r
Nosalty Logó

Ángádzsábur (örmény churutos fülleves)

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Hering András
Ángádzsábur (örmény churutos fülleves)
adag
Idő
perc
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

216
Kalória
7.7g
Fehérje
20.5g
Szénhidrátok
9.4g
Zsír
94.8g
Víz
67.4g
Koleszterin
1.6g
Rost
2.7g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 216 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
Összesen 49 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    7.7 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    67 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1249.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    79 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    125 mg
  • Nátrium
    1005 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    94.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    141 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    26 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    296 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    47 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    64 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    920 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1056 micro
Összesen 216 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    38.4 g

Zsír

  • Összesen
    46.9 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    337 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6248.7 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    393 mg
  • Vas
    9 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    625 mg
  • Nátrium
    5023 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    102.4 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    473.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    704 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    130 mg
  • D vitamin:
    46 micro
  • K vitamin:
    1482 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    237 micro
  • Kolin:
    269 mg
  • Retinol - A vitamin:
    319 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    4599 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5278 micro
Összesen 1079 kcal
  • 6% Fehérje
  • 15% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 72% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    285.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    29 mg
  • Nátrium
    230 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

Víz

  • Összesen
    21.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    32 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    68 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    12 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    210 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    241 micro
Összesen 49 kcal

Elkészítés

  1. Elsőként húslevest készítünk: a hagyományos örmény ángádzsáburlevest marhahúslevesből készítik, így az alapléhez nagyjából 2 kg marhaszegy és marhalábszár, 6 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 kisebb zeller, 1 hagyma, 10 dkg gomba, 1 paprika, 2 csokor petrezselyemzöld, 10-15 szem bors, só, és (ha akad) finomfű szükséges. Ezen alapanyagokból lassan főzzünk húslevest.
  2. Ha megfőtt, leszűrjük, és csak az alaplevet használjuk fel az ángádzsáburleves készítéséhez.
  3. A borjúhúst késes aprítógépben ledaráljuk, fűszerezzük kevés sóval és borssal.
  4. A levesbetéthez derelyetésztát készítünk: a lisztet a tojással összegyúrjuk. Nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd 2x2 cm nagyságú darabokra szeleteljük, és a darált borjúhússal megtöltjük (mindegyik kis négyzet közepére rakunk egy borsónyi/késhegyni húspépet).
  5. Hogy hogyan lesz belőle ángáds (avagy apró fülecskék)? A derelyéket úgy hajtjuk össze, hogy a tészta fül alakot nyerjen: előbb félbe, téglalap alakúra, majd az átlósan két szembenálló sarkát egymásra hajtogatva összecsippentjük őket. Felhasználásig egy tiszta abroszra kiterítve, vagy lisztezett felületen, letakarva hagyjuk, hogy kissé megszikkadjanak a levesbetétek.
  6. A húslébe belefőzzük az apró, töltött tésztabatyukat.
  7. Amikor a tészta megfőtt, a churutot lereszeljük, elkeverjük 1 dl tejföllel, kevés forró levest öntünk hozzá, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ezzel savanyítjuk a levest.
  8. Tálalásakor (ízlés szerint) további churutot vagy tejfölt is adhatunk a leveshez.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés ideje: 180 perc

Erdélyi utazásaim során találkoztam elsőként a churuttal (ejtsd hurut), mint alapanyaggal, ami az erdélyi örmények egyik jellegzetes ételízesítője, és az ángádzsáburleves egyik alapvető hozzávalója. A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyve és a helyi, gyergyói örmény emberek receptúrája alapján dolgoztam fel.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Húsvéti sonkaleves tejfölösen

Húsvétkor érdemes a sonka főzőlevét is felhasználni, például ebben a laktató és ízes sonkalevesben! Természetesen a húsvéti sonkából is kerül bele, de az ízek nagyját a sonka ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus májgombócleves

Egy egyszerű zöldséglevest viszonylag könnyen varázsolhatunk gazdag, tartalmas levessé, főleg, ha májgombócokat főzünk hozzá. Igazi klasszikus recept, amin tényleg nincs miért csavarni ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!