r
Nosalty Logó

Házi kenyér Ketryn konyhájából

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
NS
Házi kenyér Ketryn konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Összesen 438 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Összesen 5249 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Összesen 232 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    12.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    934 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    148 mg
  • Nátrium
    690 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    91.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    73.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 438 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    152.5 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11207.8 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    465 mg
  • Kálcium
    260 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    383 mg
  • Foszfor
    1774 mg
  • Nátrium
    8285 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1101.6 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    47 mg

VÍZ

  • Összesen
    879 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    81 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    30 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    955 micro
  • Kolin:
    205 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    275 micro
Összesen 5249 kcal
  • 7% Fehérje
  • 51% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 41% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Magnézium
  • Kálcium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.7 g

Zsír

  • Összesen
    0.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    495.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    366 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.7 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    38.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 232 kcal

Hozzávalók

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Elkészítés

Az öregtésztához

  1. Amikor sütni kívánjuk a kenyerünket, előtte való este megcsináljuk az öregtésztánkat. A 2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a liszttel jól összedolgozzuk. Egy kb 1 literes tálkában hagyjuk szobahőmérsékleten egy éjszakára jól túlkelni, ettől lesz igazi házi jellege a kenyerünknek.
  2. Dagasztás: Kenyérsütőgépbe rakjuk az öregtésztát, lisztet, vizet amibe feloldottuk a sót, - ezeket váltakozva adagoljuk a gépbe, miközben megy a keverő, belemorzsoljuk a burgonyapelyhet,tetejére szórjuk a szárított élesztőt, jól összedolgozzuk. Lehet kézzel is dagasztani, de akkor isjó simára kell dagasztanunk a tésztánkat.
  3. Kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát, majd kb 2 cm-es vastagságú kerek formára kézzel kilapogatjuk úgy, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle, és formázzuk a kenyeret. Két oldalt behajtjuk, majd magunk felé feltekerjük úgy, hogy a két sarkát mindig alágyűrjük. A végén összecsípjük, és megfordítjuk a tésztát.
  4. Sütőformába rakjuk, ez lehet kacsasütő tál is, a lényeg, hogy legyen helya kenyérnek, mert kb 1,5 kg-os kenyeret kapunk.
  5. Éles késsel 3 helyen bevágjuk, majd letakarjuk egy átlátszó tállal, hogy ne érjen kelesztés közben sem a tál falához a tészta, mert megszakad, és nem lesz olyan szép. Most is duplájára kelesztjük, majd előmelegített sütőben legmagasabb fokon 20 percig sütjük, hogy kérget kapjon (ettől nem fog kiszáradni a kenyerünk), majd közepes fokozaton 60 percig szép pirosra sütjük.
  6. A sütőből kivétel után rácsra rakjuk,vízzel lefröcsköljük, ettől szépen megrepedezik a kenyér héja, és finom ropogós fényeskérget kapunk. Hagyjuk kihűlni,csak ezután szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 80 perc
  • Elkészítettem: 18 alkalommal
  • Receptkönyvben: 95
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 16016
  • Feltöltés dátuma: 2012. május 23.

Receptkategóriák

Már nagyon régen szerettem volna szép, formás kenyeret sütni, de soha nem sikerült. Egy kedves ismerősöm mutatta meg nekem a kenyérhajtogatás fortélyát, no meg a receptet is tőle kaptam. A kenyérhajtogatást a Limara péksége oldalról Ti is gyorsan megtanulhatjátok. Nagyon sok múlik a hajtogatáson, ettől lesz jó fosztós a kenyerünk. Igazi kemencés jellegét a vastag ropogós héja, és az öregtészta adja. Gondolom sokan szeretitek Ti is. :) Én imádom!

Hozzávalók

Az öregtésztához

A dagasztáshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...