Ángádzsábur (örmény churutos fülleves)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Hering András
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
300g alaplé21 kcal
-
18g vöröshagyma7 kcal
-
20g gomba4 kcal
-
18g petrezselyem6 kcal
-
20g finomliszt73 kcal
-
11g tojás14 kcal
-
10g borjúhús12 kcal
-
0 kcal
-
40g tejföl79 kcal
Összesen
216
kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
1500g alaplé105 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
100g gomba21 kcal
-
90g petrezselyem32 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
50g borjúhús59 kcal
-
0 kcal
-
200g tejföl396 kcal
Összesen
1079
kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
68.6g alaplé5 kcal
-
4.1g vöröshagyma1 kcal
-
4.6g gomba1 kcal
-
4.1g petrezselyem1 kcal
-
4.6g finomliszt17 kcal
-
2.5g tojás3 kcal
-
2.3g borjúhús3 kcal
-
0 kcal
-
9.1g tejföl18 kcal
Összesen
49
kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 7.7 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 67 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1249.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 79 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 125 mg
-
Nátrium 1005 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 20.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 94.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 141 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 26 mg
-
D vitamin: 9 micro
-
K vitamin: 296 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 64 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 920 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1056 micro
Összesen
216
kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 38.4 g
Zsír
-
Összesen 46.9 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 337 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6248.7 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 70 mg
-
Kálcium 393 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 625 mg
-
Nátrium 5023 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 102.4 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 473.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 704 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 130 mg
-
D vitamin: 46 micro
-
K vitamin: 1482 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 237 micro
-
Kolin: 269 mg
-
Retinol - A vitamin: 319 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4599 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5278 micro
Összesen
1079
kcal
- 6% Fehérje
- 15% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 72% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 285.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 18 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 29 mg
-
Nátrium 230 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 21.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 32 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 2 micro
-
K vitamin: 68 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 12 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 210 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 241 micro
Összesen
49
kcal
Hozzávalók
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
10 dkg gomba
-
2 csokor petrezselyem
-
10 dkg finomliszt
-
1 db tojás
-
5 dkg borjúhús
-
2 dl tejföl
Elkészítés
- Elsőként húslevest készítünk: a hagyományos örmény ángádzsáburlevest marhahúslevesből készítik, így az alapléhez nagyjából 2 kg marhaszegy és marhalábszár, 6 sárgarépa, 3 petrezselyem, 1 karalábé, 1 kisebb zeller, 1 hagyma, 10 dkg gomba, 1 paprika, 2 csokor petrezselyemzöld, 10-15 szem bors, só, és (ha akad) finomfű szükséges. Ezen alapanyagokból lassan főzzünk húslevest.
- Ha megfőtt, leszűrjük, és csak az alaplevet használjuk fel az ángádzsáburleves készítéséhez.
- A borjúhúst késes aprítógépben ledaráljuk, fűszerezzük kevés sóval és borssal.
- A levesbetéthez derelyetésztát készítünk: a lisztet a tojással összegyúrjuk. Nagyon vékonyra kinyújtjuk, majd 2x2 cm nagyságú darabokra szeleteljük, és a darált borjúhússal megtöltjük (mindegyik kis négyzet közepére rakunk egy borsónyi/késhegyni húspépet).
- Hogy hogyan lesz belőle ángáds (avagy apró fülecskék)? A derelyéket úgy hajtjuk össze, hogy a tészta fül alakot nyerjen: előbb félbe, téglalap alakúra, majd az átlósan két szembenálló sarkát egymásra hajtogatva összecsippentjük őket. Felhasználásig egy tiszta abroszra kiterítve, vagy lisztezett felületen, letakarva hagyjuk, hogy kissé megszikkadjanak a levesbetétek.
- A húslébe belefőzzük az apró, töltött tésztabatyukat.
- Amikor a tészta megfőtt, a churutot lereszeljük, elkeverjük 1 dl tejföllel, kevés forró levest öntünk hozzá, és a forrásban lévő leveshez adjuk. Ezzel savanyítjuk a levest.
- Tálalásakor (ízlés szerint) további churutot vagy tejfölt is adhatunk a leveshez.
- Receptkönyvben: 7
- Tegnapi nézettség: 5
- 7 napos nézettség: 47
- Össznézettség: 4003
- Feltöltés dátuma: 2023. szeptember 30.
Ajánló
Az ángádzsábur egy igazi ünnepi "csodaleves", aminek alapja a jó erős húsleves, amit marhafarokból, velős csontból és/vagy marhaszegyből illetve marhalábszárból főzve sok zöldséggel, borjúhússal töltött tésztafülecskékkel főznek, majd tejfölben oldott churuttal ízesítik/savanyítják.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Hering András
189 recept
Erdélyi utazásaim során találkoztam elsőként a churuttal (ejtsd hurut), mint alapanyaggal, ami az erdélyi örmények egyik jellegzetes ételízesítője, és az ángádzsáburleves egyik alapvető hozzávalója. A receptet Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyve és a helyi, gyergyói örmény emberek receptúrája alapján dolgoztam fel.