Eltűnik gyerekkorunk kedves savanykás bogyója?

Kiskorunkban fürtökben lógott a bokrokon, akár otthon is, és kilószámra hozta haza édesanyánk a piacról, hogy porcukorral megszórva eszegessük a savanykás, piros ribizlit. Most azonban rájár a rúd (és a klímaváltozás) a bogyósokra.

Igaz, hogy a ribizli gépesített betakarítására minden lehetőség adott, hazánkban mégis gondokkal küzd az egész ágazat - bár voltak évek, hogy túl sok is termett ribizliből, és a gazdák nyakán maradt, idén sajnos háttérbe szorult a bogyós gyümölcsök termesztése.

Eltünhet a magyar ribizli?

Részben a klímaváltozás, részben a magas kézimunkaerő igény miatt sajnos egyre kisebb területen foglalkoznak hazánkban bogyósokkal. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) körképe szerint az éghajlatváltozás ellenére lenne lehetőség az ágazat fejlesztésére

- írja az Agrárszektor cikke.

A klímaváltozás miatt bajban a bogyós gyümölcsök ágazata

A meglepően nagy melegek miatt idén előresietett a természet, a legtöbb gyümölcs körülbelül két héttel a megszokott szezonkezdet előtt már beérett. Ez a bogyósokra is igaz: a málna, a szeder, a ribiszke és a köszméte is korábban szedhető. 

Szomorú, de málnából például már alig termeszenek hazánkban, nincsenek összefüggő, nagyobb ültetvények, a gyümölcs szinte csak kiskeretekben terem, leszedése lassú, idő- és munkaerőigényes.

Banános-ribizlis nicecream

Megvan az érzés, mikor nagyon megkívánod a fagyit otthon? Na, ez velem megtörtént egyszer és találtam a konyhában banánt és fagyasztott ribizlit. Annyit csináltam, hogy összeturmixoltam ...

Gyömbéres ribizlikenyér

Nincs párja sem ízben sem küllemben ennek a sütinek, a gyümölcskenyerek mondhatjuk úgy netovábbja. A kis piros bogyók a felvágásnál csodálatosan látszanak a tésztában. Az édes ...

Málnás aranygaluska

Az aranygaluska egy igazán klasszikus kedvenc: cukros dióba forgatott, egybe sütött, kelt tésztás gombóchalom. Az egyik legkirályibb édesség, ami már ránézésre is olyan, mint egy ...

A ribizli sincs a csúcson

Boltokban már régóta inkább csak fagyasztott (vagy pálinka) formájában juthatunk hozzá, már ahol találunk, frissen szinte sehol sem árulják.

Ennek ellenére idén viszonylag elérhető áron juthatunk hozzá: a Budapesti nagybani piacon a hazai I. osztályú gyümölcs kilóját 1200-1400 forint körüli áron adják.

A ribizli előnye, hogy a gépesített betakarítás teljesen kidolgozott. Körülbelül 1000 hektárnyi felületen folyik a termesztése jelenleg, hektáronkénti 6 tonnás termésátlaggal.

Igaz, hogy az éghajlatváltozás nagyban megnehezíti a termelők dolgát, így is lenne lehetőség a málna, a ribiszke és egyéb bogyósok termesztésének fejlesztésére. A megváltozott klímaviszonyok miatt azonban új megközelítés szükséges a nemesítésben, a fajták megválasztásában, a növényvédelemben, illetve a teljes termesztéstechnológiában.

Forrásunk volt.


Még több friss hír:

Legújabb receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Baileys házilag

Ha szeretitek az édes-selymes krémlikőröket, akkor az idei karácsonyi ajándékotok magatoknak legyen az, hogy elkészítitek házilag. Ugyanis sokkal-sokkal finomabb és aromásabb lesz, ...

Csülök sörben sülve

A sörben sült csülök fejedelmi fogás, ráadásul jó kiadós is. Érdemes egy nappal a sütés előtt bepácolni a húst, hogy az ízek jól átjárják és finom szaftos, omlós legyen. Ameddig ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...