r
Nosalty Logó

Eredeti, bajor zsemlegombóc

5,0

3 ÉRTÉKELÉS25 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Vicikó
Eredeti, bajor zsemlegombóc
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

284
Kalória
11g
Fehérje
42g
Szénhidrátok
8g
Zsír
75g
Víz
90g
Koleszterin
3.7g
Rost
1.6g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 284 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 1698 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
Összesen 199 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    11 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    922.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    183 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    146 mg
  • Nátrium
    511 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    42 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    75 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    70 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    10 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    126 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    379 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    597 micro
Összesen 284 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    66 g

Zsír

  • Összesen
    48.2 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5533.5 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    223 mg
  • Kálcium
    1097 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    235 mg
  • Foszfor
    875 mg
  • Nátrium
    3065 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    252.3 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    22 mg

Víz

  • Összesen
    449.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    422 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    60 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    753 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    461 micro
  • Kolin:
    533 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2274 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3584 micro
Összesen 1698 kcal
  • 8% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.7 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    651 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    129 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    103 mg
  • Nátrium
    361 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    52.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    50 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    54 micro
  • Kolin:
    63 mg
  • Retinol - A vitamin:
    27 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    268 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    422 micro
Összesen 199 kcal

Elkészítés

  1. A zsemléket apró kockákra (1 cm -es) felvágjuk. Egy tálba tesszük és adagokban, óvatosan csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy éppen csak nedvesek legyenek a kockák. (Nem szabad már most összatapadniuk, mert akkor kemények lesznek majd.) Egy kupacba húzzuk őket a tálban és nedves kendővel letakarva kb. 15-20 percig állni hagyjuk.
  2. Közben egy széles lábosban vizet teszünk fel forrni.
  3. Ha letelt az idő, hozzáadjuk a tojásokat, fűszereket a masszához és jól összekeverjük.
  4. Amint forr a víz, azonnal visszavesszük, ( nehogy lobogjon! )vizes kézzel gombócokat formálunk a masszából és a vízbe helyezzük őket.
  5. A víznek egyáltalán nem szabad forrnia ekkor már, csak max. kicsit gyöngyözhet, hogyszinte csak álljanak benne!
  6. Időnként fakanállal perdítünk rajtuk egyet.
  7. Kb. 20 - 25 perc alatt készre főzzük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 perc
  • Főzés ideje: 25 perc

Egy nekem nagyon kedves, bajor vendéglős néni ismerősömtől kaptam ezt a receptet. Mindig csodáltuk a gombócokat, ha Németországban étteremben rendeltünk, mondjuk sertéssültet lilakáposztával, mellé zsemlegombócot, vagy burgonygombócot. Hogy azok milyen finomak és gyönyörűek....!  Egyszer aztán ennek a néniéknek voltunk vendégei ( akik egyik kollégánk szülei ) . Előtte jól kifaggattak bennünket, hogy mit szeretnénk enni. Nagy szerényen bemondtuk a kacsasültet, káposztával  zsemlegombóccal, mert tudtuk, hogy azt is nagyon finoman készítik. És, hogy én milyen kiváncsi vagyok, hogy, hogy is kell a gombócokat csinálni. " Ó, ez nem gond, nagyon egyszerű, - mondta, majd megtanítalak rá.......!!!! " Húú, de örültem neki!  Aztán jött a nap és úgy kellett mennünk, hogy ezt meg is tudjam nézni. Így örömömre bemehettem a konyhába is, ahol elmondta, megmutatta, és nagyjából együtt is csináltuk meg.  Ez volt annak a napnak a fénypontja! Nagyon élveztem az együtt főzést. Hálás vagyok érte azóta is!!! Nagyon finom, hibátlan recept, mindig sikerül!!! Azóta már sokszor készítettem, vendégeknek is, akik mindig nagy élvezettel fogyasztják. És már én is többször tovább adtam a receptet. :-)) Ebből a zsemleadagból kb. 12-15 gombóc lesz, attól függően, hogy mekkorákra gömbölygetjük őket.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Piros pecsenyeburgonya

Így fest a legízesebb maradékmentés: a pecsenyék kisült zsírjával süthetjük pirosra és ropogósra a főtt krumplit, ami ezáltal a legellenállhatatlanabb köretté válik. Szinte ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Tejszínes carbonara spagetti

Egyszerűen elkészíthető, és mindemellett nagyszerű étel, nem fogyókúrás, de ez kell a magyar gyomornak, isteni volt, érdemes kipróbálnotok...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!