Ekkor még csak a feladat felénél tartasz! Ha azt akarod, hogy a pörkölted szaftja igazán sűrű és homogén legyen, dinszteld üvegesre a hagymát, sózd meg, öntsd fel egy kevés vízzel - egy hagyma esetén kb. fél decivel - fedd le és párold addig, míg teljesen szét nem fő, zsírjára nem sül. Az első pirításnál tehetsz bele paprikát és paradicsomot is, először ezeknek is süsd el a levét, sózás, felöntés, lefedés, párolás. Ha sok a hagyma, akár többször is fel lehet/kell önteni, míg teljesen pépes nem lesz. Ha visszasült zsírjára, akkor lehet megszórni pirospaprikával és mehet bele a hús. Ez főként a rövid ideig fővő húsok (csirke, de gomba, egyéb zöldségpörköltek) esetén hasznos, amikor nincs ideje szétfőni a hagymának. De a "markáns" húsok (marha, köröm, csülök) is meghálálják a lassú, gondos előkészítést.