r
Nosalty Logó

Gombás-gorgonzolás rizottó medvehagymával

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Dacota
Gombás-gorgonzolás rizottó medvehagymával
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 385 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1534 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 131 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    14.2 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    26 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1124.5 g
  • Cink
    54 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    196 mg
  • Nátrium
    686 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    47.3 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    83.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    3 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    125 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 385 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    40 g

Zsír

  • Összesen
    56.6 g
  • Telített zsírsav
    27 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    103 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4497.8 g
  • Cink
    217 mg
  • Szelén
    69 mg
  • Kálcium
    560 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    108 mg
  • Foszfor
    784 mg
  • Nátrium
    2746 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    189.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

VÍZ

  • Összesen
    332.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    137 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    16 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    498 micro
  • Kolin:
    56 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    35 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    10 micro
Összesen 1534 kcal
  • 6% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Cink
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    9 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    380.9 g
  • Cink
    18 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    66 mg
  • Nátrium
    232 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    28.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    12 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    1 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    42 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    11 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 131 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A gombát felszeleteljük, picit megfonnyaztjuk, éppencsak, hogy a levét kieressze, és nagyjából elfője.
  2. A rizst a vaj és olívaolaj keverékén megfuttatjuk, míg üveges nem lesz. Közben felforraljuk az alaplevet.
  3. Az üveges rizsre öntjük a fehérbort, és megvárjuk, míg nagyjából beszívja.
  4. Nagyon alacsonyra vesszük a lángot, és merőkanalanként hozzáadjuk a rizshez az alaplevet - mindig csak akor, ha az előzőt már magába szívta. Közben lefedve pöszögtetjük, néha kevergetjük.
  5. Ha már csak az utolsó kanál van hátra az alapléből, hozzátesszük az előpárolt gombát, és kevergetjük kicsit. Mikor már majdnem kész, hozzátesszük a kockázott gorgonzolát, és jól átkeverjük.
  6. Mikor már nincs alatta lé, csak totyakos, beleszórjuk az apróra vágott medvehagymát, jól elkeverük.
  7. Lezérjuk a gázt alatta, lefedve állni hagyjuk pár percig, és azonnal élvezzük.
  • Elkészítettem: 5 alkalommal
  • Receptkönyvben: 473
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 23389
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 17.

Ajánló

A medvehagymát csak akkor tegyük bele, ha már elzártuk a gázt. Sokal arsogósabb marad - külön élvezeti faktor. Nem beszélve arról, mennyivel több tápanyag marad benne. Érdemes vacsira enni - ha már más dolgunk nincs, finom kis üde, száraz fehérbort iszogathatunk mellé. :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ősszel meglátogattam sokat emlegetett Marta barátnőmet Milánóban. Azt ígérte, olyan programot szervez amit nagyon fogok élvezni. Ismer a szentem, nem butikozni vitt, hanem bepakolt a 30 éves, szakadt, pöfögő, büdös kis Fiat Pandájába, és szélsebesen levezetett Gorgonzolába. Eleinte csak hálát adtam, hogy túléltem az utat, meg Marta lendületes vezetését ( Semmitől nem félek úgy, mint olasz nőtől kis autóban) aztán kezdtem ocsúdni, hogy az egy dolog, hogy a  Drága a penészes kis puha sajt Mekkájába vitt, de ott három napos gasztrofesztivál van, ahol mindenki veszettül áldoz Őgorgonzolaságának. Meg is érdemli. Három napig ugyan nem maradtunk, de én egy délután alatt is majdnem sajtmérgezést kaptam - ők tudnak úgy gasztrofesztivált szervezni, hogy nem kell hitelt felvenni, ha több mindent szeretnél kóstolni, khm... Na ott kóstoltam először a gorgonzolás rizottót gombával. Meg hallal. Meg zöldségekkel. Meg hússal. Meg gyümölccsel. A többire nem emlékszem. :) Most megint hozzájutottam egy szép darab gorgonolához, és gondoltam, felidézem az őszi élményt. És mivel tavasszal az üres kenyérhez is medvehagymát eszek (friss, ropogós héjúval. Próbáltátok? Isteni!) úgy gondoltam, a rizottóm is kap egy picit.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...