Káposztasavanyítás hordóban
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
2500g káposzta500 kcal
-
83g só0 kcal
-
2g fekete bors4 kcal
-
2g köménymag0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
58g paprika10 kcal
-
83g vöröshagyma30 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
30000g káposzta6000 kcal
-
1000g só0 kcal
-
20g fekete bors50 kcal
-
20g köménymag0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
700g paprika115 kcal
-
1000g vöröshagyma364 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
91.6g káposzta18 kcal
-
3.1g só0 kcal
-
0.1g fekete bors0 kcal
-
0.1g köménymag0 kcal
-
0g borókabogyó0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
2.1g paprika0 kcal
-
3.1g vöröshagyma1 kcal
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 27 g
Zsír
-
Összesen 2.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 34347.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 850 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 256 mg
-
Foszfor 554 mg
-
Nátrium 32663 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.4 g
-
Cukor 68 mg
-
Élelmi rost 53 mg
VÍZ
-
Összesen 1956.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 109 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 776 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1527 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 879 micro
-
Kolin: 221 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 670 micro
-
β-karotin 945 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 774 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 324.2 g
Zsír
-
Összesen 26.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 412172.7 g
-
Cink 47 mg
-
Szelén 79 mg
-
Kálcium 10195 mg
-
Vas 122 mg
-
Magnézium 3073 mg
-
Foszfor 6650 mg
-
Nátrium 391958 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 44 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1516.4 g
-
Cukor 820 mg
-
Élelmi rost 630 mg
VÍZ
-
Összesen 23477.5 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1309 micro
-
B6 vitamin: 32 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 39 mg
-
C vitamin: 9313 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18319 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 15 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 10 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 60 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10554 micro
-
Kolin: 2657 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 8043 micro
-
β-karotin 11345 micro
-
β-crypt 45 micro
-
Likopin 4 micro
-
Lut-zea 9285 micro
- 1% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 93% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1258.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 20 mg
-
Nátrium 1197 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 71.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 56 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 25 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 28 micro
Hozzávalók
-
30 kg káposzta
-
20 g fekete bors
-
20 g köménymag
-
30 db borókabogyó
-
1 kg vöröshagyma
Elkészítés
- Minden edényt, gyalut, kést, vágódeszkát, mérőpoharat, a fűszerpaprikát is! alaposan elmosunk, szárazra törlünk.Nagyon fontos, hogy minden tiszta legyen, mert ellenkező esetben megromlik a káposztánk.
- Eltávolítjuk a fejes káposzta külső leveleit, félbevágjuk, kivágjuk a torzsákat.
- Fél marék sót szórunk a hordó aljába, ezt letakarjuk néhány egészséges és tiszta káposztalevéllel.
- Elkezdjük legyalulni a káposztát, én nagyjából 2 kg-os adagokban gyalultam egyszerre, majd ez ment a cseréphordóba. Vigyázzunk! A kés(ek) élesek!
- Minden sorra 6 dkg só (1 kg káposzta 3 dkg só), néhány szem borókabogyó és bors, teáskanál köménymag, 3-4 babérlevél, 1-2 fűszerpaprikakerül. Ezt finoman hozzáforgatjuk a szálas káposztához, és ököllel alaposan ledöngöljük. A harmadik réteg döngölésénélmár fel kell jönnie a káposztalének. A hordó töltésénél és a döngölésnél használjunk gumikesztyűt!
- Ha már a hordó harmada megtelt, tehetünk bele egészben hagyott káposztafejet. Ebben az esetben vágjuk ki a káposzta torzsáját, de a fejet hagyjuk egészben. Az így keletkezett lyukat, töltsük fel sóval. A talpára állítva tegyük a hordóba,köré és fölé szálas káposzta kerüljön, alaposan ledöngölve.Azidén én kihagytam, sok helyet foglal a hordóban. :)
- A cserépedénynek nem kell csurig lennie, hagyjunk 10-20 cm - vagy, ha kevesebb a káposztánk, több helyet -az edény peremétől.
- Gyaluljunk le néhány fej vöröshagymát, szedjük szálaira, és ezzel szórjuk meg, az utolsó réteg káposztát, dobjunk rá néhány szem borsot, borókát, babért. Tisztítsuk meg az edény szájátés a víztartó árkot. A vöröshagyma el is maradhat, de azontúl, hogy jó ízt ad a káposztának, meggátolja a rosszindulatú baktériumok elszaporodását.
- Tegyük rá a fedőt, helyezzük a hordót a helyére, töltsük fel a víztartó árkot tiszta vízzel.
- A hordót állítsuk meleg helyre, a konyha egy sarkába, vagy olyan helyre, ahol nem zavar minket. Fontos, hogy az erjedés kezdetén 20-25 fokos helységben legyen. Ha hidegebb van, nem,vagy csak nehezen indul meg a tejsavas erjedés, a káposzta megkeseredik, megromlik. Néhány óra elteltével, már hallani lehet, ahogy buborékok pattannak szét a vízben. : )
- Miután alaposan forr, már kimehet hűvösebb helyre, miután leáll az erjedés, (2-3 hét) mehet a garázsba, pincébe, spájzba, erkélyre. Hűvös, száraz helyen biztos, hogy friss, ropogós savanyúkáposztánk lesz egész télen.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 209
- Tegnapi nézettség: 175
- 7 napos nézettség: 1529
- Össznézettség: 295773
- Feltöltés dátuma: 2012. október 15.
Ajánló
Fontos: Soha ne nyúljunk kézzel a hordóba! Használjunk fa vagy műanyag csipeszt. Esetleg húzzunk gumikesztyűt vagy nylonzacskót a kezünkre. A csipeszek legyenek mindig tiszták. Amennyiben nem fagymentes helyen tartjuk a hordót, távolítsuk el a pereméről a vizet. Ellenkező esetben, csak a tavaszi olvadáskor férünk hozzá a savanyú káposztánkhoz. Ha nem hordóban, hanem vödörben, vagy üvegben savanyítunk, előfordulhat, hogy erjedéskor túl sok lé képződik. Ez a lé kifolyhat az edényből, ezért tegyünk a vödör vagy üveg alá egy nagyobb edényt, így nem folyik szét mindenhol a káposztalé.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Évekkel ezelőtt az interneten vettem egy 35 literes káposztasavanyító hordót. Receptet nem találtam hozzá, a működését nem ismertem, fogalmam sem volt, hogy mennyi káposzta kell bele, le kell szorítani a káposztát vagy sem. Így kísérletezni kezdtem. Az első évben 20 kg káposztát vettem, ezt legyalultam sóztam, fűszereztem, majd egy falappal leszorítottam ez edényben. Működött, de a leszorítás elég macerás dolog a cserép adottságai miatt. Idén már 32 kg káposzta jött haza a piacról, és leszorítás nélkül került a hordóba. Az interneten böngészve látom, hogy sok helyen lehet kapni káposztasavanyító cseréphordót. Léteznek kisebbek - nagyobbak,10-50 literes méretig. Ezért úgy gondoltam, megosztom a tapasztalataimat. Savanyú káposztát készíthetünk bármilyen, tiszta, zárható edényben. Vödörben, 5 literes dunsztos üvegben ...stb, azonban ezeknél az edényeknél fontos, hogy a káposzát leszorítsuk, hogy az erjedéskor keletkező gázok ne nyomják fel a káposztalé tetejére a szálaskáposztát. Úgy vettem észre, hogy literenként 1 kg káposztát számolhatunk. Fűszerezni sokféleképp lehet. Tegye mindenki saját ízlése, elképzelése szerint, azonban a só mennyiségén nem érdemes változtatni. A káposztánkhoz tehetünk kaprot, borsikafüvet, birsalmát, meggyfalevelet, fehérbort, tormát (ezt sajnos nem kaptam a piacon). Remélem, a recepttel sokaknak segítettem, jó étvágyat kívánok!