r
Nosalty Logó

Fánk 16. - sváb módra

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
gabicli
Fánk 16. - sváb módra
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 51% Zsír
Összesen 1749 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 51% Zsír
Összesen 10499 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 51% Zsír
Összesen 566 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 51% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.3 g

Zsír

  • Összesen
    154.2 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    69 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    144 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    39 mg
  • Kálcium
    54 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    175 mg
  • Nátrium
    110 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    81.2 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    59 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    27 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    110 mg
  • Retinol - A vitamin:
    123 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    177 micro
Összesen 1749 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 51% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    79.9 g

Zsír

  • Összesen
    925.4 g
  • Telített zsírsav
    150 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    415 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    317 g
  • Koleszterin
    863 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2433.2 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    235 mg
  • Kálcium
    323 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    148 mg
  • Foszfor
    1049 mg
  • Nátrium
    657 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    487.1 g
  • Cukor
    86 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    326.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    749 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    353 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    161 micro
  • K vitamin:
    53 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    236 micro
  • Kolin:
    659 mg
  • Retinol - A vitamin:
    740 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    101 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1064 micro
Összesen 10499 kcal
  • 4% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 51% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.3 g

Zsír

  • Összesen
    50 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    17 g
  • Koleszterin
    47 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    131.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    40 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 566 kcal

Elkészítés

  1. A tésztát könnyű összeállítani. Én mindenképpen a réteslisztet ajánlom, feszesebb tartású, jól formálható tészta lesz belőle. Miután alaposan összegyúrtuk a hozzávalókat a megadott mennyiségben, osszuk szét a tésztákat 16 részre, és formáljunk mindegyik darabból egy-egy golyót.
  2. Egy nem túl nagy magas falú edényben hevítsünk fel kb. 1 l olajat. Jól válasszuk meg az edényt: az olaj elég magasan álljon benne ahhoz, hogy a sütőformát teljessen ellepje. A golyókat sodorjuk ki 10-12 cm átmérőjű körlapokká, és mindegyiken ejtsünk nyolc párhuzamos vágást egy körkéssel vagy derelyeszaggatóval.
  3. Nyissuk szét a sütőformát, és helyezzük bele a tésztát úgy, hogy minden második csíkot megemelünk. Zárjuk le a formát, és tegyük bele az olajba. A tészta ekkor megduzzad, és szépen kitölti a gömb alakú eszközt. A fánkot addig sütjük, míg világosbarna nem lesz, és néhányszor forgassuk meg közben. Ha elkészült, vegyük ki, egy papírtörlőn csöpögtessük le, majd nyissuk szét a formát, amibe már mehet bele a következő tészta.
  4. A fánkokat papírtörlőn szárítsuk meg, majd forgassuk fahéjas cukorba. Érdemes kipróbálni mézeskalács fűszerkeveréket porcukorral keverve. Adjunk hozzá finom házi lekvárt, vaníliasodót, pudingot. Frissen a legfinomabb, de ha marad, még napok múlva is jóízüen el lehet ropogtatni egy-egy darabot.
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 13907
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 15.

Ajánló

Farsangra.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
gabicli 1 recept

A legelső ilyen hólabdára a lányom akadt rá .Liptódon volt disznóvágáson, onnan hozta. Mi is csodálkoztunk rajta, hogy lehet ezt elkészíteni. Ez a sütőforma sehol nem kapható. Csak talán valakinek a kacatjai között. Két lyukacsos merőkanál összefogva.  De körbenéztem otthon, nem találtam régi zománcozott szűrőkanalat. Irány az édesanyám, természetesen neki volt. De ez csak még fél gömb, nagy keresésben találtam egy hasonló nagyságú merőkanakat .Szembefordítva őket drót segítségével összefogtam, és meglett a speciális sütőforma. Csak azt kellett kikísérletezni, mennyi tészta kell bele. Mert az eredeti recept szerinti adagok csak félgömbök lettek volna. Egybefűztem két adag tésztát, így lett ez a teljes gömb, melyet a képen is lehet látni. A recept képekket illusztrálva a pekeskifli.blog.hu oldalon található. A receptre a Pécsi Borozó (www.pecsiborozo.hu) újságban akadtam rá.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...