HIRDETÉS

Sziasztok! Sok receptben (mind leveseknél, mind lekvároknál) látom, hogy lehabozzátok- de miért van erre szükség?? Én azt tapasztaltam eddig, hogy a hab egy idő után magától is eltűnik.. Van valami speciális ok?

HIRDETÉS

A leveseknél azért van rá szükség, mert a húsokból (elsősorban a csontból, de a bőrből, valamint a húsban maradt némi vérből is) ronda, kemény, szürke hab képződik a leves első felforrása alatt. Ez később valóban eloszlik, de zavaros lesz tőle a lé, ami főként a húsleves esetén nem szerencsés. A rántott levesek, krémlevesek kinézetét nem rontja, ha zavaros, de sokakat már az a tény is zavarhat, hogy a hab eloszlik, azaz benne marad a levesben. Tehát nemcsak esztétikai kérdés a nemkívánatos hab eltávolítása. (Engem csak a húslevesnél, kocsonyánál zavar, ott leszedem.)
A lekvárok esetében más a helyzet, ott (azt hiszem) a cukor miatt habzik fel (vagy a pektin miatt? nem is tudom). Ez is eloszlik, de ehhez sokáig kell főzni a lekvárt, amit én szeretek elkerülni. A hab csak annyiban kellemetlen, hogy ha benne marad a lekvárban, az üvegben felszáll a lekvár tetejére és rákeményedik - szerintem ez nem gusztusos, bár egy mozdulattal el lehet távolítani, amikor kibontjuk az üveget.

@Koszider Húslevesnél is van, aki hagyja leülepedni, és lefejti a levest a tetejéről a végén.
@Baranka_Agi Lehet kapni szilikonos habzásgátlókat, ha zavar, egyébként nem sokat számít a lekvároknál sem a hab.

Kedves inf3rno, mi az a szilikonos habzásgátló? Rákukkantottam a gugliba, de ott csak mosószer habzásgátlót találtam amit azért nem tennék a húslevesbe.
Koszider

Sosem habozom le a levest Az én jól bevált egyéni gyakorlatom az h.a leves csontot, főzés előtt órákig áztatom,ill.többször cserélem a hideg vizet/3szor biztosan/.Annyi vizet öntök rá,amennyi épp ellepi a húst v csontot.Tessék megpróbálni,és megtapasztalni,hogy milyen vizet öntünk le a csontról.Amikor odateszem a levest,akkor már nem cserélek vizet.Azért is tartom ezt magam részéről jónak,mert így az ízek egyben maradnak,és a tápértéke is jobb a levesnek.

HIRDETÉS

Biztos sokan megszóltok ezért. Én az édesapámtól tanultam, aki nagyon szereti a hasát és remekül főz, hogy nem kell habozni és a húslevest sem leszűrni hiszen ott vannak az ízek. Én így csinálom és még senki sem mondta, aki evett a főztömből hogy nem ízlik neki.

ezt olvastad már?
még több cikk
kapcsolódó receptek
Ebben a kérdésben 1 válasz vár jóváhagyásra

Javasolt kérdések

Még olvasnál? Tallózz a kérdések között a(z) leves kategóriában vagy legújabb kérdések megtekintése

HIRDETÉS