Timsó
Leírás
A timsó egyrészt egy konkrét vegyületet, a kálium-aluminium-timsót (kálium-aluminium-szulfát), másrészt a szervetlen vegyületek egy csoportját jelenti. Kémiai felépítésüket tekintve kettős szulfátok. A legismertebb timsó a kálium-aluminium-timsó vagy kálium-aluminium-szulfát. Az elemek közül az alumínium neve a timsó latin nevéből (alumen) származik. Vízben oldódnak, vizes oldatuk savas kémhatású. Fanyar, összehúzó ízű anyagok. Felhasználásuk: vérzéscsillapítás, fertőtlenítés, bőrcserzés. Forrás: Wikipedia Használatos az iparban, az orvosi gyakorlatban, de a tudomány szempontjából is fontos. Mint ásvány is terem, a kálitimsónak neve kalinit, lávákon észlelték mint kivirágzást és mint új képződményt. Milosz szigetén és Argentinában (Mendoza) rostos halmazokban; az ammoniák-T.-é tschermigit, szálas halmazokban hazánkban a tokodi (Esztergom) barnaszénben, úgyszintén Csehország némely barnaszenében és az Etna lávájában. Forrás: Pallas Nagylexikon A konyhában főként savanyúságok tartósítószereként alkalmazzák.
Mikor vegyem
Bármikor.
hogyan tároljam
Száraz helyen.
100g Timsó
fehérjetartalom
0 g
zsírtartalom
0 g
szénhidráttartalom
0 g
víztartalom
0 g
Top ásványi anyagok
Top vitaminok
Tápanyagtartalom / 100 gramm
fehérje
0 g
Zsír
ásványi anyagok
szénhidrát
vitaminok