1. bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsökben lévő antioxidánsok segítik a szív- és érrendszer működését, így hozzájárulnak idegrendszerünk megfelelő oxigénellátásához is.
2. igazi reggeli
Megfelelő minőségű és mennyiségű reggelivel lendületesen indíthatjuk a napot. Fogyasszunk lassan felszívódó szénhidrátokat (pl. zabpehely, teljes kiőrlésű kenyér) és teljes értékű fehérjéket (pl. tojás, sovány felvágottak, sajtok, túró), kísérjük őket színes zöldségekkel, így tovább maradhatunk energikusak, mint az útközben bekapkodott metró-péksütiket és a magában felhörpintett fél literes tejeskávéval. Ezektől csak elnehezülünk és hirtelen megugró vércukorszint-emelkedést követő hirtelen zuhanástól csak fáradtak és kóválygósak leszünk.
3. csoki
A csokoládé és a kakaóbab antioxidánsai védenek az idegrendszeri leépülés ellen. De nem kell túlzásokba esni, ezt már akár 10 g (~ 1 kocka) magas kakaótartalmú csokoládé elfogyasztásával is elérhetjük.
4. cékla
A cékla természetes szervetlen nitráttartalma segít megtartani az artériák falának rugalmasságát, védi keringési rendszerünk, így az agyi vérkeringés egészségét is.
Olvasd el ehhez kapcsolódó cikkünket is!
5. víz + citrom
A nem megfelelő folyadékbevitel fáradtsághoz, a koncentrációképesség jelentős csökkenéséhez vezethet. Ha úgy érezzük, hogy indokolatlanul vagyunk fáradtak, gondoljuk át, hogy ittunk-e eleget aznap. Egy kis citromlével, citromkarikával, mentalevelekkel feldobott víz remek frissítő.
Az kellő mennyiségű folyadék fontosságáról győződj meg részletesebb cikkünkben!
6. kávé + fahéj
A kávé mint agyserkentő ital, nem meglepetés. Kiderült azonban, hogy a fahéjnak akár már az illata is képes fokozni az éberséget. A kettő együtt szuperhatékony energianedűt eredményez.
7. zöldtea
A zöldtea (a bogyós gyümölcsökhöz hasonlóan) természetes antioxidánsokat tartalmaz, pozitív hatással van a keringésünkre, és így agyunk megfelelő oxigénellátására is.
Tudj meg többet a zöldteáról!