Hummusz Baklavaria konyhájából
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.3 g
Zsír
-
Összesen 18.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1674.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 143 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 74 mg
-
Foszfor 346 mg
-
Nátrium 1101 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.3 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 61 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 374 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 25 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 69.1 g
Zsír
-
Összesen 75.2 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 29 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6699.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 573 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 297 mg
-
Foszfor 1384 mg
-
Nátrium 4406 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 12 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 185.2 g
-
Cukor 27 mg
-
Élelmi rost 40 mg
VÍZ
-
Összesen 244.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 11 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 10 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1495 micro
-
Kolin: 250 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 100 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 4 micro
- 12% Fehérje
- 32% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 43% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.6 g
Zsír
-
Összesen 12.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1122.2 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 50 mg
-
Foszfor 232 mg
-
Nátrium 738 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 40.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 250 micro
-
Kolin: 42 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
-
0.5 ek őrölt fűszerkömény
-
3 ek citromlé
-
1.5 ek olívaolaj
-
1 ek só
Elkészítés
- Néhányszor mossuk át jó alaposan a csicseriborsót, és tiszta vízben egy éjszakán át áztassuk. Hagyjunk elég vizet a tálban a csicseriborsón, mert a víz nagy részét fel fogja szívni az éjszaka folyamán, és körülbelül kétszeresére nő. (Természetesen használhatunk konzerv csicseriborsót is, így megspóroljuk az áztatási időt.)
- A következő nap egy nagy lábasban tegyük fel a csicseriborsót főni, kb. 1 órán keresztül. (Egy hasznos tipp: tegyünk egy kis szódabikarbónát a főzővízbe, így valamivel gyorsabban megfő.) Addig főzzük, amíg egy villával könnyen szét tudjuk nyomni a szemeket. Amikor készen van, leszűrjük a borsószemeket, és egy tálban félretesszük a főzővizet.
- A megfőtt csicseriborsót egy mixerbe tesszük vagy előveszünk egy botmixert, és finomra daráljuk, szükség esetén főzővizet is teszünk hozzá. Ha készen van, hozzáadjuk a tahinit, sót, olívaolajat, citromlét, chilit és ismét átturmixoljuk a masszát, ha még úgy érezzük, adunk hozzá vizet.
- Tálaláskor egy kis olívaolajjal meglöttyintjük a tetejét és meleg pitával tálaljuk.
- Receptkönyvben: 330
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 160367
- Feltöltés dátuma: 2012. október 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
A hummusz az egyik legnépszerűbb és legszélesebb körben fogyasztott étel a Közel-Kelet országaiban. A hummus a csicseriborsó arab megfelelője, ami a hummusz legfőbb hozzávalójának számít. A hummusz eredete vitatott. Ennek oka, hogy a hummusz olyan régóta ismert ételnek számít és olyan sok változata létezik, hogy a pontos eredete az évszázadok alatt elveszett. Néhány forrás szerint a hummusz az egyik legrégebb ismert étel, hiszen egyes források szerint a csicseriborsót már az ókori Palesztinában is fogyasztották, Mezopotámiában a csicseriborsó volt az egyik legkorábban termesztett termés, illetve az ókori Rómában is általánosan elterjedt ételnek számított. Más források szerint Saladin készítette először a XII. században. (Saladin kurd muszlim volt, akit elsőként lett Egyiptom és Szíria szultánja.) Az első írott recept a XIII. századi Egyiptomból származik. A hummusznak rengeteg változata létezik világszerte, mindenütt más ízesítéssel készül. Néhány típusának erős citromos aromája van, máshol különleges fokhagymás, vagy épp fűszeres íze van. A hummuszt főként előételként fogyasztják pita kenyérrel vagy friss zöldségeket mártogatva, tökéletes alternatíva mártogatós szósznak.