Frappé 2.
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 13% Zsír
A frappéhoz
-
200g feketekávé18 kcal
-
9g jégkocka0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
144 kcal
A díszítéshez
-
100g habtejszín292 kcal
-
0g fahéj0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 13% Zsír
A frappéhoz
-
200g feketekávé18 kcal
-
9g jégkocka0 kcal
-
50g habtejszín146 kcal
-
144 kcal
A díszítéshez
-
100g habtejszín292 kcal
-
0g fahéj0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 13% Zsír
A frappéhoz
-
49.5g feketekávé4 kcal
-
2.2g jégkocka0 kcal
-
12.4g habtejszín36 kcal
-
11.1g sűrített tej (cukrozott)36 kcal
A díszítéshez
-
24.8g habtejszín72 kcal
-
0g fahéj0 kcal
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 50.6 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 182 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 782.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 236 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 219 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.3 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 312.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 452 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 444 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.1 g
Zsír
-
Összesen 50.6 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 15 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 182 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 782.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 236 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 182 mg
-
Foszfor 219 mg
-
Nátrium 137 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 32.3 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 312.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 452 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 37 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 70 mg
-
Retinol - A vitamin: 444 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 96 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 2% Fehérje
- 8% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.7 g
Zsír
-
Összesen 12.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 193.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 77.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 112 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A frappéhoz
- A hozzávalókat a tejszínhab és fahéj kivételével egy keskeny, magas falú edényben habosra turmixoljuk. Hosszú, vékony pohárba öntjük.
- Tejszínhabbal, őrölt fahéjjal díszítjük.
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 17673
- Feltöltés dátuma: 2010. július 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
A frappé történetének utánaolvasva azt kell mondjam, meglepődtem. Úgy gondoltam, hogy ugyanúgy, mint a többi jeges hűsítő (fagylalt, szorbé, granita), már néhány száz éve gondoskodik a nyári melegben tikkadó szervezetünk frissítéséről. Bizony tévedtem. A keletkezésére vonatkozóan két történetet olvastam. Mindkét történet szerint eredetét tekintve görög, Thesszaloniki város nevéhez kötődik. Az egyik változat szerint a frappé története 1957-ben a Thesszaloniki Nemzetközi Kereskedelmi Vásárral kezdődött. Ebben az évben egy instant porokat forgalmazó cég új gyerekital terméket dobott piacra: egy instant kakaóitalt, amit tejjel kellett összekeverni és egy shakerben felrázni. Az egyik alkalmazott a szokásos napi instant kávéját szerette volna elkészíteni, de a vásár területén nem volt alkalma vizet forralni, ezért a kávéport hideg vízzel keverte össze, és felrázta a shakerben, hogy feloldódjon. Ezzel a kísérlettel született meg az első frappé kávé, Görögország népszerű nyári itala. A másik történet szerint a hetvenes évek elején Thesszaloniki egyik tengerparti kis kávézójának tulajdonosa találta ki, hogy mentse szorult helyzetét. Az est folyamán elfogyott a zaccos kávéja, és a késő este érkező, kávét kérő vendégeit már nem tudta megkínálni, de leleményes vendéglátó lévén instant kávéból, cukorból és jeges vízből - a történet szerint az amerikai rokonoktól kapott - shakerrel rázogatva jeges habos kávét készített. Hosszú, vékony pohárba öntötte, jégkockával és szívószállal tálalta. Féltve kínálta meg vendégeit, és szabadkozott, hogy már csak az üzlet legújabb kávéspecialitását tudta a vendégeknek kínálni, és ha nem ízlik, nem kell kifizetniük.... Bizony, ízlett a vendégeknek, hiszen kávé volt, hideg is, és finom is. Nevét a kísérleti alany vendégeknek köszönheti. Bármelyik történetet nézzük, a végeredmény egy instant kávéból készült jeges, habos kávé, amely időközben nemcsak a görögök nemzeti kávéja lett, hanem meghódította a világot is. Manapság már sokféleképpen készítik és nemcsak instant kávéból. Fontos ismertetője a frappénak az előállítás során keletkezett hab, amelyet shaker, turmix, botmixer használatával tudjuk produkálni. Az én frappé változatom hosszú kávéból készült, botmixerrel turmixoltam, tejszínhabbal és fahéjjal díszítettem. Elégedett voltam a végeredménnyel:) (A történtét itt és itt olvastam.)