r
Nosalty Logó

Birsalmás pite Petra konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Petra
Birsalmás pite Petra konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A töltelékhez

Az omlós tésztához

Összesen 545 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A töltelékhez

Az omlós tésztához

Összesen 3274 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír

A töltelékhez

Az omlós tésztához

Összesen 172 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    8.6 g

Zsír

  • Összesen
    22.5 g
  • Telített zsírsav
    13 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    114 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    25 mg
  • Kálcium
    47 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    22 mg
  • Foszfor
    112 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.5 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    146.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    198 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    23 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    28 micro
  • Kolin:
    60 mg
  • Retinol - A vitamin:
    194 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    40 micro
  • β-crypt
    7 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 545 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    51.7 g

Zsír

  • Összesen
    135 g
  • Telített zsírsav
    79 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    39 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    683 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1463.8 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    150 mg
  • Kálcium
    280 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    674 mg
  • Nátrium
    208 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    477 g
  • Cukor
    154 mg
  • Élelmi rost
    20 mg

VÍZ

  • Összesen
    880.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1188 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    137 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    167 micro
  • Kolin:
    359 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1161 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    242 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    568 micro
Összesen 3274 kcal
  • 3% Fehérje
  • 31% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.7 g

Zsír

  • Összesen
    7.1 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    77 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    35 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    25.1 g
  • Cukor
    8 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    46.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    63 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    19 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 172 kcal

Hozzávalók

A töltelékhez

Az omlós tésztához

Elkészítés

A töltelékhez

  1. A hozzávalókból omlós tésztát készítünk így, fóliába csomagoljuk, és hűtőbe tesszük min. 1 órára.
  2. Közben előkészítjük a tölteléket: a birsalmákat alaposan megmossuk, felnegyedeljük, magházukat kivágjuk.
  3. Lábasba tesszük a birsalmát, felengedjük vízzel, belefacsarjuk a citrom levét, és beledobjuk a kifacsart citromokat is. Lefedve félpuhára főzzük. Leszűrjük (3,5 dl kompótlevete felfogunk), és hűlni hagyjuk. Meghámozzuk a cikkeket, és falatnyi szeletekre vágjuk.
  4. A kompótlevet felmelegítjük a vaníliarúddal, a kikapart magjaival és a cukor felével. Egy kevés lével csomómentesre keverjük a keményítőt, hozzáadjuk, és kevergetve addig főzzük, míg besűrűsödik.
  5. Az omlós tészta 2/3-át enyhén lisztezett felületen akkorára nyújtjuk, hogy kényelmesen ki tudjuk bélelni vele a piteformánkat. (A maradék harmadból vagy készítünk még két kicsit pitét, vagy lefóliázva a mélyhűtőbe dugjuk, és máskor használjuk fel.)
  6. Sütőpapírral borítjuk a pitetésztát, babbal (vagy egyéb nehezékkel, pl. rizs stb.) lenyomatjuk, és sütőbe tesszük 10 percre (vaksütés). 10 perc elteltével levesszük a nehezéket és a sütőpapírt, további kb. 4-5 percig sütjük. Amikor világos színű, és átsült, kivesszük.
  7. Megkenjük a vaníliás birsalmakrémmel, ráhalmozzuk a maradék cukorban átforgatott birsalmaszeleteket.
  8. 25-30 perc alatt készre sütjük. Hűlni hagyjuk.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 25 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 254
  • Tegnapi nézettség: 2
  • 7 napos nézettség: 7
  • Össznézettség: 18664
  • Feltöltés dátuma: 2011. november 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szeretem az őszt, úgy ahogy van. A sárguló levelekkel, a zörgő avarral a lábam alatt, a csípős reggelekkel, na és persze a birsalmával a kosaramban hazafelé a piacról. Nagy a szerelem a birsalma és köztem, egyetlen tényező szab gátat annak, hogy ne készítsem állandóan: csak én rajongok érte itthon ennyire...Ennek a pitének az utolsó szeletéért sem kell megküzdenem majd senkivel.

Hozzávalók

A töltelékhez

Az omlós tésztához

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...