Abált hasaalja szalonna Mikibácsitól
- 2% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
409 kcal
-
11g vöröshagyma4 kcal
-
3g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
150g víz0 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
0 kcal
- 2% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
500g mangalica szalonna3275 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
20g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
1200g víz0 kcal
-
12g fokhagyma16 kcal
-
0 kcal
- 2% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
27.4g mangalica szalonna180 kcal
-
4.9g vöröshagyma2 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
65.9g víz0 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
0 kcal
- 2% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.2 g
Zsír
-
Összesen 43.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1069.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 12 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 59 mg
-
Nátrium 991 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 173.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 2 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 2% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.5 g
Zsír
-
Összesen 348.2 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 164 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 41 g
-
Koleszterin 450 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8554.6 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 9 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 38 mg
-
Foszfor 470 mg
-
Nátrium 7930 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 11.2 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 1389.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 15 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 9 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 21 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 15 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
- 2% Fehérje
- 0% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 78% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.8 g
Zsír
-
Összesen 19.1 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 469.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 5 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 26 mg
-
Nátrium 435 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 0.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 76.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 1 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
-
500 g mangalica szalonna
-
1 közepes db vöröshagyma
-
20 g só
-
10 szem fekete bors
-
4 gerezd fokhagyma
-
4 teáskanál fűszerpaprika
Elkészítés
- A hasaalja szalonnát négyszögletesre formázzuk kés segítségével. Zománcos, fémfülű lábasba tesszük, felöntjük vízzel, beletesszük a sót, a kétfelé vágott vöröshagymát, szemes borsot. Rátesszük a fedőt, és sütőbe rakjuk. Beállítjuk a sütőt 120C fokra, és kb. 4,5 órát lassan főzzük. A mangalicának egész más a bőrszerkezete, mint a hagyományos sertésnek, tovább kell főzni legalább egy órával. Természetesen gázlángon is lehet óvatosan főzni, de nekem így egyszerűbb volt. Akkor jó, ha a villa könnyedén átszúrja a bőrréteget.
- A főzővízben kihűlt szalonnát kiemeljük a lábasból, tetejét késsel bekockázzuk, de a bőrt nem vágjuk át. A résekbe nyomkodjuk a pépesített fokhagymát, vastagon beszórjuk a fűszerpaprikával, és hidegre tesszük. Fontos a kóstolás: Aki sósabban szereti, még utánasózhat.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 45
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 49
- Össznézettség: 29029
- Feltöltés dátuma: 2017. február 01.
Ajánló
A sós szalonna főzőlé tetejéről a kifőtt zsírréteget tegyük el, a sós, de nagyon finom főzővizet én flakonban lefagyasztottam, ideális lesz főzelékekhez, ragukhoz. Ideális reggeli étel puha kenyérrel és savanyúsággal, előtte vasárnap reggel egy korty szilvapálinkával.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Disznóvágást tartottunk hentes szakember segítségével, hogy népes családunk olyan minőségű húskészítményeket fogyasszon, amelyet ízben megszokott. Egy normál és egy mangalica disznót dolgoztunk fel. A megtisztított, perzselt disznó hátáról könnyen le lehet húzni a bőrt, az ember befúrja az ujját a bőr és a szalonnaréteg közé, és már könnyedén fejtheti le a bőrt. (Vesd össze a régi magyar kínzási móddal: Szíjat hasítok a hátadból.) De bezzeg a hasaalja szalonnánál ez tiszta kínlódás, nehezen válik el a bőr a zsírrétegtől. A hentes látványosan nem szereti a szalonnában lévő húsrétegeket kivagdosni, lassan megy, kevés eredménnyel, ez látványosan utált munkafázis. Ezért is fogadta nagy örömmel, hogy a mangalica hasaalji részét én elviszem sütni. Ennek a kevésbé húsos részéből készült az abált szalonna, a húsosabb részek sütését másik receptben mutatom meg. Az eredmény elsőre is biztató, a szakértő zsűri igen gyorsan elfogyasztotta.