Tervezz padlizsánt a fogyókúrás menüdbe!

A zöldségek általánosságban kötelező elemei a fogyókúrának, vegyük most egy kicsit górcső alá a padlizsánt!

Tojásgyümölcs, törökparadicsom, avagy padlizsán - tölteni, grillezni, rántani, főzeléknek, levesnek, köretnek, főételnek, vegetáriánusoknak vagy éppen húsimádóknak. A padlizsánból készülő ételeknek csak a képzeletünk szabhat határt. De nézzük csak miért is jó, ha rendszeresen fogyasztjuk?

Olvastad már?

Top 13 gyors ebéd ~500 kalóriából

Padlizsán sztori

A padlizsán hazánkba a török hódoltság alatt került, a törökparadicsom elnevezés is abból az időből származik. Európában szinte minden melegebb éghajlatú országban megtalálható termesztett zöldségként és az étlapokon egyaránt. Tojásgyümölcs néven is hallhattunk már róla, ami a német és angol elnevezés szó szerinti fordítása. Ez valószínűleg a fehér, ovális tojásra emlékeztető formáról kapta a nevét, de a piacokon idehaza leginkább a lilás fekete színűvel találkozhatunk.

Vásárláskor a kemény húsú, fényes héjú példányokat válasszuk, mert a túlérett, sokáig tárolt, fényét vesztett padlizsán megkeseredik. Ha mégis így jártunk, akkor sincs minden veszve, mert sózással megszüntethető a keserű íz, bár több helyen kiemelik, hogy nem termesztenek már ízváltozásra hajlamos fajtát.

A padlizsán semleges ízzel rendelkezik, jellemző fűszere a bors, bazsalikom a borsikafű, paradicsommal kombinálva az oregánó. De jó barátságban van a vöröshagymával, a fokhagymával vagy a zöldpetrezselyemmel is. A héját nem minden esetben, de a kocsányát feltétlenül el kell távolítani. Nyersen nem fogyasztható.

Nemzetközi viszonylatban is nagyon kedvelik ezt a zöldséget, gondoljunk csak az erdélyi zakuszkára, a szerb ajvárra de a sorból nem maradhat ki a francia ratatouille, a spanyol escalivada és a görög muszaka sem.

Olvastad már?

Top 11 őszi egytálétel: ~500 kalória/~ 50 g szénhidrát

A padlizsán helye a fogyókúrás étrendben

A zöldségek általánosságban "kötelező" elemei a testsúlycsökkentő étrendnek, alacsony energia-, szénhidrát- és magas élelmi rosttartalmuknak köszönhetően a fogyókúra kiemelten fontos pillérei. Közéjük tartozik természetesen a padlizsán is, amelynek 100 grammja mindössze 25 kcal, 6 g szénhidrátot, viszont 3 g élelmi rostot tartalmaz. Víztartalma nagy, vitaminok közül jelentős C-vitamin-, folsav-, niacin- és pantoténsav, de jelentős kalcium és kálium forrás.

Fogyókúránkban felhasználási lehetőségeit tekintve széles a paletta: fogyaszthatjuk grillezve, párolva, rakottan, töltve, salátaként, krémként elkészítve. Arra ügyeljünk, hogy a padlizsán a sütéshez használt olajat nagyon gyorsan, szivacsszerűen felszívja, ezért mindig kevés olajat használjunk. A legjobb, ha vékonyan megkenjük a karikákat vagy olajsprével kevés olajat spriccelünk rájuk.

Receptjeink közül kiválogattunk nektek 5 padlizsánsaláta receptet, próbáljátok ki őket!

  1. 1.

    Padlizsánsaláta az Ínyesmestertől

  2. 2.

    Török padlizsánsaláta

  3. 3.

    Kakukkfüves padlizsán és paprikasaláta joghurttal

  4. 4.

    Szíriai padlizsánsaláta

  5. 5.

    Joghurtos padlizsánsaláta zellerrel

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...