r
Nosalty Logó

Burgonyás-vajas pogácsa Mandulától

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Mandula
Burgonyás-vajas pogácsa Mandulától
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 855 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 5124 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 342 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    17 g

Zsír

  • Összesen
    44.6 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    169 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1256.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    47 mg
  • Kálcium
    107 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    46 mg
  • Foszfor
    226 mg
  • Nátrium
    826 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    95.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    352 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    73 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    346 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    74 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    115 micro
Összesen 855 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    101.9 g

Zsír

  • Összesen
    267.8 g
  • Telített zsírsav
    153 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    74 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    1016 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7538.7 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    283 mg
  • Kálcium
    643 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    276 mg
  • Foszfor
    1355 mg
  • Nátrium
    4954 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    573.8 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    404.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2113 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    25 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    438 micro
  • Kolin:
    464 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2074 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    446 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    693 micro
Összesen 5124 kcal
  • 8% Fehérje
  • 43% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 30% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    68 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    502.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    90 mg
  • Nátrium
    330 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    138 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 342 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, kihűtjük.
  2. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, fölfuttatjuk az élesztőt.
  3. 70 dkg lisztet kimérünk, megsózzuk, elmorzsoljuk a krumplival és a vajjal.
  4. Közepébe fészket formázunk, belezúdítjuk az élesztős tejet, beleütünk egy tojást, és belekanalazzuk a tejfölt.
  5. Szép simára dolgozzuk a tésztát, ha szükséges, adunk hozzá lisztet vagy éppen langyos tejet/vizet.
  6. Megszórjuk liszttel, konyharuhával lefedve 1 órát pihentetjük.
  7. Következik a hajtogatás: A tésztát deszkára borítjuk, kétujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 függőleges részre osztjuk a tésztát, az egyik oldalát behajtjuk a 2/3 részéig, a másik oldalt ráhatjuk. (Így kapunk egy három rétegű téglalapot.). 90 fokkal elfordítjuk, és 20 percig letakarva pihentetjük.
  8. Újra nyújtjuk és hajtogatjuk, ugyanúgy, mint az előbb, majd elforgatjuk 90 fokkal. Ismét 20 perc pihenő következik.
  9. Még egyszer hajtogatunk, ugyanúgy mint eddig, de utána még félbe is hatjuk a tésztát (6 réteg vastagságú négyzet lesz az eredmény). 20 percig letakarva pihentetjük.
  10. A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
  11. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk, kezünk között kicsit megsodorjuk, hogy szép magasak legyenek. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, lekenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal vagy sajttal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük őket. Inkább figyeljük, ne vegyük szentírásnak a 20 percet, ez változhat.
  12. Vesszőkosárban vagy süteményrácson kihűtjük a szépséges pogácsákat. :)
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 278
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 26
  • Össznézettség: 40601
  • Feltöltés dátuma: 2014. január 15.

Ajánló

Utazásra, kirándulásra, estére, reggelire... Mindenhogyan kiváló. Még két nap múlva is puha, elég, ha letakarjuk egy konyharuhával.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Felhasználó képe
Mandula 35 recept

Imádom a pogácsát! A leveles tésztás ugyan nem a kedvencem, de szinte minden más jöhet, csak kelt legyen :) Nem régen tudatosult bennem, hogy ennek ellenére régóta nem is sütöttem igazi pogácsát, csak ilyen-olyan piknik pitét és sajtos-vajas kiflit. Ezen éppen ideje volt változtatni! A vasárnapot ezért úgy időzítettem, hogy a pogácsasütés is beleférjen. Mivel éppen nagy főzőcskét csaptam, ez nem is okozott gondot, térültem-fordultam, gyorsan összegyúrtam a tésztát, aztán hajtogatás, szaggatás, sütés... Kezdetétől végéig ugyan sok idő, míg elkészül, de nincs vele nagyon sok munka. Az eredeti recept Horváth Ilona szakácskönyvéből származik, ott Tejfölös pogácsa - másképp néven fut. Ez egy szuper alaprecept! Én viszont mindenképpen krumplisat szerettem volna, mert az tovább puha marad, ezért kiegészítettem egy nagyobb szem főtt krumplival, plusz liszttel és sóval.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...