Burgonyás-vajas pogácsa Mandulától
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 17 g
Zsír
-
Összesen 44.6 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 169 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1256.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 47 mg
-
Kálcium 107 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 46 mg
-
Foszfor 226 mg
-
Nátrium 826 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 95.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 67.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 352 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 74 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 115 micro
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 101.9 g
Zsír
-
Összesen 267.8 g
-
Telített zsírsav 153 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 1016 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7538.7 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 283 mg
-
Kálcium 643 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 276 mg
-
Foszfor 1355 mg
-
Nátrium 4954 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 573.8 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 404.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2113 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 438 micro
-
Kolin: 464 mg
-
Retinol - A vitamin: 2074 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 446 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 693 micro
- 8% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 30% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 17.8 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 68 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 502.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 19 mg
-
Kálcium 43 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 90 mg
-
Nátrium 330 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 27 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, sós vízben megfőzzük. Leöntjük róla a vizet, kihűtjük.
- A tejet a cukorral meglangyosítjuk, fölfuttatjuk az élesztőt.
- 70 dkg lisztet kimérünk, megsózzuk, elmorzsoljuk a krumplival és a vajjal.
- Közepébe fészket formázunk, belezúdítjuk az élesztős tejet, beleütünk egy tojást, és belekanalazzuk a tejfölt.
- Szép simára dolgozzuk a tésztát, ha szükséges, adunk hozzá lisztet vagy éppen langyos tejet/vizet.
- Megszórjuk liszttel, konyharuhával lefedve 1 órát pihentetjük.
- Következik a hajtogatás: A tésztát deszkára borítjuk, kétujjnyi vastag téglalap alakúra nyújtjuk. Képzeletben 3 függőleges részre osztjuk a tésztát, az egyik oldalát behajtjuk a 2/3 részéig, a másik oldalt ráhatjuk. (Így kapunk egy három rétegű téglalapot.). 90 fokkal elfordítjuk, és 20 percig letakarva pihentetjük.
- Újra nyújtjuk és hajtogatjuk, ugyanúgy, mint az előbb, majd elforgatjuk 90 fokkal. Ismét 20 perc pihenő következik.
- Még egyszer hajtogatunk, ugyanúgy mint eddig, de utána még félbe is hatjuk a tésztát (6 réteg vastagságú négyzet lesz az eredmény). 20 percig letakarva pihentetjük.
- A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
- A tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk, tetszőleges méretű szaggatóval kiszaggatjuk, kezünk között kicsit megsodorjuk, hogy szép magasak legyenek. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, lekenjük felvert tojással, megszórjuk magokkal vagy sajttal, és a forró sütőben kb. 20 perc alatt pirosra sütjük őket. Inkább figyeljük, ne vegyük szentírásnak a 20 percet, ez változhat.
- Vesszőkosárban vagy süteményrácson kihűtjük a szépséges pogácsákat. :)
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 278
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 26
- Össznézettség: 40601
- Feltöltés dátuma: 2014. január 15.
Ajánló
Utazásra, kirándulásra, estére, reggelire... Mindenhogyan kiváló. Még két nap múlva is puha, elég, ha letakarjuk egy konyharuhával.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Imádom a pogácsát! A leveles tésztás ugyan nem a kedvencem, de szinte minden más jöhet, csak kelt legyen :) Nem régen tudatosult bennem, hogy ennek ellenére régóta nem is sütöttem igazi pogácsát, csak ilyen-olyan piknik pitét és sajtos-vajas kiflit. Ezen éppen ideje volt változtatni! A vasárnapot ezért úgy időzítettem, hogy a pogácsasütés is beleférjen. Mivel éppen nagy főzőcskét csaptam, ez nem is okozott gondot, térültem-fordultam, gyorsan összegyúrtam a tésztát, aztán hajtogatás, szaggatás, sütés... Kezdetétől végéig ugyan sok idő, míg elkészül, de nincs vele nagyon sok munka. Az eredeti recept Horváth Ilona szakácskönyvéből származik, ott Tejfölös pogácsa - másképp néven fut. Ez egy szuper alaprecept! Én viszont mindenképpen krumplisat szerettem volna, mert az tovább puha marad, ezért kiegészítettem egy nagyobb szem főtt krumplival, plusz liszttel és sóval.