Az olaj is és a tojássárgája is, amit használunk, legyen jól lehűtve, mielőtt hozzálátnánk a majonéz, más néven olajvaj készítéséhez. Természetesen kizárólag friss tojások sárgájával dolgozzunk!
A klasszikus, olaj, tojássárgája együtt habosra kikeverve módszer helyett kipróbálhatjuk a következőt: a tojások sárgáját tegyük bele egy nagyobb tálba, adjunk hozzá mustárt, porcukrot és egy csipetnyi sót, az egészet keverjük robotgéppel addig, amíg a mártás jó habos, világossárga nem lesz. Ebben az esetben kisebb az esélye annak, hogy az olajvaj kicsapódjon.
Ezután kezdjük el lassan, vékonyan csurgatni az olajat, miközben folyamatosan keverjük.
A majonéz akkor jó, ha már teljesen elválik az edény falától és szépen kenhető, vajszerű az állaga.
Végezetül adjunk a majonézhez kevés frissen facsart, szűrt citromlevet.