r
Nosalty Logó

Diós házi sajt

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Szlovi
Diós házi sajt
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

  • 5 l tej
  • 3 ek
  • 150 ml ecet (10%-os, vagy 75 ml 20%-os)
  • 10 dkg dió (vagy pritaminpaprika, vagy olajbogyó)
871
Kalória
41.3g
Fehérje
53.4g
Szénhidrátok
41.3g
Zsír
36.6g
Víz
-
Koleszterin
1.7g
Rost
50.7g
Cukor
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 871 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 3481 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
Összesen 66 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.3 g

Zsír

  • Összesen
    41.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5409.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    1454 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    40 mg
  • Foszfor
    88 mg
  • Nátrium
    3824 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.4 g
  • Cukor
    51 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    36.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    10 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2 micro
Összesen 871 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    165.2 g

Zsír

  • Összesen
    165.2 g
  • Telített zsírsav
    56 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    47 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21638.9 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    5815 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    352 mg
  • Nátrium
    15295 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.8 g
  • Cukor
    203 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    146.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    98 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    9 micro
Összesen 3481 kcal
  • 24% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 24% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.1 g

Zsír

  • Összesen
    3.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    409.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    110 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    3 mg
  • Foszfor
    7 mg
  • Nátrium
    290 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    2.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 66 kcal

Elkészítés

  1. A tejet felforraljuk lassú tűzön. Ha felforrt, beletesszük a 2 ek sót, majd újabb 2 percig főzzük. Beletesszük az ízesítőt (pl. diót), majd mindjárt utána beleöntjük az ecetet. Egyszer összekeverjük és hagyjuk összeállni. Ez kb. fél perc, majd összevágjuk a lábos tetején lévő anyagot kb. 4×4 -es kockára. Hagyjuk főni ezután még 1 percig. Ez idő alatt fogjunk egy félkör alakú szűrőt, amibe tegyük bele a tetrapelenkát, és szűrjük le a visszamaradt anyagot.
  2. A tetrapelenkát lógassuk fel. Hagyjuk 15 percig, hogy a maradék savó kicsöpögjön. Mielőtt áttesszük a szűrőbe, csavarjuk meg a pelenkát a leszűrt anyag fölött, hogy a sajt másik oldala is összeálljon. Ezután átrakjuk a félkör alakú szűrőbe, és letakarjuk. Hagyjuk állni 2 napig. Naponta 2-szer, 3-szor forgatjuk. A második nap, mikor már kezd sárga lenni, 1 ek sóval mind a két felét bedörzsöljük.
  3. Ha kiszedtük a szűrőből a sajtot, utána is forgassuk naponta egyszer, míg el nem fogy. :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 60 perc
  • Főzés módja: hidegkonyha

Párommal ráálltunk a házi dolgokra, és mivel nem messze tőlünk hozzájutunk házi tejhez, gondoltuk megpróbáljuk, és egész jó lett. Azóta sok mindent kipróbáltunk, és változtattunk. Készítettünk simát, pritaminpaprikásat és utoljára diósat és olívásat. A képen épp a diós van. Páromnak ez ízett eddig a legjobban. Úgy gondolom, ebből jobbat már nem tudunk kihozni. Legközelebb másik sajtot próbálunk csinálni. Ha az is sikerül, akkor ide is felrakom.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Növényi vaj

Egy tejfehérje érzékeny vagy vegán sokszor álmodozik a vajról. Akár pirítóson, akár főzéshez vagy sütéshez elengedhetetlen. Ha most mással próbálkoznál, mint a bolti margarin, akkor ...

Hankusz Sára

Villámgyors céklás fetakrém

Imádjuk a gyors és egyszerű mártogatósokat, és ez a gyönyörűen vibráló céklás-fetakrém a kedvencünk, télen-nyáron. Kb. 5 perc alatt elkészíthető és egy elég komoly partikaja. ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!