r
Nosalty Logó

Abált hasaalja szalonna Mikibácsitól

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Mikibácsi
Abált hasaalja szalonna Mikibácsitól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 415 kcal
  • 2% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 3324 kcal
  • 2% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 183 kcal
  • 2% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.2 g

Zsír

  • Összesen
    43.5 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    21 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    56 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1069.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    12 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    5 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    991 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    173.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 415 kcal
  • 2% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.5 g

Zsír

  • Összesen
    348.2 g
  • Telített zsírsav
    126 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    164 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    41 g
  • Koleszterin
    450 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8554.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    38 mg
  • Foszfor
    470 mg
  • Nátrium
    7930 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    1389.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    15 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    23 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    21 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 3324 kcal
  • 2% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 78% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    1.8 g

Zsír

  • Összesen
    19.1 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    469.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    5 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    26 mg
  • Nátrium
    435 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.6 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    76.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 183 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hasaalja szalonnát négyszögletesre formázzuk kés segítségével. Zománcos, fémfülű lábasba tesszük, felöntjük vízzel, beletesszük a sót, a kétfelé vágott vöröshagymát, szemes borsot. Rátesszük a fedőt, és sütőbe rakjuk. Beállítjuk a sütőt 120C fokra, és kb. 4,5 órát lassan főzzük. A mangalicának egész más a bőrszerkezete, mint a hagyományos sertésnek, tovább kell főzni legalább egy órával. Természetesen gázlángon is lehet óvatosan főzni, de nekem így egyszerűbb volt. Akkor jó, ha a villa könnyedén átszúrja a bőrréteget.
  2. A főzővízben kihűlt szalonnát kiemeljük a lábasból, tetejét késsel bekockázzuk, de a bőrt nem vágjuk át. A résekbe nyomkodjuk a pépesített fokhagymát, vastagon beszórjuk a fűszerpaprikával, és hidegre tesszük. Fontos a kóstolás: Aki sósabban szereti, még utánasózhat.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 45
  • Tegnapi nézettség: 10
  • 7 napos nézettség: 78
  • Össznézettség: 28708
  • Feltöltés dátuma: 2017. február 01.

Ajánló

A sós szalonna főzőlé tetejéről a kifőtt zsírréteget tegyük el, a sós, de nagyon finom főzővizet én flakonban lefagyasztottam, ideális lesz főzelékekhez, ragukhoz. Ideális reggeli étel puha kenyérrel és savanyúsággal, előtte vasárnap reggel egy korty szilvapálinkával.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Abált hasaalja szalonna Mikibácsitól
Mikibácsi 42 recept

Disznóvágást tartottunk hentes szakember segítségével, hogy népes családunk olyan minőségű húskészítményeket fogyasszon, amelyet ízben megszokott. Egy normál és egy mangalica disznót dolgoztunk fel. A megtisztított, perzselt disznó hátáról könnyen le lehet húzni a bőrt, az ember befúrja az ujját a bőr és a szalonnaréteg közé, és már könnyedén fejtheti le a bőrt. (Vesd össze a régi magyar kínzási móddal: Szíjat hasítok a hátadból.) De bezzeg a hasaalja szalonnánál ez tiszta kínlódás, nehezen válik el a bőr a zsírrétegtől. A hentes látványosan nem szereti a szalonnában lévő húsrétegeket kivagdosni, lassan megy, kevés eredménnyel, ez látványosan utált munkafázis. Ezért is fogadta nagy örömmel, hogy a mangalica hasaalji részét én elviszem sütni. Ennek a kevésbé húsos részéből készült az abált szalonna, a húsosabb részek sütését másik receptben mutatom meg. Az eredmény elsőre is biztató, a szakértő zsűri igen gyorsan elfogyasztotta.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...