r
Nosalty Logó

Céklás kenyér

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojásmentes
nyultanti
Céklás kenyér
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
210 °C
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 319 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 2544 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 213 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    906.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    23 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    47 mg
  • Foszfor
    160 mg
  • Nátrium
    654 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.3 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    61.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    6 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    75 micro
Összesen 319 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    64 g

Zsír

  • Összesen
    58.6 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    22 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7252 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    140 mg
  • Kálcium
    185 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    377 mg
  • Foszfor
    1279 mg
  • Nátrium
    5230 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    450.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    50 mg

VÍZ

  • Összesen
    493.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    23 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    13 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    718 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    49 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    597 micro
Összesen 2544 kcal
  • 6% Fehérje
  • 42% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    606.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    32 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    438 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    37.7 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    41.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    60 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 213 kcal

Elkészítés

  1. A nyers céklát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk.
  2. A liszteket egy tálba tesszük, összevegyítjük a sóval. Közepébe mélyedést készítünk, beletesszük a langyos vizet, belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 5-10 percig felfutni az élesztőt.
  3. Ezt követően elkezdjük gyúrni, ha nagyjából összeáll, hozzáadjuk az olajat, majd a céklát és a hagymát. Ne aggódjunk, nem lesz túl száraz, amint elkezdjük gyúrni-dagasztani, a cékla is levet ereszt, és finom, ruganyos tésztát kapunk. Persze a zöldségek nedvességtartalma sem egyforma, ha szükséges, korrigáljuk vízzel vagy liszttel, hogy megfelelő legyen a tészta állaga.
  4. Letakarva fél-háromnegyed órát kelesztjük langyos helyen.
  5. Ha megkelt, finoman lisztezett deszkára borítjuk, megdögönyözzük és formázzuk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és még fél órát kelni hagyjuk.
  6. Közben a sütőt előmelegítjük 250 fokra, majd mielőtt behelyezzük a kenyeret, bevágjuk a tetejét.
  7. 10 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 210 fokra, és még 20-25 percig sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni.
  • Sütés hőfoka: 210 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 6
  • Össznézettség: 2578
  • Feltöltés dátuma: 2018. november 06.

Ajánló

Akár a Halloween-partik szendvicsalapja is lehet ez a kissé bizarr színű kenyér.

Receptkategóriák

Céklás kenyér
nyultanti 100 recept

Az utóbbi időben elkezdtem különféle zöldségekkel dúsított kenyerekkel kísérletezni. Meggyőződésem, hogy ezzel igen sokat nyerhetünk: egyrészt rostban, vitaminokban gazdagabb lesz a kenyér, másrészt a szénhidrát mennyiségét is jelentősen csökkenthetjük, és az, hogy az eredmény változatos színű, aromájú, állagú kenyér lesz - már csak hab a tortán. Ennél a kenyérnél a bizarr szín mellett igen meglepő, hogy a cékla szinte ki sem érződik belőle, ellenben a hagyma isteni aromát ad neki.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...