Grillezett karfiolfej görögösen, zöldcitromos-mentás pisztáciamártással Steiner Kristóftól
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.1 g
Zsír
-
Összesen 31.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 579.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 86 mg
-
Foszfor 317 mg
-
Nátrium 48 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 26.9 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 169.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 100 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 80 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 38 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 102 mg
-
Retinol - A vitamin: 77 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 188 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 583 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 28.1 g
Zsír
-
Összesen 63 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1159.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 231 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 171 mg
-
Foszfor 634 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 53.9 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 338.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 199 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 160 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 76 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 231 micro
-
Kolin: 204 mg
-
Retinol - A vitamin: 154 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 376 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1166 micro
- 6% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 6.9 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 126.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 69 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 22 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 41 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A karfiolt egészben - levelestül - főzöm elő, sós-borsós vízben, amelyet megkínálok egy fokhagymagerezddel, sóval-borssal és egy ágacska mentával, majd tíz perc után, ha kissé megpuhult, kiemelem, és kettényesem.
- Az egyik felét alaposan bekenceficézem egy evőkanál Flora margarinnal, sózom-borsozom, majd egy száraz serpenyőbe fokhagymát préselek, és alaposan megpirítom a fél karfiolt, minden oldalon. A sütögetés utolsó percében hozzáadom az őrölt kakukkfüvet is. Hozzám hasonlóan karamellmániások egy kis természetes szirupot - rizs, agave vagy juhar - is csurgathatnak alá.
- Kitessékelem a serpenyőből, és félreteszem, majd apróra nyesegetett hagymát és fokhagymát pirítok, aprítva rászórom a karfiol másik felét, sózom és borsozom, majd mehet bele a pisztácia is - és még mielőtt barnulni kezdene, felöntöm épp annyi vízzel, hogy a botmixer kényelmesen vigye. Ekkor érkezik rá a margarin maradéka, a zöld citrom leve, majd a menta, és az egészen sima krémmé keverem.
- Megjegyzem, száraz fehérborral megbolondítva is mennyei. A szószt az aranybarnára pirult karfiolra csurgatom, megszórom még egy kis pisztáciával és csini mentalevelekkel, és készen is áll rá, hogy bárkit lenyűgözzön #NövényiHétfő-n, vagy a hét bármely napján, bármilyen napszakban. Igen, még késő éjszakai "midnight snackként" is - sőt, olyankor esik a legjobban...
- Receptkönyvben: 68
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 1407
- Feltöltés dátuma: 2019. október 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Aki ismeri és szereti a receptjeimet, tudja: az egészben sült karfiol óriási kedvencem - első szakácskönyvemben "Világbéke Karfiol" néven szerepel, tekintve, hogy az izraeliek és palesztinok egyformán odavannak érte, és hitem szerint ha valami, valaha békét hoz a világra, az bizony a gasztronómia lesz: lakomázás közben minden konfliktus elsimul. A világjáró karfiolom most - új otthonunk előtt tisztelegve - görögös bundába, azaz szószba burkolózik: a falucskánkkal szemközti szigeten, Aeginán termesztik Európa pisztácia szükségletének közel felét, zöldcitromtól roskadoznak a fák a házunk körül, fokhagyma pedig minden tisztességes görög fogásba kerül - az édességeket kivéve, persze. Így látott napvilágot ez a mennyei manna, amely most már nem csak Izrael és Palesztina, de két választott otthonom, Tel Aviv és Methana között is hidat épít.