Boszorkánykrém
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
250g alma117 kcal
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
2g porcukor7 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
6g mazsola16 kcal
-
13g rum29 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
0g só0 kcal
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
1000g alma468 kcal
-
160g tojásfehérje83 kcal
-
7g porcukor27 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
22g mazsola66 kcal
-
50g rum116 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
0g só0 kcal
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
79.8g alma37 kcal
-
12.8g tojásfehérje7 kcal
-
0.6g porcukor2 kcal
-
0g fahéjrúd0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1.8g mazsola5 kcal
-
4g rum9 kcal
-
1.1g vaj8 kcal
-
0g só0 kcal
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.2 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 155.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 38 mg
-
Nátrium 71 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 37.5 g
-
Cukor 29 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 237.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 31 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 10 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 23 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 66 micro
-
β-crypt 25 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.6 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 621.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 32 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 71 mg
-
Foszfor 150 mg
-
Nátrium 282 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 149.9 g
-
Cukor 116 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 949.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 42 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 22 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 94 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 265 micro
-
β-crypt 99 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 261 micro
- 2% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 84% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 2 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 49.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 7 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 12 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 12 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 75.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 3 mg
-
Retinol - A vitamin: 7 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 21 micro
-
β-crypt 8 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
-
1 kg alma
-
4 db tojásfehérje
-
1 ek porcukor
-
1 db fahéjrúd
-
4 db szegfűszeg
-
1 marék mazsola
-
0.5 dl rum
-
1 ek vaj
-
1 csipet só
Elkészítés
- Az almát meghámozzuk, kis kockákra vágjuk, egy kanál vajon kicsit átfuttatjuk.
- Öntünk rá egy kis vizet, mellétesszük a fahéjat és a szegfűszeget, majd teljesen puhára pároljuk.
- Kihalásszuk a fűszereket, és az almát krémesre pürésítjük. Lehet botmixerrel is, én krumplinyomót használtam.
- Megvárjuk, míg teljesen kihűl. Addig rumba áztatjuk a mazsolát.
- Ha kihűlt az almapüré, a tojások fehérjét egy csipet sóval és a cukorral kemény habbá verjük.
- Beleforgatjuk az almapürét, és még pár percig verjük.
- Kis tálkákba osztjuk, és a tetejükre szórjuk a mazsolát.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 603
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 63401
- Feltöltés dátuma: 2010. december 21.
Ajánló
Bármilyen idénygyümölccsel elkészíthető, a lényeg, hogy a hab és a gyümölcspüré összekeverése után még vagy 5 percet dolgozzunk rajta a habverővel. A gugliba kíváncsiságból beírtam a nevét,a legtöbben gesztenyemasszára tálalják, de hogy őszinte legyek, a friss, házi pürén kívül a gesztenyés édességek általában nem nyűgöznek le. Ráadásul, ha gesztenyére ágyazunk, pont a lényeg, a leheletkönnyű desszert veszik el. Díszíthetjük ostyával, csokireszelékkel, finomra tört grillázzsal, dióval vagy mogyoróval, tálalhatjuk kekszen, de egy egyszerű piskótát is feldobhatunk vele, ha csak kísérőjének kínáljuk. Ha a cukrot kihagyjuk belőle, a legsalátarágósabb fogyókúrás is nyugodt szívvel megengedheti magának.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Kiskoromban imádtam a pöttyös és csíkos könyveket. Fehér Klára "Bezzeg az én időmben" című kislány-regénye a '30-as évek végén játszódik, a főszereplő lány családja nagyon szegény, és amikor az udvarlója bemutatja otthon, ezt a krémet készíti el, mert nagyon olcsó, de mégis különlegesebb, mint egy átlag piskóta. Évekig gondoltam rá, hogy majd egyszer megcsinálom, aztán elfelejtettem. Aztán pár hete találkoztam Katival, azzal a nagyon kedves NoSalty olvasóval, akiről már meséltem a Marlenka kapcsán. Kaptam tőle ajándékba egy csomó szakácskönyvet, sőt olyan kedves volt, hogy idős nagynénje évtizedek alatt összegyűjtött és gyönyörű gyöngybetűkkel lejegyzetelt receptgyűjteményét is lefénymásolta nekem. Hazaérve azonnal rávetettem magam, komolyan egy kincsesbánya! Na és ebben a csodás receptgyűjteményben megtaláltam a Boszorkánykrém receptjét. Igaz, ott eperrel készült, de hát most nincs eperszezon, én meg amúgy is az almás verzióra vágyom már vagy 15 éve. Külön érdekesség, hogy a recept szerint a habot egy órán át kell verni kézzel, akkor lesz a pici püréből és pár tojásból viszonylag nagy mennyiség. Na, én ennyire nem voltam bátor, habverővel csaltam, de aki gondolja, próbálja ki :). Ma vacsorára vendégek jöttek, Eszter mennyei Chili con carne-ját csináltam, ami után nagyon jól passzol a krém. Annyira könnyű, hogy minden nehéz fogás után lecsúszik, csak egy kis édes érzés marad utána. :)