Barátfüle és nudli burgonyás tésztából
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g burgonya144 kcal
-
75g finomliszt273 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g só0 kcal
-
50g szilvalekvár78 kcal
-
71 kcal
-
25g zsemlemorzsa99 kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
300g finomliszt1092 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g só0 kcal
-
200g szilvalekvár310 kcal
-
32g napraforgó olaj283 kcal
-
100g zsemlemorzsa395 kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
57.6g burgonya33 kcal
-
17.3g finomliszt63 kcal
-
3.2g tojás4 kcal
-
2.9g vaj21 kcal
-
0g só0 kcal
-
11.5g szilvalekvár18 kcal
-
1.8g napraforgó olaj16 kcal
-
5.8g zsemlemorzsa23 kcal
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.6 g
Zsír
-
Összesen 21.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 72 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 674.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 36 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 72 mg
-
Foszfor 256 mg
-
Nátrium 214 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 126.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 170.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 105 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 80 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 22 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 66.2 g
Zsír
-
Összesen 86.1 g
-
Telített zsírsav 33 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 288 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2699.7 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 145 mg
-
Kálcium 357 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 288 mg
-
Foszfor 1024 mg
-
Nátrium 857 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 506.5 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 28 mg
VÍZ
-
Összesen 681.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 419 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 40 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 322 micro
-
Kolin: 288 mg
-
Retinol - A vitamin: 413 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 87 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 365 micro
- 5% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 51% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 5 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 17 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 155.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 21 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 49 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 39.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 24 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 21 micro
Hozzávalók
-
30 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
só ízlés szerint
-
4 ek napraforgó olaj
-
10 dkg zsemlemorzsa
Elkészítés
- A jól megtisztított héjú burgonyát héjában megfőzzük. Hagyjuk hűlni, majd héját lehúzzuk, krumplinyomón áttörjük. Ennek híján villával is összetörhetjük, de akkor végezzünk alapos munkát!
- Az olajon egy nagyobb lábasban megpirítjuk a zsemlemorzsát és félretesszük.
- A hideg törtburgonyát összekeverjük a tojással, vajjal, jó csipet sóval és kb. 30 dkg liszttel, ezt a krumpli lisztessége határozza meg. A tészta legyen rugalmas, nem túl kemény, jól nyújtható, és minél kevésbé ragadjon.
- Vizet teszünk fel főni egy nagyobb fazékban, enyhén megsózzuk.
- Két darabra választjuk a tésztát. Egyik felét erősen lisztezett deszkán kinyújtjuk. A felére szabályos közönként teáskanálnyi halmokat rakunk a szilvalekvárból, majd a tészta másik felét ráhajtva ujjunkkal jól letapicskáljuk a lekvárkupacok közti részeket. Derelyemetszővel négyzeteket vágunk, és igyekszünk, hogy a lekvárhalmok a négyzetek közepére kerüljenek.
- Fővő vízbe tesszük 8-10-esével, és csak addig főzzük, míg mind feljön a víz színére. Ekkor szűrőkanállal kiszedjük, és a pirított zsemlemorzsába forgatjuk.
- A nudlikhoz kisujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és ujjnyi csíkokra vágjuk. Egy csíkot apró kockákra szabdalunk, és alatt minden kis kockát megsodrunk, megsodorjuk, hogy helyes kis egyforma nudlikká váljanak. Így járunk el az összes többi tésztacsíkkal, de közben folyamatosan lisztezzük a deszkát és a tésztát, mert szeret összeragadni.
- A nudlikat, ahogy folyamatosan készítjük, már főzzük is, ha összegyűlik egy-egy összmarékra való. Ez az adag kb. 3 főzésnyi. Ha feljönnek a víz tetejére, jöhet a szűrőkanál, meg a pirított morzsa.
- Porcukorral vagy fahéjas porcukorral tálaljuk. De csak úgy magában is nagyon finom, mi úgy ettük régen.
- Elkészítettem: 30 alkalommal
- Receptkönyvben: 1151
- Tegnapi nézettség: 55
- 7 napos nézettség: 302
- Össznézettség: 303998
- Feltöltés dátuma: 2012. december 02.
Ajánló
A nudlikat éppenségel vágni is lehet sodrás helyett, hogy a kinyújtott tésztát apró, hosszúkás téglalapokká szabdaljuk, amiknek vastagsága és szélessége megegyezik. De az közel se olyan szép! :)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Imádtam nézni, ahogy készül otthon a barátfüle meg a nudli, hiszen ez a kettő nálunk mindig együtt járt. Nagymama nyújtotta és vágta a tésztát. Nagytata ült a konyhaasztalnál, és kifogyhatatlan türelemmel meg hihetetlenül gyors, begyakorlott mozdulatokkal gyártotta a nudlikat. Csak úgy szaladtak ki hatalmasnak tűnő tenyere alól a kis kecses, szinte egyforma tésztácskák. Még most is látom magam előtt: egy mozdulat maga felé, egy ellentétesen, megint egy maga felé, aztán újra vissza, és ezzel együtt már sodródott is ki a keze alól a többi mellé az újonan készült nudli. Még most is hallom azt a kis surranó-susogó hangot, amit a tenyere adott ritmusosan a deszkához érve: taram-tatam, taram-tatam. Néha maga mellé ültetett, és én is próbáltam négy mozdulattal nudlit sodorni, de sose sikerült, s ha mégis, akkor is csak lassabban és csáléra. Azt hittem, sose tanulom meg, pedig ő olyan aranyosan bíztatott, "jó' van az, kislyányom". Azóta is, ha nudlit készítek, különösen ügyelek arra, hogy én is "taram-tatam" idő alatt megsodorjak egyet. Nagyon büszke vagyok, hogy ez már egy jó ideje sikerül is nekem.