HIRDETÉS

A fogszuvasodás oka, hogy a kialakuló lepedékben megtelepedő baktériumok savakká alakítják a táplálékkal bevitt szénhidrátokat, és főként cukrokat. A savak pedig károsítják a fogzománcot, mert kioldják belőle az ásványi anyagokat, így kész is a fogszuvasodás.

Lássuk, mit tehetünk, hogy épek maradjanak a fogaink:

  1. Rágj és ropogtass nyers, ropogós zöldségeket és dióféléket!
  2. Igyál sok vizet!
  3. Minél kevesebb cukrot fogyasztasz, annál jobb.
  4. Egyél dióféléket, olajos magvakat és sajtokat, ezek zsiradéka védő hatású.
  5. Fogyassz napi többször tejet, tejterméket!
  6. Ha édességre vágysz, inkább csokit egyél, mint cukrot!
  7. Kerüld a ragacsos édességeket!
  8. A savas gyümölcsöket és más ételeket kompenzáld (pl. sajttal, mandulával, diófélékkel)!
  9. Ha alkoholt fogyasztasz, igyál mellé vizet!
  10. Ha cukormentes rágógumit és cukorkát fogyasztasz, ezek fokozzák a nyáltermelődést, így antibakteriális hatásúak.

Még többet a fogszuvasodás megelőzéséről itt olvashatsz.

HIRDETÉS

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS