HIRDETÉS

  • Barna cukor: Egy fokkal jobb a fehérnél, annyiban különbözik tőle, hogy a gyártás során a finomítást egy korábbi szakaszban leállítják és melaszt adnak hozzá. A nádcukorból készült barna cukroknak más, jellegzetes ízük van.
  • Méz: energiatartalma (340 kcal/100 g) és édesítő ereje is kisebb (kb. 80%-a) a cukorénál (400 kcal/100 g).
  • Csicsókasűrítmény: Inulint tartalmaz, 95%-a fruktóz.
  • Agaveszirup: Fruktózt és glükózt tartalmaz, csak úgy, mint a sima cukor.
  • Juharszirup: Glikémiás indexe (vércukoremelő képessége) alacsonyabb a cukorénál (kb. 54).
  • Keményítőszörp: Nagyrészt glükózból és dextrinből áll, valamint maltózt is tartalmaz.

HIRDETÉS

17 nappal később

mi a steviat használjuk..

Xilitet, azaz nyírfacukrot. Sütikbe és smoothiekba banánt, krémesít és édesít is vagy pedig pár kimagozott datolyát turmixoljunk bele, illetve én még a cukrozatlan almaszósszal/pürével is nagyon szeretem a sütiket édesíteni.

Kávéhoz, teához mézet.
Süteményekhez steviát és eritritet használok.

6 hónappal később

Bio vadvirág mézet. nem csak édesít de teli van természetes gyógyanyagokkal amiknek hatását még el sem kezdtük elemezni.

2 hónappal később

A cukorbetegek számára a fruktóz (gyümölcscukor) az egyetlen, amelyik élvezeti értékben, ízben közel azonos a répacukorral. A nádcukor/barnacukor/süvegcukor stb. ebből a szempontból használhatatlan, mert molekulája ugyanaz, mint a répacukoré. A mézben szintén sok a glükóz. A mesterséges édesítőszerek többsége ártalmas az egészségre, a természetes édesítőszerek többsége pedig hashajtó hatású, kivéve a steviát. De mindezekben közös, hogy ízük, mellékízük, utóízük némileg más, mint a répacukoré és a gyümölcscukoré.

HIRDETÉS

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek

HIRDETÉS