Mutatjuk a két (szerintünk) legegyszerűbb és legfinomabb répatorta receptjét

A répatorta a húsvét egyik legkönnyebben elkészíthető, mégis legmutatósabb desszertje lehet, ráadásul számos variációja van az elkészítésének. Mi most két jól bevált receptet mutatunk, amivel reméljük, vegán olvasóinknak is kedvezhetünk.

Bár a répatorta általában az egyszerűbben elkészíthető fogások kategóriájába tartozik, a zöldséges sütemény csak az elmúlt pár évben vált népszerűvé a magyarok körében. Ez a kevert tésztájú, édes, ugyanakkor fűszeres finomság számtalan módon elkészíthető, és még a gyerekek is imádják. Húsvét közeledtével sokan nekiállnak megkeresni a legfinomabb receptet, mi viszont most rögtön két szuper répatorta-variációt ajánljunk figyelmetekbe, melyek nem csak ízletesek, de még egészségesek is lehetnek!

A nagyon krémes változat

Ez a nagyon mutatós húsvéti torta elképesztően krémes élményt tud nyújtani, mascarpone-rajongóknak kötelező elkészítenie!

Hozzávalók a tésztához: 4 db tojás, 180 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1.5 dl napraforgó olaj, 220 g finomliszt, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csomag sütőpor, 2 teáskanál fahéj, 1 citromból nyert citromhéj, 1 kávéskanál só, 2 közepes db sárgarépa (180-200 g), 100 g mandulapehely

Hozzávalók a mascarponekrémhez: 400 g mascarpone, 80 g porcukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál fahéj, 3 dl habtejszín, 4 evőkanál mandulapehely, 80 g eper (3-4 szem)

A tésztához előmelegítjük a sütőt 170 °C-ra. A tojásokat a kétféle cukorral kikeverjük, majd hozzácsurgatjuk az olajat.
Hozzákeverjük a száraz hozzávalókat, citromhéjat, fahéjat. Ezután a reszelt répát és a mandulát is belekeverjük. A tortaformát sütőpapírral kibéleljük, és beletöltjük a masszát, majd betoljuk a sütőbe.

170°C-on, légkeveréssel egy óra alatt megsül, tűpróbával ellenőrizzük a tészta állagát.
A kisült tortát hagyjuk kihűlni a formában, és csak utána vegyük ki belőle, amikor már megszilárdult.

Amikor a tészta teljesen kihűlt, akkor a krém hozzávalóit egy tálban kihabosítjuk.
A tortát vízszintesen félbevágjuk, illetve a tetejét is kiegyenesítjük, ha egyenetlenül nőtt volna meg sütés közben.

A két tésztaréteg közé gazdagon tetszünk a krémből (a felét). A maradékot a tetejére halmozzuk és elegyengetjük úgy, hogy az oldalára is jusson, nem kell tökéletesnek lennie, ez torta úgy is szép, ha rusztikus.

Tálaláskor megszórjuk a tetejét pirított mandulával, és a közepére tehetünk friss gyümölcsöket is.

A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szívesen elkészítené.

A vegán verzió

Hasonló alapanyagok, teljesen más, karakteres ízvilág! A vegán répatortát nemcsak azoknak ajánljuk, akik a növényi étrend mellett tették le voksukat, de azoknak is, akik könnyed, gyors és finom sütire vágynak!

Hozzávalók: 320 g finomliszt, 160 g barna cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 csomag sütőpor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál gyömbérpor, 1.5 dl olívaolaj, 1 dl narancslé, 1 dl rizstej, 2 közepes db sárgarépa (180 g), 100 g diákcsemege

A mázhoz: 1 evőkanál citromlé, 80 g porcukor, 5 evőkanál tökmag

A sütőt 170 fokra melegítsük elő.

Először a száraz alapanyagokat keverjük össze egy tálban, adjuk hozzá a nedveseket, majd a reszelt répát, és a legvégén forgassuk hozzá a diákcsemegét. A tésztának jó sűrű állagúnak kell lennie, ne nagyon folyjon.

Sütőpapírral kibélelt tortaformába (20 cm átmerőjű) öntjük a masszát (olajozott és lisztezett formával is működik a dolog.)

170°C fokon 45-50 percig sütjük, de kb. 35 perc után, ha már pirul a teteje, takarjuk le alufóliával. Ha kész, tűpróbával ellenőrizhetjük.
Vegyük ki a formából, és letakarva hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás előtt fél órával készítsük el a mázat, hogy kellően rádermedjen. A citromlevet a porcukorral alaposan kikeverjük, nagyon sűrű, fehér masszát kell kapnunk, ami szinte alig folyik.

Körbecsorgatjuk vele a torta tetejét és oldalát is, majd az egészet gazdagon megszórjuk pirított tökmaggal.

Ugye milyen egyszerű? A teljes receptet itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg a legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon vagy a YouTube-on!


Ezek a húsvéti receptek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek