r
Nosalty Logó

Bodza-eper és bodza-alma-körtedzsem

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Bodza-eper és bodza-alma-körtedzsem
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A bodza-eperdzsemhez (2 normál befőttes üveg)

A bodza-alma-körtedzsemhez (2 kisebb befőttes üveg)

Összesen 554 kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A bodza-eperdzsemhez (2 normál befőttes üveg)

A bodza-alma-körtedzsemhez (2 kisebb befőttes üveg)

Összesen 3333 kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A bodza-eperdzsemhez (2 normál befőttes üveg)

A bodza-alma-körtedzsemhez (2 kisebb befőttes üveg)

Összesen 97 kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    257.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    53 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    78 mg
  • Nátrium
    80 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    142.1 g
  • Cukor
    127 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    378.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    6 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    151 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    68 micro
  • Kolin:
    22 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    53 micro
  • β-crypt
    12 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    129 micro
Összesen 554 kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1547.4 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    317 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    253 mg
  • Foszfor
    469 mg
  • Nátrium
    481 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    852.5 g
  • Cukor
    761 mg
  • Élelmi rost
    68 mg

VÍZ

  • Összesen
    2271.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    36 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    908 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    67 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    408 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    321 micro
  • β-crypt
    73 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    773 micro
Összesen 3333 kcal
  • 0% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.4 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    45.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    14 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.2 g
  • Cukor
    23 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    67.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    27 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 97 kcal

Hozzávalók

A bodza-eperdzsemhez (2 normál befőttes üveg)

A bodza-alma-körtedzsemhez (2 kisebb befőttes üveg)

Elkészítés

A bodza-eperdzsemhez (2 normál befőttes üveg)

  1. Az epret megmossuk, alaposan átnézzük. A hibákat gondosan eltávolítjuk, a rosszabbakat kidobjuk, ne rontsa később a dzsem minőségét.
  2. Feldaraboljuk az epret. A cukorral és a citrom levével összekeverjük és 2-4 órát állni hagyjuk, hogy levet eresszen.
  3. Ezután a tetejére teszünk 10-12 előzőleg kicsit megrázott, és óvatosan leöblített bodzatányért úgy, hogy a virágok érintkezzenek az eperrel. Óvatosan belenyomkodjuk. Lefedjük és 12 órát pihentetjük.
  4. A bodzatányérokat leszedjük róla, átöntjük egy lábasba és tűzre tesszük. Felforraljuk, rászórjuk a dzsemfixet, majd forraljuk kicsit, hogy szuper állaga legyen. Próbaképpen kiskanálnyi mennyiséget egy hideg tányérra cseppentünk. Amennyiben az már kötni kezd, készen vagyunk.
  5. Sterilizált üvegekbe merjük. Vigyázzunk, hogy az üveg ne legyen hideg, hogy a hirtelen hő ne repessze el! Légmentesen lezárjuk az üvegeket, ha nem sikerül meg kell ismételni, hogy ne lehessen benyomni a fedelét középen. Pár percre fejtetőre fordítjuk. Ezután már mehetnek is a száraz dunsztba, meleg takarók vagy paplan közé, legalább egy éjszakára, ezalatt szépen megköt.
  6. Az almát és körtét meghámozzuk, feldaraboljuk, majd az epres változathoz hasonlóan járunk el az elkészítés során. A mennyiség természetesen növelhető a hozzávalók arányával egyetemben.
  7. Amennyiben ragaszkodunk a lekvár variánshoz, úgy az alapanyagokat botmixerrel vagy turmixszal pépesítjük.
  • Receptkönyvben: 79
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6923
  • Feltöltés dátuma: 2012. június 02.

Ajánló

Bor ajánlat: vörösbor, pl. Pinot Noire-t.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Mindenképpen ki szerettem volna próbálni valami bodzás finomságot, és mivel éppen megérett az első adag eper a kertben, így erre a variációra esett a választásom. Azonban több bodzát szedtünk, mint kellett volna, eprünk viszont nem volt több, így az otthon még fellelhető gyümölcsökből gazdálkodva készítettem 2 kisebb üveg dzsemet, alma-körte-bodza változatban is. Azt hiszem, jövőre készül még több variáció is! :) Mivel nálunk az eper a kertben terem és a bodzát is egy csendes út mentén szedtük, így megközelítőleg tudom megjelölni a költséget. Persze, aki otthon termeszt, legalább saját fogyasztásra, rengeteget megspórolhat! FONTOS, hogy a közterületen szedett bodza ne legyen közvetlenül főúton, hiszen az kipufogógáztól szennyezett, illetve figyeljük, hogy tetvektől mentes növényt tegyünk a gyümölcsre.

Hozzávalók

A bodza-eperdzsemhez (2 normál befőttes üveg)

A bodza-alma-körtedzsemhez (2 kisebb befőttes üveg)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...