Epres pavlova Wendy-től
- 2% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
19 kcal
-
125g eper38 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
-
2g habfixáló7 kcal
- 2% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
500g eper150 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
-
8g habfixáló30 kcal
- 2% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
12.4g tojásfehérje6 kcal
-
15.5g porcukor60 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g ecet0 kcal
-
1.6g vaníliás cukor6 kcal
-
38.8g eper12 kcal
-
31.1g habtejszín91 kcal
-
0.6g habfixáló2 kcal
- 2% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.3 g
Zsír
-
Összesen 31.3 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 111 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 326 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 91 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 95 mg
-
Nátrium 102 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 69.1 g
-
Cukor 65 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 205.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 280 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 70 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 34 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 274 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 68 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 31 micro
- 2% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 29.3 g
Zsír
-
Összesen 125.3 g
-
Telített zsírsav 77 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 37 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 444 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1304 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 365 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 107 mg
-
Foszfor 381 mg
-
Nátrium 409 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 276.5 g
-
Cukor 260 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 821.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1121 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 279 mg
-
D vitamin: 92 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 135 micro
-
Kolin: 96 mg
-
Retinol - A vitamin: 1096 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 273 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
- 2% Fehérje
- 22% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 9.7 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 34 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 101.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 8 mg
-
Foszfor 30 mg
-
Nátrium 32 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 63.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 87 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 22 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 85 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
-
200 g porcukor
-
1 csipet só
-
1 teáskanál ecet
-
2 csomag vaníliás cukor
-
1 csomag habfixáló
Elkészítés
- Minden hozzávalót a kezünk ügyébe helyezünk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra (légkeveréses).
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, amire előzőleg egy kb. 25 cm átmérőjű kört rajzoltunk (rajzos felével lefelé a sütőlapra helyezzük).
- A tojásfehérjéket elkezdjük elektromos habverővel felverni, amikor már jó habos, a cukrot fokozatosan kezdjük adagolni hozzá, de a keveréssel nem szabad leállni.
- A folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az 1 cs vaníliás cukrot (a másik a tejszínhabba kell) és az ecetet.
- Továbbra is szüntelenül verjük, amíg olyan kemény lesz, hogy ha késsel belevágunk, a vágás nyoma megmarad.
- A hab állagát ellenőrizzük, elvileg az a jó, ha két ujjunk között simítva a habban a cukorszemcséket már nem érezzük.
- Ha kész a hab, akkor az előkészített sütőpapírra halmozzuk úgy, hogy a közepén legyen egy mélyedés, körben pedig egy kicsit fel legyen magasítva.
- A sütő hőfokát lecsavarjuk 110 fokra (légkeveréses).
- Betesszük a süteményt, és 1,5 órán át szárítjuk. Ha ez az idő letelt, akkor még a kikapcsolt sütőben hagyva, a sütő ajtaját kicsit kinyitva még 1-2 órán át szárítjuk.
- Ezalatt a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverjük.
- A gyümölcsöt megmossuk, leszárazzuk. (Konyharuhával vagy papírtörlővel meglapogatjuk, hogy ne legyen vizes.)
- Ezt követően a habalapot a tortatálra helyezzük (ha egy kicsit repedezett, nem baj), és a közepébe halmozzuk a tejszínhabot. Rátesszük az epret, és tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 110 °C
- Sütés ideje: 90 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 58
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5380
- Feltöltés dátuma: 2013. május 22.
Ajánló
Más gyümölccsel is elkészíthető. Célszerű hamar elfogyasztani, mert a hab átáztatja a habcsókot, és nem lesz ropogós. Hátránya, hogy sokáig kell a habalapot szárítani. Én ezt lerövidítettem, így a habcsóktorta közepe nekem lágy lett, de így is elfogyott 10 perc alatt.:-) A habcsókalapot állítólag le lehet fagyasztani, én még nem próbáltam, de az lényegesen lerövidíti az elkészítési időt, mondjuk ha vendégeknek szánjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Sok receptet átböngésztem, mire létrejött ez a habcsóktorta. Az alapot Lajos Mari receptje szolgáltatta, de alaposan módosítva lett. Nagyon érdekes a torta története is, állítólag egy ausztrál vagy új-zélandi szakács készítette az 1920-as években oda látogató híres balerina, Anna Pavlova (http://www.biography.com/people/anna-pavlova-9435343) tiszteletére. Az angolszászok körében máig kedvelt ez az édesség, sőt a habalapot állítólag készen is lehet vásárolni.