Az üvegdoboz nehéz és törékeny, ezzel szemben a műanyag könnyű. Igen ám, de ha nem is törik össze, rengeteg mikrosérülés alakulhat ki rajtuk, amelyek nem teszik túl higiénikussá az ételtárolást bennük. Nem is annyira tartósak. Ráadásul egyre többet tudunk meg arról, hogy milyen veszélyes anyagok oldódhatnak ki a műanyagból... Összegyűjtöttük a legfőbb szempontokat, miszerint válogasd össze az otthoni ételtartódoboz-készletedet!
4 ok, amiért az üvegdobozok optimálisak élelmiszer tárolására
1. Az üveg egyaránt bírja a magas és az alacsony hőmérsékleteket
A műanyaggal ellentétben az üveg képes melegedni vagy hűlni, megtartja az alakját, és hő hatására semmilyen káros vegyi anyag nem szabadul fel belőle.
Ebből kifolyólag akár fagyasztóba is teheted, de a mosogatógépben is tisztíthatod, nem lesz baja. Ez el is vezet minket a következő szemponthoz.
2. Az üveg higiénikusabb
Biztos te is tapasztaltad már, hogy a paradicsomos tészta és a műanyag doboz nem jó kombináció (ha árválkodna egy pirosas műanyag doboz nálad, itt segítünk, hogyan tisztíthatod meg), mivel teljesen elszíneződik tőle a tároló. Ebben a műanyag a hibás, mert porózus. Ez a porózusság pedig a higiénia legnagyobb akadálya. A műanyag élelmiszer-tárolók szó szerint táptalajává válhatnak a baktériumok kialakulásának. A porózusság azt jelenti , hogy apró lyukak vannak benne, amelyek lehetővé teszik, hogy a részecskék áthatoljanak rajta és felszívódjanak. Ha ez nem lenne elég, a műanyag hajlamosabb a szagok megtartására, ami közel sem étvágygerjesztő.
Az üveg nem porózus, így könnyebb tisztítani. Ez azt jelenti, hogy kevesebb a folt, és kevesebb helyre juthatnak be az ételmaradékok és a baktériumok, ahonnan aztán nehéz lenne azokat kitisztítani.
3. Az üveg biztonságosabb
Sajnos a fentieken túl a műanyag másként is hatással lehet az egészségünkre. Egyre több kutatás van arra vonatkozólag, hogy a műanyagból milyen káros vegyi anyagok oldódnak ki az ételünkbe, legyen szó egy többször használható dobozról, egy elviteles ételtárolóról vagy palackról. Egy 2022-es svájci kutatás például arra jutott, hogy az élelmiszerekkel érintkező anyagok (műanyagok) akár 388-féle kockázatos vegyi anyagot is tartalmazhatnak, amelyek idővel vagy épp hő hatására kioldódhatnak az ételekbe. Ezek többsége rákkeltő, mutagén vagy reprodukciós képességeket károsító anyagnak minősül.
Szeretnéd megszórni egy kis műanyaggal az ételed? A vegyi anyagokon túl a műanyagról használat hatására folyamatosan apró kis darabok válnak le, ezeket nevezzük mikroműanyagnak, mivel annyira aprók (5 milliméternél kisebbek). Ezek aztán a szervezetünkbe kerülnek, ahol különböző problémákat okoznak.
Jobb minimalizálni a műanyaggal való érintkezést az életünk minden területén, de különösen igaz ez azokra a dolgokra, amikben az ételt és italt tároljuk.
4. Az üvegnek hosszabb az élettartama
Bár az üveg ételtároló edények általában többe kerülnek, mint a műanyag darabok, jobb befektetésnek számítanak az élelmiszerek minőségének megtartása és az egy használatra jutó költségek szempontjából.
Hacsak nem töröd össze, a műanyag edényeket hosszú időn át, akár évekig vagy évtizedekig is használhatod, anélkül, hogy aggódnod kellene a kórokozók miatt, míg a műanyag darabok viszonylag rövid idő után összekarcolódnak, eldeformálódnak, eltörnek.
Bónuszként így megelőzd a további felesleges műanyaghulladékot, amiért hálás lesz a Föld.
Néhány jótanács, ha mégis műanyagot használnál
Nem vagyunk szemellenzősek, ezért mindehhez azt is hozzá kell tenni, hogy nem mindenkinek és nem minden helyzetben megoldható, hogy üveg tárolóedényt használjon. Erre az esetre van azonban néhány jótanácsunk, mire ügyelj.
Válassz élelmiszer-biztos műanyagot
Ha és amikor praktikusabb műanyag edényekben tárolni és/vagy szállítani az élelmiszereket, a PET vagy PETE (polietilén-tereftalát), a HDPE vagy LDPE (alacsony és nagy sűrűségű polietilén) és a PP (polipropilén) alapvetően biztonságosnak tekinthetők élelmiszer tárolására.
BPA- és biszfenol-mentes
Valószínűleg te is találkoztál már olyan dobozokkal és kulacsokkal, melyekre rá volt írva, hogy BPA-mentes. Ez a biszfenol egy fajtája, ami a műanyag keményítésére és konzervdobozok belső bevonatának kialakítására használt vegyi anyag, ezzel együtt pedig endokrin diszruptor, amely különböző egészségügyi rendellenességeket okozhat, beleértve a korai pubertást, a mellrákot, valamint a szív- és anyagcsereproblémákat, károsíthatja az immunrendszert, illetve már a kettes típusú cukorbetegséggel is kapcsolatba hozták.
Idén június 12-én hozott határozatot az EU, miszerint betiltják a BPA használatát minden élelmiszerrel érintkező csomagolóanyagban, ami előrelépésnek mondható, azonban az ipar már egy ideje más biszfenolokkal, így BpS-sel és BpF-fel helyettesíti, amik az eddigi ismereteink szerint hasonlóan károsak az emberi egészségre.
Mindezek után... ha mégis a műanyag mellett maradsz, használj BPA-mentes műanyag tárolót, bár a legjobb a biszfenolmentes lenne, de azt valószínűleg nehéz lenne találni. A biszfenolok elterjedtségéről és kockázatairól a Tudatos Vásárlók Egyesületének cikkeiből tudhatsz meg többet.
Ne használd újra az egyszer használatos műanyagokat
A fagyisdobozba rejtett paprikás csirke országa vagyunk, de nem minden műanyag való újrahasználatra. Az egyszer használatos, eldobható műanyagok, így az elviteles ételtároló dobozok és a vizes, üdítős palackok nem annyira stabilak, emellett pedig nagyon sok vegyi anyag szivároghat ki belőlük az ételedbe, italodba. Ezeket használat után dobd a kukába vagy a szelektív gyűjtőbe (újragyűjtőbe).
Cseréld a sérülteket
Ne nőjön hozzád a műanyag dobozod! Még ha szentimentális okokból nem is tudod kidobni, az egészséged miatt mindenképp tedd meg: a karcos, eldeformálódott, elszíneződött, büdös dobozoknak a (szelektív) kukában a helye!
Ezek a cikkek is érdekelhetnek: