Ezért tilos ételt mikrózni műanyag dobozokban

Hiába van ráírva ma már a legtöbb ételtároló műanyagdobozra, hogy lehet bennük ételt melegíteni, több káros anyag is kioldódhat az edényekből, ha megmikrózzuk őket.

Kutatások szerint tízből hét műanyag doboz hormonális zavarokat okozó vegyi anyagokat juttat a benne lévő élelembe – derül ki a Házipatika.com cikkéből. Hiába van ráírva a műanyag edényekre, hogy „microwave safe” – vagyis biztonsággal mikrózható, a felirat csupán annyit jelent, hogy a dobozok nem fognak elolvadni vagy megégni hőkezelés során.

Számos egészségre káros anyag oldódhat ki a műanyag dobozokból

A műanyagdobozokból mikrózás során több, az egészségre káros anyag oldódhat ki, a két legveszélyesebb vegyület a biszfenol (BpA) és a ftalátok. Utóbbi vegyületcsoport a műanyagok rugalmasságáért felel, a szervezetbe jutva azonban hormonális zavarokat okozhatnak, károsíthatják a férfiak spermiumát, és csökkenthetik a tesztoszteronszintet is.

A BpA-t már számos kutatás tette felelőssé különböző rákos megbetegedések miatt, de az asztma, a szívbetegség és a cukorbetegség kialakulásában, valamint a pajzsmirigy- és meddőségi zavarokban is közrejátszhat a vegyület.

Míg ma már a cumisüvegnek szigorúan BpA-mentesnek kell lenniük, addig az ételtárolásra alkalmas műanyag dobozok esetében még nem volt olyan szabályozás, ami kizárta volna az alkotóelem használatát.

Inkább melegíts üvegben vagy rendes kerámiaedényben

Szakértők nemcsak azt javasolják, hogy a műanyag dobozokat és edényeket cseréljük üveg- vagy kerámiaedényekre, de azt is, hogy kifejezetten kerüljük a karcos, elszíneződött és kopott műanyagdobozok használatát, valamint azokat a tárolóedényeket, amelyek alján az újrahasznosítási kód (ez a háromszöget formáló három nyílban található szám) 3-as vagy 7-es számot jelez.

A Texasi Egyetem kutatásai szerint sajnos nem csak néhány esetben lehetnek károsak a műanyag dobozok. Egy kutatás során 455 tárolót vizsgáltak ki, a bennük tárolt élelmiszerek 70 százalékában pedig találtak olyan anyagokat, amelyek hormonzavart okozhatnak. A mikróba tett edények esetében ez az arány 95 százalék volt.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...