Házi kenyér Ketryn konyhájából
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
Az öregtésztához
-
17g víz0 kcal
-
17g finomliszt61 kcal
-
2 kcal
A dagasztáshoz
-
83g finomliszt303 kcal
-
4 kcal
-
17g öregtészta38 kcal
-
2g só0 kcal
-
30 kcal
-
42g víz0 kcal
Összesen
438
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
Az öregtésztához
-
200g víz0 kcal
-
200g finomliszt728 kcal
-
25g friss élesztő26 kcal
A dagasztáshoz
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
15g instant élesztő49 kcal
-
200g öregtészta452 kcal
-
21g só0 kcal
-
100g burgonyapehely354 kcal
-
500g víz0 kcal
Összesen
5249
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
Az öregtésztához
-
8.8g víz0 kcal
-
8.8g finomliszt32 kcal
-
1.1g friss élesztő1 kcal
A dagasztáshoz
-
44.2g finomliszt161 kcal
-
0.7g instant élesztő2 kcal
-
8.8g öregtészta20 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
4.4g burgonyapehely16 kcal
-
22.1g víz0 kcal
Összesen
232
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 12.7 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 934 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 22 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 148 mg
-
Nátrium 690 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 91.8 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 73.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Összesen
438
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 152.5 g
Zsír
-
Összesen 13.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11207.8 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 465 mg
-
Kálcium 260 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 383 mg
-
Foszfor 1774 mg
-
Nátrium 8285 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1101.6 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 879 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 81 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 30 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 955 micro
-
Kolin: 205 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 275 micro
Összesen
5249
kcal
- 7% Fehérje
- 51% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 41% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.7 g
Zsír
-
Összesen 0.6 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 495.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 366 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.7 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 38.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 12 micro
Összesen
232
kcal
Hozzávalók
Az öregtésztához
-
2 dl víz
-
20 dkg finomliszt
-
2.5 dkg friss élesztő
A dagasztáshoz
-
100 dkg finomliszt
-
15 g instant élesztő
-
20 dkg öregtészta
Elkészítés
Az öregtésztához
- Amikor sütni kívánjuk a kenyerünket, előtte való este megcsináljuk az öregtésztánkat. A 2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd a liszttel jól összedolgozzuk. Egy kb 1 literes tálkában hagyjuk szobahőmérsékleten egy éjszakára jól túlkelni, ettől lesz igazi házi jellege a kenyerünknek.
- Dagasztás: Kenyérsütőgépbe rakjuk az öregtésztát, lisztet, vizet amibe feloldottuk a sót, - ezeket váltakozva adagoljuk a gépbe, miközben megy a keverő, belemorzsoljuk a burgonyapelyhet,tetejére szórjuk a szárított élesztőt, jól összedolgozzuk. Lehet kézzel is dagasztani, de akkor isjó simára kell dagasztanunk a tésztánkat.
- Kelesztőtálban duplájára kelesztjük a tésztát, majd kb 2 cm-es vastagságú kerek formára kézzel kilapogatjuk úgy, hogy a levegőt kinyomkodjuk belőle, és formázzuk a kenyeret. Két oldalt behajtjuk, majd magunk felé feltekerjük úgy, hogy a két sarkát mindig alágyűrjük. A végén összecsípjük, és megfordítjuk a tésztát.
- Sütőformába rakjuk, ez lehet kacsasütő tál is, a lényeg, hogy legyen helya kenyérnek, mert kb 1,5 kg-os kenyeret kapunk.
- Éles késsel 3 helyen bevágjuk, majd letakarjuk egy átlátszó tállal, hogy ne érjen kelesztés közben sem a tál falához a tészta, mert megszakad, és nem lesz olyan szép. Most is duplájára kelesztjük, majd előmelegített sütőben legmagasabb fokon 20 percig sütjük, hogy kérget kapjon (ettől nem fog kiszáradni a kenyerünk), majd közepes fokozaton 60 percig szép pirosra sütjük.
- A sütőből kivétel után rácsra rakjuk,vízzel lefröcsköljük, ettől szépen megrepedezik a kenyér héja, és finom ropogós fényeskérget kapunk. Hagyjuk kihűlni,csak ezután szeleteljük.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 80 perc
- Elkészítettem: 18 alkalommal
- Receptkönyvben: 95
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 16016
- Feltöltés dátuma: 2012. május 23.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Már nagyon régen szerettem volna szép, formás kenyeret sütni, de soha nem sikerült. Egy kedves ismerősöm mutatta meg nekem a kenyérhajtogatás fortélyát, no meg a receptet is tőle kaptam. A kenyérhajtogatást a Limara péksége oldalról Ti is gyorsan megtanulhatjátok. Nagyon sok múlik a hajtogatáson, ettől lesz jó fosztós a kenyerünk. Igazi kemencés jellegét a vastag ropogós héja, és az öregtészta adja. Gondolom sokan szeretitek Ti is. :) Én imádom!