Báli ruhás hercegnőburgonya
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
250g burgonya144 kcal
-
13g margarin90 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
0g só0 kcal
-
25g céklalé9 kcal
-
18 kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1000g burgonya578 kcal
-
50g margarin359 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
0g só0 kcal
-
100g céklalé37 kcal
-
71 kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
82.1g burgonya47 kcal
-
4.1g margarin29 kcal
-
4.9g tojássárgája16 kcal
-
0g só0 kcal
-
8.2g céklalé3 kcal
-
0.7g napraforgó olaj6 kcal
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.2 g
Zsír
-
Összesen 16.2 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 163 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 283.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 166 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.4 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 158.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 37 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 50 micro
-
Kolin: 147 mg
-
Retinol - A vitamin: 152 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 91 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 181 micro
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25 g
Zsír
-
Összesen 65 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 30 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 18 g
-
Koleszterin 651 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1134.7 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 177 mg
-
Foszfor 664 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 141.7 g
-
Cukor 14 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 634 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 638 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 148 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 62 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 201 micro
-
Kolin: 589 mg
-
Retinol - A vitamin: 607 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 365 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 724 micro
- 3% Fehérje
- 16% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.1 g
Zsír
-
Összesen 5.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 53 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 93.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 14 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 55 mg
-
Nátrium 6 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 52.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 48 mg
-
Retinol - A vitamin: 50 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 30 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Hozzávalók
-
1 kg burgonya
-
5 dkg margarin
-
3 db tojássárgája
-
só ízlés szerint
-
10 ek céklalé
Elkészítés
- A burgonyát megtisztítjuk, felkarikázzuk és sós vízben puhára főzzük. Leszűrjük, és még forrón krumplinyomóval összetörjük. Közben hozzáadjuk a margarint is, hogy szépen beleolvadjon és krémessé varázsolja a masszát. Ízlés szerint sózzuk, ízesítjük. (Úgy készítjük elő a burgonyát, mint a krumplipürét szoktuk.) Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Miután kihűlt a pürénk, alaposan elkeverjük benne a tojások sárgáját (a tojásfehérjét félretesszük, arra a recepthez nincs szükség).
- Kettéosztjuk a burgonyamasszát, és az egyik feléhez evőkanalanként hozzáadjuk a céklalevet (több vagy kevesebb céklalevet is használhatunk a kívánt szín eléréséig).
- A felhasznált céklalé lehet bolti is, de én a céklasalátáról szoktam leönteni, leszűrni a recepthez megkívánt mennyiséget. (Céklasaláta: 1 kg héjában megsütött, megtisztított és felkarikázott céklához 1,5 citrom kifacsart levét, 1 tk sót és 1 kk édesítőt adok, majd felöntöm vízzel, hogy a céklát teljesen ellepje a tálban.)
- Nyomózsákba vagy tortadíszítőbe (tipp: esetleg üres, tiszta majonézes dobozba) töltjük a rózsaszín, céklás masszát, és sütőpapírral bélelt tepsire (ecset segítségével olajjal is lekenem) kis formákat nyomunk. A burgonyapép maradék, színtelen részével is ugyanígy járunk el. Végül 200 C fokra előmelegített sütőben készre sütjük. Tálaláskor a pink és a fehér színű hercegnő burgonyát vegyesen helyezzük a kínálótálra.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 34
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 9
- Össznézettség: 9221
- Feltöltés dátuma: 2016. február 04.
Ajánló
Gyakorló anyukák és baby-sitterek jól tudják, hogy a legnagyobb ételkritikusoknak, a gyerekeknek a legnehezebb a fogukra való (ugyanakkor tápláló) ételt készíteni. Sokszor mesébe illő jelenetekkel kell fűszerezni még egy hétköznapi étkezést is, hogy falatonként leimádkozzunk valamit a torkukon. A burgonya ebben a szemet gyönyörködtető formában nagyon kelendő, így hasonlóan válogatós porontyok szüleinek jó szívvel ajánlom a receptet, és persze azoknak is, akik ezzel a látványos körettel díszített asztalnál kápráztatnák el szeretteiket. A maradék burgonyapürét is átvarázsolhatjuk a recepttel, nálam kiváló újrahasznosítási módnak bizonyult.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Külföldi au-pair munkám során minden kreativitásomra szükségem volt, hogy három pici nagyon válogatós gyereket esténként vacsoraasztalhoz ültessek és (ha minden jól megy) megetessek. Sokszor már csak az ételszínezés (kizárólag természetes módú) praktikája segített. A hercegnőburgonyának ezt a továbbgondolt változatát az én kis 5 éves madárcsontú balerina csemetém (tele szájjal) nevezte el bálban táncoló burgonyának, amit aztán mindig jóízűen majszolgatott. Tapasztalat, hogy a pink színnel az egyszerű krumpliétel még a legválogatósabb kicsiknek is eladható.