r
Nosalty Logó

Hummusz Baklavaria konyhájából

5,0

1 ÉRTÉKELÉS7 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
NS
Hummusz Baklavaria konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

407
Kalória
17.3g
Fehérje
46.3g
Szénhidrátok
18.8g
Zsír
61g
Víz
-
Koleszterin
10g
Rost
6.8g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 407 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1626 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 272 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    17.3 g

Zsír

  • Összesen
    18.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1674.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    143 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    74 mg
  • Foszfor
    346 mg
  • Nátrium
    1101 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.3 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    61 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    374 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    25 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 407 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    69.1 g

Zsír

  • Összesen
    75.2 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    29 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6699.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    573 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    297 mg
  • Foszfor
    1384 mg
  • Nátrium
    4406 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    185.2 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    244.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    11 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1495 micro
  • Kolin:
    250 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    100 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 1626 kcal
  • 12% Fehérje
  • 32% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 43% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.6 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1122.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    232 mg
  • Nátrium
    738 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    40.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    250 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 272 kcal

Elkészítés

  1. Néhányszor mossuk át jó alaposan a csicseriborsót, és tiszta vízben egy éjszakán át áztassuk. Hagyjunk elég vizet a tálban a csicseriborsón, mert a víz nagy részét fel fogja szívni az éjszaka folyamán, és körülbelül kétszeresére nő. (Természetesen használhatunk konzerv csicseriborsót is, így megspóroljuk az áztatási időt.)
  2. A következő nap egy nagy lábasban tegyük fel a csicseriborsót főni, kb. 1 órán keresztül. (Egy hasznos tipp: tegyünk egy kis szódabikarbónát a főzővízbe, így valamivel gyorsabban megfő.) Addig főzzük, amíg egy villával könnyen szét tudjuk nyomni a szemeket. Amikor készen van, leszűrjük a borsószemeket, és egy tálban félretesszük a főzővizet.
  3. A megfőtt csicseriborsót egy mixerbe tesszük vagy előveszünk egy botmixert, és finomra daráljuk, szükség esetén főzővizet is teszünk hozzá. Ha készen van, hozzáadjuk a tahinit, sót, olívaolajat, citromlét, chilit és ismét átturmixoljuk a masszát, ha még úgy érezzük, adunk hozzá vizet.
  4. Tálaláskor egy kis olívaolajjal meglöttyintjük a tetejét és meleg pitával tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Főzés ideje: 60 perc
  • Főzés módja: hidegkonyha

A hummusz az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben fogyasztott étel a Közel-Kelet országaiban. A hummus a csicseriborsó arab megfelelője, ami a hummusz legfőbb hozzávalójának számít. A hummusz eredete vitatott. Ennek oka, hogy a hummusz olyan régóta ismert ételnek számít és olyan sok változata létezik, hogy a pontos eredete az évszázadok alatt elveszett. Néhány forrás szerint a hummusz az egyik legrégebb ismert étel, hiszen egyes források szerint a csicseriborsót már az ókori Palesztinában is fogyasztották, Mezopotámiában a csicseriborsó volt az egyik legkorábban termesztett termés, illetve az ókori Rómában is általánosan elterjedt ételnek számított. Más források szerint Saladin készítette először a XII. században. (Saladin kurd muszlim volt, akit elsőként lett Egyiptom és Szíria szultánja.) Az első írott recept a XIII. századi Egyiptomból származik. A hummusznak rengeteg változata létezik világszerte, mindenütt más ízesítéssel készül. Néhány típusának erős citromos aromája van, máshol különleges fokhagymás, vagy épp fűszeres íze van. A hummuszt főként előételként fogyasztják pita kenyérrel vagy friss zöldségeket mártogatva, tökéletes alternatíva mártogatós szósznak.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Pofonegyszerű hummusztál

A hummusz önmagában is csodás vacsora (vagy bármilyen étkezés) lehet, de ha rápakolunk mindeféle finomságot, teljesen átváltozik, és egy izgalmas, teljesértékű fogás válik belőle. A ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!