A fogszuvasodás oka, hogy a kialakuló lepedékben megtelepedő baktériumok savakká alakítják a táplálékkal bevitt szénhidrátokat, és főként cukrokat. A savak pedig károsítják a fogzománcot, mert kioldják belőle az ásványi anyagokat, így kész is a fogszuvasodás.
Lássuk, mit tehetünk, hogy épek maradjanak a fogaink:
-
Rágj és ropogtass nyers, ropogós zöldségeket és dióféléket!
- Igyál sok vizet!
-
Minél kevesebb cukrot fogyasztasz, annál jobb.
- Egyél dióféléket, olajos magvakat és sajtokat, ezek zsiradéka védő hatású.
- Fogyassz napi többször tejet, tejterméket!
- Ha édességre vágysz, inkább csokit egyél, mint cukrot!
- Kerüld a ragacsos édességeket!
- A savas gyümölcsöket és más ételeket kompenzáld (pl. sajttal, mandulával, diófélékkel)!
- Ha alkoholt fogyasztasz, igyál mellé vizet!
- Ha cukormentes rágógumit és cukorkát fogyasztasz, ezek fokozzák a nyáltermelődést, így antibakteriális hatásúak.
Még többet a fogszuvasodás megelőzéséről itt olvashatsz.