzá vizet, de fontos, hogy ne galuska állagú legyen a tészta!
- Egy fakanál segítségével összekeverjük a hozzávalókat, átgyúrni nem szükséges, csak az a lényeg, hogy ne maradjon lisztes a tészta. Kezdőknek mondom, ragadni fog a tészta, nem kel megijedni.
- Nedves konyharuha alatt, meleg helyen egy éjszakára kelesztjük a tésztát (de ha reggel összedobom a hozzávalókat kb. délután 4-kor szoktam bedobni a sütőbe).
- Ha letelt a türelmi idő, és szépen megkelt a tésztánk, felforrósítjuk a sütőt, a jénai tálat kikenjük olajjal, és 10 percig a forró sütőben melegítjük, hogy átmelegedjen az üveg. Ha van légkeverés funkció, akkor ezt használjuk.
- Ha már meleg a tál, akkor mehet bele a tészta. 180 fokon, 40 percig sütjük fedő alatt. A kenyér szépen meg fog dagadni.
- További 10 percig sütjük fedő nélkül, hogy aranybarnára süljön.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Elkészítettem: 50 alkalommal
- Receptkönyvben: 38
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2534
- Feltöltés dátuma: 2015. augusztus 15.
Ajánló
Ehetjük vajjal és baracklekvárral, de pirítósként is mennyei :) Ha valakinek nem légkeveréses a sütője, akkor is ilyen szép lesz a kenyér, csak nem fog ennyire megdagadni. A fehér lisztet helyettesíthetjük más liszttel is.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- konyhatechnológia:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Anyósom pofon egyszerű, ám annál is inkább mennyei kenyér receptje. Megjegyzem, hogy a kenyér még a 3. napon is puha marad, már ha addigra be nem falja az egész család ;) A családban és a barátok közül is mindenki a csücskére csap le először!