r
Nosalty Logó

Barátfüle és nudli burgonyás tésztából

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Fahéj
Barátfüle és nudli burgonyás tésztából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 772 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 3086 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 178 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.6 g

Zsír

  • Összesen
    21.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    674.9 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    36 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    256 mg
  • Nátrium
    214 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    126.6 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    170.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    105 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    37 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    80 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    22 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 772 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    66.2 g

Zsír

  • Összesen
    86.1 g
  • Telített zsírsav
    33 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    18 g
  • Koleszterin
    288 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2699.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    145 mg
  • Kálcium
    357 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    288 mg
  • Foszfor
    1024 mg
  • Nátrium
    857 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    506.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    28 mg

VÍZ

  • Összesen
    681.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    419 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    148 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    28 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    322 micro
  • Kolin:
    288 mg
  • Retinol - A vitamin:
    413 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    87 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    365 micro
Összesen 3086 kcal
  • 5% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 51% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    5 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    17 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    155.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    21 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    49 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    29.2 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    39.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    17 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    21 micro
Összesen 178 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A jól megtisztított héjú burgonyát héjában megfőzzük. Hagyjuk hűlni, majd héját lehúzzuk, krumplinyomón áttörjük. Ennek híján villával is összetörhetjük, de akkor végezzünk alapos munkát!
  2. Az olajon egy nagyobb lábasban megpirítjuk a zsemlemorzsát és félretesszük.
  3. A hideg törtburgonyát összekeverjük a tojással, vajjal, jó csipet sóval és kb. 30 dkg liszttel, ezt a krumpli lisztessége határozza meg. A tészta legyen rugalmas, nem túl kemény, jól nyújtható, és minél kevésbé ragadjon.
  4. Vizet teszünk fel főni egy nagyobb fazékban, enyhén megsózzuk.
  5. Két darabra választjuk a tésztát. Egyik felét erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A felére szabályos közönként teáskanálnyi halmokat rakunk a szilvalekvárból, majd a tészta másik felét ráhajtva ujjunkkal jól letapicskáljuk a lekvárkupacok közti részeket. Derelyemetszővel négyzeteket vágunk, és igyekszünk, hogy a lekvárhalmok a négyzetek közepére kerüljenek.
  6. Fővő vízbe tesszük 8-10-esével, és csak addig főzzük, míg mind feljön a víz színére. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
  7. A nudlikhoz kisujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és ujjnyi csíkokra vágjuk. Egy csíkot apró kockákra szabdalunk, és alatt minden kis kockát megsodrunk, megsodorjuk, hogy helyes kis egyforma nudlikká váljanak. Így járunk el az összes többi tésztacsíkkal, de közben folyamatosan lisztezzük a deszkát és a tésztát, mert szeret összeragadni.
  8. A nudlikat, ahogy folyamatosan készítjük, már főzzük is, ha összegyűlik egy-egy összmarékra való. Ez az adag kb. 3 főzésnyi. Ha feljönnek a víz tetejére, jöhet a szűrőkanál, meg a pirított morzsa.
  9. Porcukorral vagy fahéjas porcukorral tálaljuk. De csak úgy magában is nagyon finom, mi úgy ettük régen.
  • Elkészítettem: 30 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1151
  • Tegnapi nézettség: 55
  • 7 napos nézettség: 302
  • Össznézettség: 303998
  • Feltöltés dátuma: 2012. december 02.

Ajánló

A nudlikat éppenségel vágni is lehet sodrás helyett, hogy a kinyújtott tésztát apró, hosszúkás téglalapokká szabdaljuk, amiknek vastagsága és szélessége megegyezik. De az közel se olyan szép! :)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Imádtam nézni, ahogy készül otthon a barátfüle meg a nudli, hiszen ez a kettő nálunk mindig együtt járt. Nagymama nyújtotta és vágta a tésztát. Nagytata ült a konyhaasztalnál, és kifogyhatatlan türelemmel meg hihetetlenül gyors, begyakorlott mozdulatokkal gyártotta a nudlikat. Csak úgy szaladtak ki hatalmasnak tűnő tenyere alól a kis kecses, szinte egyforma tésztácskák. Még most is látom magam előtt: egy mozdulat maga felé, egy ellentétesen, megint egy maga felé, aztán újra vissza, és ezzel együtt már sodródott is ki a keze alól a többi mellé az újonan készült nudli. Még most is hallom azt a kis surranó-susogó hangot, amit a tenyere adott ritmusosan a deszkához érve: taram-tatam, taram-tatam. Néha maga mellé ültetett, és én is próbáltam négy mozdulattal nudlit sodorni, de sose sikerült, s ha mégis, akkor is csak lassabban és csáléra. Azt hittem, sose tanulom meg, pedig ő olyan aranyosan bíztatott, "jó' van az, kislyányom". Azóta is, ha nudlit készítek, különösen ügyelek arra, hogy én is "taram-tatam" idő alatt megsodorjak egyet. Nagyon büszke vagyok, hogy ez már egy jó ideje sikerül is nekem.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...