Házi kenyér Zoly konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
120 °C
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
1055
kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
Összesen
4220
kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.2 g
Zsír
-
Összesen 14.6 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 78 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1689.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 91 mg
-
Kálcium 105 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 65 mg
-
Foszfor 358 mg
-
Nátrium 1062 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 197.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 159.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 89 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 87 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 108 micro
Összesen
1055
kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 117 g
Zsír
-
Összesen 58.4 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 313 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6757.9 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 364 mg
-
Kálcium 421 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 261 mg
-
Foszfor 1431 mg
-
Nátrium 4248 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 788.4 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 637.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 356 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 492 micro
-
Kolin: 297 mg
-
Retinol - A vitamin: 350 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 56 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 432 micro
Összesen
4220
kcal
- 7% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 19 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 415.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 22 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 88 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 18 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 27 micro
Összesen
259
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A 2,5 dkg élesztőt felfuttatjuk 2 dl langyosvízzel az ek cukorral, csipetnyi só és egy ek liszttel (kb. 20-30 perc).
- Amíg az élesztő felfut, kimérjük a lisztet, (nem muszáj az egész kilót beletenni, 80 - 90 dkg is elég, ha már összekevertük az egészet, kiderül, hogy mennyi kell még bele, mennyit vesz fel, a lényeg, hogy ne ragadjon és ne is legyen túl kemény), hozzáadjuk a tejfölt, az 1 db tojást, a 1,5 tk sót, a maradék vizet.
- Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk a lisztes keverékhez, és jól összegyúrjuk. (A tészta annál jobb, minél jobban meg van gyúrva.) Ezután egy db folpackot beolajozunk, és lefedjük vele a nyers tésztát tartó edényt,pihentetjük kb. 1 óráig, vagy amíg kétszeresére kel.
- Ha megkelt, előkészítünk egy nagy sütőlapot, beolajozzuk, a kenyeret megformázzuk, és ráhelyezzük a lapra.
- 30-40 percig kb. 100 fokon kelesztjük, majd 120-130 fokon kb. még 1 órát sütjük. Ha a teteje kezd pirulni, és szép pirossá kezd válni, érdemes félbevágni és megnézni hogy nem nyers-e a belseje. Ha nyers, akkor 100-120 fok között érdemes még tovább sütni óvatosan. (Én így jártam, de miután félbevágtam és így sütöttem még kb. 1 órát, már tökéletes lett. A fenti leírásban ezt az 1 órát belekalkuláltam, de azért érdemes óvatosnak lenni, nehogy nyers legyen a végeredmény.)
- A kenyeret vízzel kenjük meg a sülés előtt és a sülésalatt is.
- Sütés hőfoka: 120 °C
- Sütés ideje: 120 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 16
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4610
- Feltöltés dátuma: 2012. december 30.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Karácsonyra készülve gondoltam, megcsinálom kedvenc kenyeremet, de ezúttal nagyban. Így kb 1,5 kg kenyerünk lett az ünnepi menühöz, és olyan jól sikerült, hogy gondoltam, megosztom másokkal. Eddig ez sikerült a legjobban kenyeresre, mert a többi inkább kalácstésztára hasonlított.