Burgonyás-vajas pogácsa Mandulától
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

Hozzávalók
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 17 g
Zsír
-
Összesen 44.6 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1256.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 226 mg
-
Nátrium 826 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
Víz
-
Összesen 67.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 352 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 101.9 g
Zsír
-
Összesen 267.8 g
-
Telített zsírsav 153 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1016 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7538.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 283 mg
-
Kálcium 643 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 276 mg
-
Foszfor 1355 mg
-
Nátrium 4954 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 573.8 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 26 mg
Víz
-
Összesen 404.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2113 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 438 micro
-
Kolin: 464 mg
-
Retinol - A vitamin: 2074 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 446 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 693 micro
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 502.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 330 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 27 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Elkészítés
- A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, kihűtjük.
- A tejet a cukorral meglangyosítjuk, fölfuttatjuk az élesztőt.
- 70 dkg lisztet kimérünk, megsózzuk, elmorzsoljuk a krumplival és a vajjal.
- Közepébe fészket formázunk, belezúdítjuk az élesztős tejet, beleütünk egy tojást, és belekanalazzuk a tejfölt.
- Szép simára dolgozzuk a tésztát, ha szükséges, adunk hozzá lisztet vagy éppen langyos tejet/vizet.
- Megszórjuk liszttel, konyharuhával lefedve 1 órát pihentetjük.
- Következik a hajtogatás: A tésztát deszkára borítjuk, kétujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 függőleges részre osztjuk a tésztát, az egyik oldalát behajtjuk a 2/3 részéig, a másik oldalt ráhatjuk. (Így kapunk egy három rétegű téglalapot.). 90 fokkal elfordítjuk, és 20 percig letakarva pihentetjük.
- Újra nyújtjuk és hajtogatjuk, ugyanúgy, mint az előbb, majd elforgatjuk 90 fokkal. Ismét 20 perc pihenő következik.
- Még egyszer hajtogatunk, ugyanúgy mint eddig, de utána még félbe is hatjuk a tésztát (6 réteg vastagságú négyzet lesz az eredmény). 20 percig letakarva pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
- A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk, kezünk között kicsit megsodorjuk, hogy szép magasak legyenek. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, lekenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal vagy sajttal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük őket. Inkább figyeljük, ne vegyük szentírásnak a 20 percet, ez változhat.
- Vesszőkosárban vagy süteményrácson kihűtjük a szépséges pogácsákat. :)
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 perc
- Sütés ideje: 20 perc
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Imádom a pogácsát! A leveles tésztás ugyan nem a kedvencem, de szinte minden más jöhet, csak kelt legyen :) Nem régen tudatosult bennem, hogy ennek ellenére régóta nem is sütöttem igazi pogácsát, csak ilyen-olyan piknik pitét és sajtos-vajas kiflit. Ezen éppen ideje volt változtatni! A vasárnapot ezért úgy időzítettem, hogy a pogácsasütés is beleférjen. Mivel éppen nagy főzőcskét csaptam, ez nem is okozott gondot, térültem-fordultam, gyorsan összegyúrtam a tésztát, aztán hajtogatás, szaggatás, sütés... Kezdetétől végéig ugyan sok idő, míg elkészül, de nincs vele nagyon sok munka. Az eredeti recept Horváth Ilona szakácskönyvéből származik, ott Tejfölös pogácsa - másképp néven fut. Ez egy szuper alaprecept! Én viszont mindenképpen krumplisat szerettem volna, mert az tovább puha marad, ezért kiegészítettem egy nagyobb szem főtt krumplival, plusz liszttel és sóval.
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!