Gombás-gorgonzolás rizottó medvehagymával
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
50g rizottó rizs179 kcal
-
50g csiperkegomba11 kcal
-
20g gorgonzola71 kcal
-
25g fehérbor21 kcal
-
125g alaplé9 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
5g vaj36 kcal
-
16g medvehagyma23 kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
200g rizottó rizs716 kcal
-
200g csiperkegomba43 kcal
-
80g gorgonzola282 kcal
-
100g fehérbor82 kcal
-
500g alaplé35 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
-
16.9g rizottó rizs61 kcal
-
16.9g csiperkegomba4 kcal
-
6.8g gorgonzola24 kcal
-
8.5g fehérbor7 kcal
-
42.3g alaplé3 kcal
-
1.4g olívaolaj12 kcal
-
1.7g vaj12 kcal
-
5.5g medvehagyma8 kcal
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10 g
Zsír
-
Összesen 14.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 26 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1124.5 g
-
Cink 54 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 140 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 196 mg
-
Nátrium 686 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 47.3 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 83.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 34 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 125 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 34 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 9 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2 micro
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 40 g
Zsír
-
Összesen 56.6 g
-
Telített zsírsav 27 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4497.8 g
-
Cink 217 mg
-
Szelén 69 mg
-
Kálcium 560 mg
-
Vas 11 mg
-
Magnézium 108 mg
-
Foszfor 784 mg
-
Nátrium 2746 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 189.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 332.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 137 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 23 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 498 micro
-
Kolin: 56 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
- 6% Fehérje
- 31% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.4 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 9 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 380.9 g
-
Cink 18 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 47 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 66 mg
-
Nátrium 232 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 16 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 28.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 12 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 1 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 42 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 11 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
Hozzávalók
-
20 dkg csiperkegomba
-
8 dkg gorgonzola
-
1 dl fehérbor
-
5 dl alaplé
-
2 ek olívaolaj
-
2 dkg vaj
Elkészítés
- A gombát felszeleteljük, picit megfonnyaztjuk, éppencsak, hogy a levét kieressze, és nagyjából elfője.
- A rizst a vaj és olívaolaj keverékén megfuttatjuk, míg üveges nem lesz. Közben felforraljuk az alaplevet.
- Az üveges rizsre öntjük a fehérbort, és megvárjuk, míg nagyjából beszívja.
- Nagyon alacsonyra vesszük a lángot, és merőkanalanként hozzáadjuk a rizshez az alaplevet - mindig csak akor, ha az előzőt már magába szívta. Közben lefedve pöszögtetjük, néha kevergetjük.
- Ha már csak az utolsó kanál van hátra az alapléből, hozzátesszük az előpárolt gombát, és kevergetjük kicsit. Mikor már majdnem kész, hozzátesszük a kockázott gorgonzolát, és jól átkeverjük.
- Mikor már nincs alatta lé, csak totyakos, beleszórjuk az apróra vágott medvehagymát, jól elkeverük.
- Lezérjuk a gázt alatta, lefedve állni hagyjuk pár percig, és azonnal élvezzük.
- Elkészítettem: 5 alkalommal
- Receptkönyvben: 473
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 23373
- Feltöltés dátuma: 2011. április 17.
Ajánló
A medvehagymát csak akkor tegyük bele, ha már elzártuk a gázt. Sokal arsogósabb marad - külön élvezeti faktor. Nem beszélve arról, mennyivel több tápanyag marad benne. Érdemes vacsira enni - ha már más dolgunk nincs, finom kis üde, száraz fehérbort iszogathatunk mellé. :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Ősszel meglátogattam sokat emlegetett Marta barátnőmet Milánóban. Azt ígérte, olyan programot szervez amit nagyon fogok élvezni. Ismer a szentem, nem butikozni vitt, hanem bepakolt a 30 éves, szakadt, pöfögő, büdös kis Fiat Pandájába, és szélsebesen levezetett Gorgonzolába. Eleinte csak hálát adtam, hogy túléltem az utat, meg Marta lendületes vezetését ( Semmitől nem félek úgy, mint olasz nőtől kis autóban) aztán kezdtem ocsúdni, hogy az egy dolog, hogy a Drága a penészes kis puha sajt Mekkájába vitt, de ott három napos gasztrofesztivál van, ahol mindenki veszettül áldoz Őgorgonzolaságának. Meg is érdemli. Három napig ugyan nem maradtunk, de én egy délután alatt is majdnem sajtmérgezést kaptam - ők tudnak úgy gasztrofesztivált szervezni, hogy nem kell hitelt felvenni, ha több mindent szeretnél kóstolni, khm... Na ott kóstoltam először a gorgonzolás rizottót gombával. Meg hallal. Meg zöldségekkel. Meg hússal. Meg gyümölccsel. A többire nem emlékszem. :) Most megint hozzájutottam egy szép darab gorgonolához, és gondoltam, felidézem az őszi élményt. És mivel tavasszal az üres kenyérhez is medvehagymát eszek (friss, ropogós héjúval. Próbáltátok? Isteni!) úgy gondoltam, a rizottóm is kap egy picit.